Ο απολογισμός των προπονητών που έκαναν το απ' ευθείας βήμα από τη Σκωτία στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, πριν τη μετακόμιση Ποστέκογλου στην Τότεναμ.

Ο Ελληνοαυστραλός προπονητής, άφησε τη Σέλτικ μετά από μία θριαμβευτική σεζόν και αναλαμβάνει να βάλει τάξη στους «σπερς».

Ο Ποστέκογλου, μετακομίζει από τη Σκωτία στην Αγγλία, έχοντας κληρονομιά δύο σερί πρωταθλήματα και το «τρεμπλ» της τελευταίας σεζόν με την ομάδα της Γλασκώβης. Στα 57 του, έχει πλέον μεγάλη εμπειρία σε διαφορετικά ποδοσφαιρικά περιβάλλοντα, από την Παναχαϊκή μέχρι την Ιαπωνία και από το Μουντιάλ με την Εθνική Αυστραλίας, έως το σκωτσέζικο Old Firm.

Πλέον αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, σε μία μετάβαση που δεν είναι εύκολη, καθώς η διαφορά επιπέδου ανάμεσα σε σκωτσέζικη Πρέμιερσιπ και αγγλική Πρέμιερ Λιγκ είναι χαώδης, οικονομικά και αγωνιστικά.

Φέργκι και Kένι

Φυσικά, τα παραδείγματα τεχνικών που τα πήγαν περίφημα μετακομίζοντας από από τη Σκωτία στην Αγγλία στην σχετικά σύγχρονη εποχή είναι αρκετά.

Κορυφαίο φυσικά αυτό του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που έσπασε το «δίπολο» Ρέιντζερς – Σέλτικ με την Αμπερντίν στη Σκωτία, πριν γράψει ιστορία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο θρυλικός τεχνικός – που έτσι κι αλλιώς μετακόμισε στο «Ολντ Τράφορντ» πριν την εποχή της Premier League – είναι μία κατηγορία από μόνος του. Όμως ακόμα και αυτός χρειάστηκε ένα μεγάλο διάστημα για να στήσει τα θεμέλια της μετέπειτα «αυτοκρατορίας» του.

Ο Κένι Νταλγκλίς κατέκτησε πρωτάθλημα με τη Μπλάκμπερν στην εποχή της Premier League, όμως τα είχε καταφέρει και πριν το 1992 με τη Λίβερπουλ.

Ο Μπρένταν Ρότζερς άφησε τη Σέλτικ για να πάει στη Λέστερ και να κατακτήσει Κύπελλο πριν η θητεία του λήξει άδοξα. Ωστόσο και αυτός είχε πρότερη εμπειρία από Πρέμιερ Λιγκ ως τεχνικός της Λίβερπουλ.

Από το 1992 και μετά, οι περιπτώσεις τεχνικών που μετακόμισαν απ’ ευθείας από Πρέμιερσιπ σε Πρέμιερ Λιγκ, χωρίς καμία πρότερη προπονητική εμπειρία στο κορυφαίο αγγλικό πρωτάθλημα, δείχνουν ότι δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση.

H επιτυχία και το λάθος του ΜακΛις

Η πιο επιτυχημένη τέτοια περίπτωση είναι ο Άλεξ ΜακΛις, ο οποίος είχε κάνει καριέρα σε Ρέιντζερς, Χιμπέρνιαν και Μάδεργουελ πριν αναλάβει την Εθνική Σκωτίας. Από εκεί μετακόμισε στην Αγγλία για την Μπέρμιγχαμ Σίτι, το 2007/08.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Ο Σκωτσέζος τεχνικός γνώρισε τον υποβιβασμό από την Πρέμιερ Λιγκ στην πρώτη του σεζόν, όμως ο σύλλογος τον κράτησε στο πόστο του και ανταμείφθηκε με άμεση επάνοδο στα «σαλόνια». Ακολούθησε η ένατη θέση στην Πρέμιερ Λιγκ -η καλύτερη της Μπέρμιγχαμ Σίτι για μισό αιώνα-, αλλά και η κατάκτηση του Λιγκ Καπ, με νίκη επί της Άρσεναλ στον τελικό τo 2011.

Εντελώς ανεξήγητα, ο ΜακΛις παραιτήθηκε με…email στο τέλος της σεζόν, για να μετακομίσει στη μισητή γειτόνισσα Άστον Βίλα. Εκεί ποτέ δεν έγινε αποδεκτός απο τους φιλάθλους και η θητεία του πήρε άδοξο τέλος μετά από μόλις μία περίοδο.

Από τον Σούνες στον Τζέραρντ

Οι υπόλοιποι προπονητές που έκαναν την άμεση μετάβαση από Σκωτία σε Αγγλία στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ δεν τα πήγαν το ίδιο καλά.

Ο Γκρέιαμ Σούνες, μετακόμισε από τη Ρέιντζερς στη Λίβερπουλ (ομάδα την οποία δόξασε ως παίκτης), έναν χρόνο πριν από την έλευση της νέας εποχής στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Στην τριετή θητεία του όμως (1991-94), κατέκτησε μόνο ένα Κύπελλο Αγγλίας, καθώς η έμπνευσή του να φέρει ανανέωση σε ένα κλαμπ που λειτουργούσε με μία επιτυχημένη συνταγή επί τριάντα χρόνια, αποδείχτηκε ατυχής.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Ακόμα χειρότερα, η σχέση του με τον κόσμο των «ρεντς» χάλασε – και δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως ακόμα και σήμερα-, όταν το 1992, έπειτα από επέμβαση στην καρδιά στην οποία είχε υποβληθεί, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη σε εφημερίδα μισητή στους φιλάθλους λόγω της στάσης της μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο.

Στα θετικά της θητείας του, η ανάδειξη ταλέντων όπως οι Φάουλερ, ΜακΜάναμαν και Ρέντναπ.

Η γειτόνισσα Έβερτον, αποφάσισε το 1998 να πάρει προπονητή από τη Σκωτία, με τον Ουόλτερ Σμιθ να αφήνει τη Ρέιντζερς μετά από μία θρυλική περίοδο, για να μετακομίσει στο «Γκούντισον Παρκ».

Εκεί όμως ο έμπειρος κόουτς τα βρήκε σκούρα, καθώς η διοίκηση δεν προχώρησε στις επενδύσεις που είχε υποσχεθεί. Αντίθετα, η Έβερτον ήταν αναγκασμένη να πουλά τους καλύτερους παίκτες της και έτσι τερμάτισε στο κάτω μισό της βαθμολογίας και στα τρία χρόνια του Σμιθ, ο οποίος απολύθηκε τελικά τον Μάρτιο του 2002. Στη θέση του ήρθε ένας άλλος Σκωτσέζος, ο Ντέιβιντ Μόγιες, που είχε όμως αγγλική εμπειρία, έστω και με την Πρέστον.

Στην Μπράντφορντ, βλέποντας κατάματα τον υποβιβασμό στην Τσάμπιονσιπ τον Νοέμβριο του 2000, στράφηκαν στη Σκωτία και τον Τζιμ Τζέφρις, που είχε κατακτήσει Κύπελλο με τη Χαρτς. Ο νέος τεχνικός δεν κατάφερε να τη σώσει και απολύθηκε τον επόμενο Δεκέμβριο, λόγω κακής εκκίνησης στην Τσάμπιονσιπ.

Τελευταίο παράδειγμα και ενδεικτικό των δυσκολιών στη μετάβαση από την πρώτη κατηγορία της Σκωτίας σε αυτή της Πρέμιερ Λιγκ, είναι αυτό του Στίβεν Τζέραρντ.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Ο παλαίμαχος αρχηγός της Λίβερπουλ, ξεκίνησε την καριέρα του ως πρώτος προπονητής στη Σκωτία με τη Ρέιντζερς. Εκεί κατάφερε να οδηγήσει τους «Διαμαρτυρόμενους» στην κατάκτηση του τίτλου, για πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία του συλλόγου και τον υποβιβασμό στις κατώτερες κατηγορίες.

Θεωρούμενος ως το next best thing των Άγγλων προπονητών, τον «τσίμπησε» η Άστον Βίλα στα τέλη του 2021. Ο Τζέραρντ έκανε καλό ξεκίνημα στο «Βίλα Παρκ», όμως η εκκίνηση της σεζόν 2022-23 ήταν καταστροφική και έτσι τον περασμένο Οκτώβριο απολύθηκε κακήν κακώς, με την ομάδα του στη 15η θέση της βαθμολογίας. Το μέγεθος της αποτυχίας έγινε περισσσότερο αντιληπτό στο τέλος της περιόδου, όταν ο διάδοχός του, Ουνάι Έμερι, κατάφερε να βγάλει τη Βίλα στην Ευρώπη.

Ο Ποστέκογλου, ελπίζει ότι θα αποφύγει τη μοίρα του Τζέραρντ αλλά και αρκετών προηγούμενων, με το να γίνει ο άνθρωπος που θα επαναφέρει τους «σπερς» στη διεκδίκηση τίτλων, έχοντας κάνει επιτυχημένα το άλμα από τη Σκωτία στην Αγγλία.