Bέλγιο: Έρευνες για «στήσιμο» του πρωταθλήματος του 2014!

Η βελγική ομοσπονδία ξεκινά επίσημη έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο είχε κριθεί το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας τη σεζόν 2013-14!

Τη συγκεκριμένη περίοδο, πρωταθλήτρια είχε αναδειχτεί η Άντερλεχτ, η οποία είχε ξεκινήσει στα πλέι – οφ από την τρίτη θέση, τρεις πόντους πίσω από τη δεύτερη της κανονικής περιόδου Μπριζ και πέντε από την πρώτη Σταντάρ Λιέγης.

Η ομάδα των Βρυξελλών, κατάφερε να κατακτήσει τελικά τον τίτλο, ωστόσο ο τότε ιδιοκτήτης της Σταντάρ Ρολάν Ντισατελέ (φωτό) είχε καταγγείλλει ότι το πρωτάθλημα κρίθηκε με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Οι φήμες για «στήσιμο» των αγώνων πλέι – οφ Άντερλεχτ – Γκενκ (4-0) και Γκενκ – Κλαμπ Μπριζ (3-2) κυκλοφορούσαν για καιρό, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο προβλήθηκε στη βελγική τηλεόραση το ερευνητικό ντοκιμαντέρ «Le milieu du terrain» («Ο μέσος» σε ακριβή μετάφραση), στο οποίο περιγράφονται ύποπτες συναλλαγές στο βελτικό ποδόσφαιρο.

Ακολούθησαν προσφυγές στη Δικαιοσύνη από τον Ντισατελέ, τρεις φιλάθλους της Σταντάρ, τους πρώην παίκτες της Γέλε Φαν Ντάμε και Πολ-Ζοσέ Εμποκού (αργότερα του Παναθηναϊκού) αλλά και την τωρινή διοίκηση της Άντερλεχτ, η οποία θέλει να διαχωρίσει τη θέση της από τα έργα της προηγούμενης!

«Δωροδοκούσαν με ρολόγια»!

Ο Ντισατελέ συγκεκριμένα στρέφεται εναντίον των δύο ομάδων αλλά και των Άντονι Βάντεν Μπόρε και Ιλόμπε Μπογιό, οι οποίοι τότε έπαιζαν σε Άντερλεχτ και Γκενκ αντίστοιχα και φέρονται να είχαν δωροδοκήσει με ρολόγια συναδέλφους τους προκειμένου να «στήσουν» τα εν λόγω ματς!

Επίσης, ο πρώην ιδιοκτήτης της Σταντάρ (νυν της γερμανικής Καρλ Τσάις Ιένα και της ουγγρικής Ούιπεστ) φέρεται να έχει στο στόχαστρο και τον Ιρανο-Γάλλο πρώην ατζέντη και νυν παράγοντα της Ναντ Μόγκι Μπαγιάτ, ο οποίος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις βελγικές αρχές για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και «στήσιμο» αγώνων.

«Τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν. Υπάρχουν νέες καταθέσεις και η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της», τόνισε ο Ντισατελέ.

Φαν Ντάμε και Εμποκού, στην καταγγελία τους εναντίον Άντερλεχτ και Γκενκ, ζητούν την αφαίρεση του τίτλου από την ομάδα των Βρυξελλών, την ανάδειξη της Σταντάρ ως πρωταθλήτριας 2014, αλλά και αποζημίωση 500.000 ευρώ!

«Δεν έχει να κάνει με τα λεφτά ούτε με έναν παραπάνω τίτλο στο βιογραφικό μου. Δεν είναι ότι δεν ξέρω να χάνω, απλά θέλω να μαθω τι συνέβη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ακόμα ενεργοί στο ποδόσφαιρο, όλο αυτό δεν έχει καμία σχέση με το παιχνίδι, αν μπορέσουμε να τους βγάλουμε εκτός ποδοσφαίρου τότε πρέπει να το κάνουμε. Λέει πολλά το γεγονός ότι ακόμα και η σημερινή διοίκηση της Άντερλεχτ προχώρησε σε καταγγελία», είπε ο Βάντεν Μπόρε.

H βελγική ομοσπονδία από την πλευρά της, στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας τόνισε ότι πιθανό αδίκημα δεν έχει παραγραφεί και πρόσθεσε ότι καθε σύλλογος ή εμπλεκόμενο άτομο που υποψιάζεται την ύπαρξη απόπειρας ή πράξης στημένων αγώνων πρέπει να την αναφέρει, αλλιώς κινδυνεύει με κυρώσεις.

Τα επίμαχα ματς

Στις 11/5/2014, η Άντερλεχτ είχε κερδίσει 4-0 την Γκενκ για την 8η Αγωνιστική των πλέι – οφ. Η τότε ομάδα του μετέπειτα προπονητή του Ολυμπιακού Μπέσνικ Χάσι είχε σκοράρει με τους Μπρούνο, Νάχαρ και Πρατ. Είχαν αγωνιστεί με τις δύο ομάδες τόσο ο Βάντεν Μπόρε όσο και ο Μπογιό, ενώ για τους γηπεδούχους είχαν παίξει οι γνωστοί μας από το πέρασμά τους αργότερα από τα ελληνικά γήπεδα Σίλβιο Προτό και Γκιγιόμ Ζιλέ. Στον πάγκο της Άντερλεχτ ήταν ως αναπληρωματικός ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς, προπονητής της Γκενκ ήταν ο Εμίλιο Φερέρα που το 2010-11 είχε καθίσει στον πάγκο του στον Πανθρακικού.

Μία αγωνιστική αργότερα (15/5), η Γκενκ κέρδισε 3-2 την Μπριζ εντός έδρας με δύο γκολ του παλιού παίκτη του Πανιώνιου Μπερνάρ Κουμορτζί και ένα του Μπογιό, ενώ για τους φιλοξενούμενους είχαν σκοράρει οι Λεστιέν και Σόμποτα. Για τους ηττημένους του Μισέλ Πρεντόμ είχε παίξει άλλος ένας παίκτης που αργότερα πέρασε από το ελληνικό πρωτάθλημα, ο Μπιόρν Ένγκελς.

Η Άντερλεχτ είχε κατακτήσει τον τίτλο με 51 πόντους, αφήνοντας στους 49 τη Σταντάρ και στους 48 την Μπριζ. Η Γκενκ είχε τερματίσει έκτη με 32 βαθμούς.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.