Το μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ

Το «Ολντ Τράφορντ» φιλοξενεί το μεγάλο αγγλικό ντέρμπι ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ (18:00, Novasports Premier League). Ακολουθεί η ανάλυση των δύο μονομάχων.

Η αντιπαλότητα μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη και πιο ιστορική αναμέτρηση στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Αυτή η κόντρα, που βασίζεται όχι μόνο στην εγγύτητα των δύο πόλεων αλλά και στη βιομηχανική τους αντιπαλότητα, έχει καθιερωθεί ως η πιο σημαντική στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Αγγλίας.

Η ιστορία της αντιπαλότητας ξεκινά τον 19ο αιώνα με τις ομάδες να διασταυρώνονται για πρώτη φορά όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγωνιζόταν ως Νιούτον Χιθ. Από τότε, οι δύο σύλλογοι έχουν συναντηθεί 216 φορές σε όλες τις διοργανώσεις. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, οι δύο ομάδες κατέκτησαν 39 τίτλους πρωταθλήματος (20 η Γιουνάιτεντ και 19 η Λίβερπουλ), με αποτέλεσμα να αναγνωρίζονται ως οι πιο επιτυχημένοι σύλλογοι στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου αυτή τη στιγμή.

Η έναρξη της Premier League το 1992-93 άλλαξε την ισορροπία στην Αγγλία. Με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο τιμόνι, η Γιουνάιτεντ κυριάρχησε, κερδίζοντας οκτώ από τα πρώτα 11 πρωταθλήματα, ενώ η Λίβερπουλ πάλευε να διατηρήσει την κληρονομιά της, χωρίς να κερδίσει τον τίτλο μέχρι την σεζόν 2019-20.

Η κατάκτηση του τίτλου από τη Λίβερπουλ το 2019-20, μετά από 30 χρόνια αναμονής, έβαλε τέλος σε μια μακρά περίοδο αποχής, ενώ η κυριαρχία της Γιουνάιτεντ φάνηκε να αποδυναμώνεται από την αποχώρηση του Φέργκιουσον το 2013. Τα χρόνια που ακολούθησαν είδαν τη Λίβερπουλ να ανεβαίνει ξανά στην κορυφή, κυρίως υπό την ηγεσία του Γιούργκεν Κλοπ, ενώ η Γιουνάιτεντ παλεύει να ανακτήσει την παλιά της αίγλη. Αυτή την αίγλη έχει πάρει η συμπολίτισσά της Σίτι, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατακτά τον τίτλο!

Τι λένε οι αριθμοί…

Η στατιστική ανάλυση αποδεικνύει ότι η Λίβερπουλ έχει ξεπεράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Premier League, η Λίβερπουλ έχει κατά μέσο όρο 2.22 πόντους ανά αγώνα, έναντι 1.58 των «Κόκκινων Διαβόλων». Αυτή η διαφορά αποτυπώνει την αγωνιστική υπεροχή της Λίβερπουλ, η οποία έχει διατηρήσει μια σταθερά υψηλή απόδοση σε όλες τις διοργανώσεις.

Επιπλέον, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η άμυνα της Γιουνάιτεντ έχει παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα, δεχόμενη περισσότερα γκολ από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανώτερη επίθεση της Λίβερπουλ, δημιουργεί μια εικόνα κυριαρχίας για την ομάδα του Άνφιλντ.

Μοχάμεντ Σαλάχ, ο δήμιος της Γιουνάιτεντ

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ έχει αναδειχθεί ως ο απόλυτος εφιάλτης για την άμυνα της Γιουνάιτεντ. Ο Αιγύπτιος επιθετικός έχει σκοράρει 11 γκολ σε 13 αναμετρήσεις στην Premier League απέναντι στους “Κόκκινους Διαβόλους”, έχοντας περισσότερα γκολ στο Όλντ Τράφορντ από κάθε άλλο επισκέπτη στην ιστορία της Premier League.

Το πάνω χέρι και φέτος η Λίβερπουλ

Οι «Κόκκινοι» έχουν ξεκινήσει δυναμικά το φετινό πρωτάθλημα έχοντας δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, χωρίς να έχει δεχθεί γκολ. Αντίθετα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετράει μία νίκη και μία ήττα στην έναρξη του φετινού Μαραθωνίου. Χαρακτηριστικό είναι πως και οι δύο αναμετρήσεις των «Κόκκινων Διαβόλων» έχουν κριθεί στα τελευταία λεπτά. Στην πρεμιέρα με τη Φούλαμ στο Ολντ Τράφορντ ο Ζιρκζέι με γκολ στο 87’ λύτρωσε το σύνολο του Τεν Χάγκ, και τη 2η αγωνιστική ο Ζοάο Πέδρο στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων διαμόρφωσε το τελικό 2-1 υπέρ της Μπράιτον.

Η Λίβερπουλ άνοιξε λογαριασμό στη φετινή Premier League στην έδρα της Ίπσουιτς με τους Ζότα και Σαλάχ να «καθαρίζουν» μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ στην αναμέτρηση με την Μπρέντφορντ εκτός από τον Αιγύπτιο επιθετικό δίχτυα βρήκε και ο Λουίζ Ντίας.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.