Από μία ομάδα που διεκδικούσε την έξοδο της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια σε μία μικρομεσαία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ.

Από μία ομάδα που διεκδικούσε την έξοδο της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια σε μία μικρομεσαία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Πέρυσι τερμάτισε στη 12η θέση, πρόπερσι στην 8η. Όλα αυτά ενώ τη δεκαετία 2004-2014 είχε τερματίσει 6 φορές, τουλάχιστον στην 6η θέση και είχε παίξει 5 φορές στο Γιουρόπα Λιγκ. 

«Θα υπάρξει μια εξέλιξη του συλλόγου. Όλοι θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα, δηλαδή να βελτιωθούν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Με καλύτερη ποιότητα, μεγαλύτερη φιλοδοξία, καλύτερο κίνητρο και περισσότερο πάθος».
Ο Κάρλο Αντσελότι είχε δώσει το στίγμα του για το πώς ονειρεύεται την Έβερτον της επόμενης σεζόν. Όχι σαν «φτωχό συγγενή», αλλά ως μία ομάδα ανταγωνιστική που θα διεκδικεί έξοδο την Ευρώπη και γιατί όχι τρόπαια. Ο 61χρονος πολύπειρος τεχνικός έχει την ευθύνη να προσπαθήσει να επαναφέρει τους «Toffees» στην Ευρώπη.

Η προσέγγιση της Ευρώπης είναι πλέον μία δύσκολη υπόθεση. Το «top six» γίνεται σιγά σιγά, «top eight», με τη Γουλβς και τη Λέστερ να προσπαθούν να μπουν «σφήνα» στην ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ίσως η Έβερτον θα μπορούσε να στοχεύσει στο Λιγκ Καπ ή στο Κύπελλο Αγγλίας την επόμενη σεζόν, ως την καλύτερη διαδρομή προς την Ευρώπη. 

Η αλήθεια είναι ότι με τον Κάρλο Αντσελότι από τον περασμένο Δεκέμβριο στον πάγκο η Έβερτον βελτιώθηκε πολύ. Σε 20 ματς, συγκέντρωσε 30 βαθμούς, δηλαδή 1,5 πόντο ανά παιχνίδι. Λίγο «μπακαλίστικο», αλλά αν είχε αυτή τη συγκομιδή σε 38 ματς, σε ολόκληρη δηλαδή την περίοδο, θα είχε φτάσει τους  57 βαθμούς  και θα είχε τερματίσει στην 7η θέση και όχι στη 12η που τερμάτισε τελικά. 
Ο Αντσελότι επέλεξε να χρησιμοποιήσει το 4-4-2 σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η αλλαγή σίγουρα βοήθησε ορισμένους παίκτες. Ειδικά τον Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν που σημείωσε τα 8 από τα 13 γκολ του στην Premier League, υπό την καθοδήγηση του Ιταλού τεχνικού. Το ίδιο συνέβη και με τον Ριτσάρλισον που σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο είχε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αποδείχτηκε σημαντικό κομμάτι στο σύνολο του Αντσελότι.

Σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο, μπήκε με πολύ αργά βήματα, ξοδεύοντας  μόνο 270 χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση του αριστερού μπακ της Μαρσέιγ, Νιλς Ενκουνκού. Τις τελευταίες ημέρες όμως έχει «γκαζώσει». Ο Κάρλο Αντσελότι είχε ζητήσει την απόκτηση τουλάχιστον τριών ποιοτικών και έμπειρων ποδοσφαιριστών. Και οι διοικούντες δεν του χάλασαν το χατίρι. Ο Χάμες Ροντρίγκες από τη Ρεάλ, ο Άλαν από τη Νάπολι και καταφθάνει  και ο Ντουκουρέ από τη Γουότφορντ. Τρεις πολύ καλοί παίκτες προστίθενται στη μεσαία γραμμή της Έβερτον. Συνολική δαπάνη; Αγγίζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ και την κατατάσσει μέσα στις 10 πρώτες ομάδες, με τις υψηλότερες δαπάνες στην τρέχουσα σεζόν.

Φαίνεται λοιπόν ότι ανεβαίνει ο πήχης. Αν προσθέσουμε και τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου γηπέδου 52.000 θέσεων, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2023 και θα στοιχίσει κοντά στα 600 εκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνει κανείς ότι όλοι στην ομάδα έχουν πάψει να συμβιβάζονται με τη μετριότητα.