Μία απίστευτη αληθινή ιστορία απώλειας αναμνήσεων μίας ολόκληρης ζωής!

O 24χρονος Ρωμαίος Λουτσιάνο Ντ’ Αντάμο, ξύπνησε μία μέρα του 2019 σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου. Μία άγνωστη γυναίκα, άνοιξε την πόρτα, τον κοίταξε και τον ρώτησε: «Λουτσιάνο, πώς είσαι;». Μα πώς ήξερε το όνομά του; Φυσικά και το ήξερε. Ήταν η γυναίκα με την οποία μοιραζόταν τη ζωή του σχεδόν 40 χρόνια!

Μπερδευτήκατε; Λογικό! Κάπως έτσι όμως, ξεκινά η ιστορία του Ντ’ Αντάμο, που μοιάζει με σενάριο ταινίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή και την έφερε στην επιφάνεια, η εφημερίδα της «Αιώνιας Πόλης», «Il Messaggero».

Ο Ντ’ Αντάμο, ήταν 63 ετών, όταν μία μέρα του 2019 περπατούσε αμέριμνος στην via delle Fornaci. Ένα αυτοκίνητο, τον χτύπησε και τον έστειλε στο νοσοκομείο, με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, έχοντας πέσει σε κώμα.

Όταν συνήλθε, κατά απίστευτο τρόπο, είχαν «σβηστεί», σχεδόν 40 χρόνια από τη μνήμη του! Ο Ντ’ Αντάμο, ξύπνησε εκείνη την ημέρα, πιστεύοντας ότι το ημερολόγιο έδειχνε 20 Μαρτίου του 1980 και αυτός ήταν ένας 24χρονος, πέντε χρόνια αρραβωνιασμένος με μία 19χρονη κοπέλα και εργαζόμενος στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο. Όλη η ζωή ήταν μπροστά του.

Η άγνωστη γυναίκα, του σύστησε έναν εξ’ ίσου άγνωστο 35χρονο άνδρα. Ήταν ο γιος του! Όταν κατάφερε να σηκωθεί, έπαθε σοκ κοιτάζοντας στον καθρέφτη, και αντικρίζοντας – αντί τον 24χρονο που θεωρούσε πως ήταν- έναν μεσήλικα 63 ετών, με άσπρα μαλλιά και ρυτίδες στο πρόσωπο!

«Πώς θα μπορούσε ένας άντρας που γεννήθηκε πολύ πριν από εμένα να είναι γιος μου; Και έπειτα, ποια ήταν αυτή η γυναίκα; Δεν ήμουν παντρεμένος, αλλά αρραβωνιασμένος με μια 19χρονη. Ο γάμος ήταν ήδη οργανωμένος, θα παντρευόμασταν τέσσερις μήνες μετά», δήλωσε στην εφημερίδα ο Ντ’ Αντάμο, ενθυμούμενος τις πρώτες αντιδράσεις του, εκείνη την ημέρα του 2019.

Ο 68χρονος σήμερα άνδρας, ήταν ήδη παντρεμένος σχεδόν 40 χρόνια, είχε παιδιά και εγγόνια. Δεν θυμόταν όμως τίποτε απ’ όλα αυτά.

Φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου και της Ρόμα, είχαν σβηστεί εντελώς από τη μνήμη του τα δύο πρωταθλήματα των «τζιαλορόσι» (1983, 2001) και τα δύο Μουντιάλ που κατέκτησε η Εθνική Ιταλίας, το 1982 και το 2006. Το όνομα του «ήρωα» της Ρόμα, Φραντσέσκο Τότι, δεν του έλεγε απολύτως τίποτα!

Ο κόσμος του 2019, ήταν ένας άλλος πλανήτης για τον Ντ’ Αντάμο. Δεν είχε ιδέα τι είναι το smartphone, τι είναι το GPS στο αυτοκίνητο και άλλα πράγματα, που μέχρι τη μέρα του ατυχήματος, θεωρούσε δεδομένα. Η 11η Σεπτεμβρίου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν του λένε απολύτως τίποτα.

Από τα 39 χρόνια που σβήστηκαν μονομιάς από τη μνήμη του και τη ζωή του, έμεναν μόνο μερικές αποσπασματικές αναμνήσεις: ο θάνατος της μητέρας του, το όνομα Ματέο, μία ημερομηνία του 2014 και μία ετικέτα στην κούνια ενός μωρού. Ήταν η θολή ανάμνηση, από την γέννηση του πρώτου του εγγονού.

Ο γιος του, θέλοντας να αντιμετωπίσει με χιούμορ, μία δραματική κατάσταση, τον ρώτησε: «Πατέρα, θυμάσαι ότι μου χρωστάς πέντε χιλιάδες ευρώ;».

«Τι είναι το ευρώ;», του απάντησε απορημένος ο Ντ’ Αντάμο, που είχε μείνει ακόμα στην εποχή της λιρέτας.

Ο άτυχος άνδρας, τα τελευταία πέντε χρόνια, προσπαθεί με τη βοήθεια ψυχολόγων, να ξαναχτίσει τη σχέση του με τους δικούς του ανθρώπους, τους οποίους όμως δεν θυμάται, αλλά και να ζήσει σε έναν κόσμο που του μοιάζει ξένος. Οι αναμνήσεις, του έρχονται πίσω σιγά-σιγά και βασανιστικά

Δεν είναι όμως διατεθειμένος να τα παρατήσει και μάλιστα, έπιασε δουλειά ως συντηρητής σε σχολείο.

Όσο για τον οδηγό, ή την οδηγό του αυτοκινήτου που τον χτύπησε; Δεν βρέθηκε ποτέ και ο Ντ’ Αντάμο δεν έλαβε ποτέ οποιαδήποτε αποζημίωση, αν και ο ίδιος, περισσότερο από οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, θα ήθελε να πάρει πίσω αυτό που του λείπει περισσότερο απ’ όλα: τη μνήμη του!