Για τρίτη διαδοχική σεζόν η κούπα του πρωταθλητή Αγγλίας έμεινε στο Μάντσεστερ, με τη Γιουνάιτεντ ν’ αυξάνει τη διαφορά στη λίστα τίτλου από τη Λίβερπουλ.
Η πόλη που μονοπωλεί τα τρόπαια, τα τρία τελευταία χρόνια, στο Νησί είναι το Μάντσεστερ: Το 2011 και το 2013 πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Γιουνάιτεντ, εμβόλιμα το 2012 η Σίτι, με την τελευταία λονδρέζικη ομάδα που τερμάτισε πρώτη να είναι η Τσέλσι το 2010. Συμπληρώνοντας τα 1500 παιχνίδια στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, έχοντας πει ήδη «αντίο» στην προπονητική, αφήνει τη Γιουνάιτεντ στο +2, σε τίτλους, από τη δεύτερη Λίβερπουλ. Στα είκοσι εγχώρια τρόπαια πρωταθλητή έφθασε η Μάντσεστερ, με τους «κόκκινους» να έχουν μείνει στα δεκαοκτώ όσα είχαν και το 1990 στο τελευταίο τους. Για τη Λίβερπουλ το διάστημα «ανομβρίας» μεγαλώνει, με το εντυπωσιακό να είναι πώς ακόμη δεν έχει κατακτήσει πρωτιά από το 1992 που θεσπίστηκε η Πρέμιερ, ενώ έκτοτε έχει δει χαρά μέχρι και η Μπλάκμπερν (1995)!
Την ίδια χρονική περίοδο η Γιουνάιτεντ έφθασε τα δεκατέσσερα, ούσα η πολυνίκης του θεσμού. Το τι μπορεί ν’ αλλάξει του χρόνου, με τους Πρωταθλητές να μπαίνουν σε μία νέα εποχή με τον Μόγιες στο «τιμόνι» τους, είναι κάτι που θα φανεί. Ωστόσο οι εξελίξεις στη Γιουνάιτεντ (αναμένεται «τέλος εποχής» και για τον Ουέιν Ρούνι) δίνουν μία ελπίδα και στους «πολίτες» και στις λονδρέζικες ομάδες, ακόμη και στη Λίβερπουλ, να δουν το στόχο αυτό να γίνεται, σε θεωρητικό επίπεδο, πιο εφικτός. Ανακατατάξεις θα υπάρξουν και στη Σίτι, η οποία τέθηκε νωρίς τη σεζόν που πέρασε νοκ άουτ λίγους μήνες μετά το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 44 χρόνια. Ο Μαντσίνι θεωρήθηκε υπεύθυνος για την κακή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο το γεγονός ότι οι «γαλάζιοι» έχασαν εύκολα τον τίτλο συνετέλεσε στην απομάκρυνσή του.
Η Λίβερπουλ, για πρώτη φορά μετά από επτά δεκαετίες, τερμάτισε δεύτερη σερί σεζόν πίσω από την Έβερτον, αδυνατώντας καν να βγει Ευρώπη. Ο Λουίς Σουάρες ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας του λιμανιού, πρώτος της σκόρερ με 23 γκολ, αλλά και κατακριτέος για τη συμπεριφορά του την τελευταία διετία. Οκτώ αγωνιστικές τιμωρία δέχθηκε πέρυσι για τη ρατσιστική αντιμετώπιση στον Εβρά της Γιουνάιτεντ, δέκα φέτος για τη δαγκωνιά στον Ιβάνοβιτς, στο ματς του δεύτερου γύρου με την Τσέλσι, με αποτέλεσμα ο Ουρουγουανός έχει χάσει έναν γύρο, σχεδόν, Πρέμιερ την τελευταία διετία μόνο και μόνο λόγω τιμωριών. Ο Μπρένταν Ρότζερς αναμένεται να παραμείνει στη Λίβερπουλ, μια και δεν έχουν εκφραστεί σκέψεις για διακοπή της συνεργασίας μαζί του από τη διοίκηση του κλαμπ, με τον Σουάρες να βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης σε άλλη ομάδα εφόσον έρθει πρόταση. Μέτρια προς καλή η σεζόν που ολοκληρώθηκε για τον Στίβεν Τζέραντ, ο οποίος, φυσικά, δεν έχει πανηγυρίσει τίτλο πρωταθλητή στην καριέρα του.
Η «αλήθεια» των αριθμών
-Η Έβερτον τερμάτισε έκτη στη βαθμολογία κι έμεινε εκτός Ευρώπης: Ήταν η ομάδα που δέχθηκε τα περισσότερα γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο των 38 αγώνων της (εννέα).
-Αντίθετα, η ομάδα που σημείωσε τα περισσότερα τέρματα, στο διάστημα αυτό, από τις είκοσι της Πρέμιερ ήταν η Γιουνάιτεντ με έντεκα.
-Τα λιγότερα εντός έδρας τέρματα, από κάθε άλλο σύλλογο, δέχθηκε η Μάντσεστερ Σίτι (δεκαπέντε).
-Τα περισσότερα εκτός έδρας γκολ σημείωσε, σε 38 αγώνες, η Γιουνάιτεντ (41).
-Τα περισσότερα κερδισμένα πέναλτι, από κάθε άλλο παίκτη της Πρέμιερ, είχε ο Λουίς Σουάρες της Λίβερπουλ (πέντε).
-Ο Νταβίντ Σίλβα της Σίτι ήταν ο πιο απειλητικός παίκτης του πρωταθλήματος για τις αντίπαλες εστίες, δημιουργώντας ευκαιρία κάθε 24 αγωνιστικά λεπτά.
-Αριθμητικά τις περισσότερες ευκαιρίες στις αντίπαλες εστίες δημιούργησε ο Λέιτον Μπέινς της Έβερτον, ο μόνος μέσος που αγωνίστηκε σε όλα τα ματς της ομάδας του.
-Ο καλύτερος στις μεταβιβάσεις, στην κατηγορία, ήταν ο Μάικλ Κάρικ της Γιουνάιτεντ με 2774 πάσες, εκ των οποίων το 88% ήταν εύστοχες!