Αναμφίβολα, η σεζόν που πέρασε ήταν ιδιαίτερα αποδοτική για τον Άκη Μάντζιο. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2020 ανέλαβε το βαρύ φορτίο να “σηκώσει” τον Άρη αγωνιστικά, καθώς η ομάδα μπορεί να προερχόταν από δύο νίκες στη Super League 1, όμως, είχε υποστεί το σοκ του ευρωπαϊκού αποκλεισμού, στον εντός έδρας αγώνα από την Κόλος Κοβαλίβκα. Η αποστολή του δεν ήταν εύκολη, αλλά τα κατάφερε. Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μάλιστα, κλείνοντας την αγωνιστική περίοδο έχοντας καθοριστική συμμετοχή στην κατάληψη της τρίτης θέσης τελικά, που συνοδεύτηκε από τέσσερα (4) ρεκόρ του συλλόγου στη μεγάλη κατηγορία. Άλλα δύο κατέγραψε ο ίδιος στην προπονητική καριέρα ως τώρα.
Στον πάγκο των “κίτρινων” ξεκίνησε ο Μίκαελ Ένινγκ. Ο Γερμανός προπονητής είχε φτιάξει το ρόστερ μαζί με τον Άγγελο Χαριστέα το περασμένο καλοκαίρι και αυτός καθοδήγησε την ομάδα στα δύο πρώτα επίσημά της παιχνίδια. Ένα για το πρωτάθλημα, με αντίπαλο τη Λαμία στο “Κλεάνθης Βικελίδης”, στο οποίο ο Άρης νίκησε με σκορ 3-1, με ανατροπή, κι ένα για το Europa League, με την Κοβαλίβκα, επίσης εντός έδρας, στο οποίο οι “κίτρινοι” γνώρισαν την ήττα με σκορ 1-2 και τον αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης.
Το σοκ ήταν βαρύ… Αμέσως ο Ένινγγκ πήρε την άγουσα από τη διοίκηση της ΠΑΕ, με τον Απόστολο Τερζή να αναλαμβάνει υπηρεσιακός για ένα παιχνίδι. Αυτό ήταν στο Πανθεσσαλικό, με αντίπαλο τον Βόλο, στο οποίο ο Άρης, με σκορ 0-1, έκανε τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα, μαζεύοντας 6 βαθμούς προς ώρας.
Η εποχή Μάντζιου στον Άρη ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς στο πρώτο παιχνίδι, με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα εντός έδρας οι “κίτρινοι” δε νίκησαν. Έφεραν ισοπαλία, με σκορ 2-2, και για να πάρουν τον πόντο χρειάστηκε να γυρίσουν από το εις βάρος τους 0-2 στο πρώτο ημίχρονο. Ο νέος προπονητής του Άρη γρήγορα κατάλαβε ότι είχε μπόλικη δουλειά να κάνει, για να φέρει την ομάδα εκεί που ήθελε.
Το βάρος το έριξε πρωτίστως στη βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας συνολικά. Αυτό περιελάμβανε την επιθετική άμυνα, η οποία ξεκινούσε από τη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου, όταν αυτός είχε την μπάλα. Ο Μάντζιος ζήτησε από τους παίκτες του να τρέχουν στον αγώνα σα να μην υπάρχει… αύριο! Γρήγορα αυτοί ανταποκρίθηκαν, με αποτέλεσμα αυτός ο τρόπος παιχνιδιού να γίνει σήμα κατατεθέν του Άρη όλη την προηγούμενη σεζόν.
Τελικώς, οι “κίτρινοι” βγήκαν κερδισμένοι, όταν έκαναν το ταμείο της χρονιάς. Η ομάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση, μαζεύοντας 61 βαθμούς (τη σεζόν 2019-2020 ήταν πέμπτος και συγκέντρωσε 42 βαθμούς) και εξασφαλίζοντας για τρίτη συνεχή σεζόν ευρωπαϊκό εισιτήριο, που ήταν εξ αρχής ένας από τους δύο μεγάλους στόχους. Ο άλλος ήταν η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου, κάτι που δεν ήρθε.
Μένοντας στο πρωτάθλημα, η ευρωπαϊκή έξοδος συνοδεύτηκε από τέσσερα (4) ρεκόρ για τους “κίτρινους”, στα οποία, βεβαίως, ο Μάντζιος είχε τη δική του μεγάλη συμβολή:
- Εξασφάλισαν την έξοδό τους στην Ευρώπη για τρίτη σεζόν στη σειρά, κάτι που είχαν να κάνουν 40 χρόνια.
- Τερμάτισαν στην τρίτη θέση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Είχαν να ανέβουν τόσο ψηλά από τη σεζόν 1980-81. Είχαν τερματίσει τρίτοι και τις περιόδους 1968-69, 1973-74, 1978-79, ενώ ήταν δεύτεροι το 1979-80.
- Στην κανονική περίοδο, για πρώτη φορά στην ιστορία τους δεν έχασαν εκτός έδρας από ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ! Επίσης, για πρώτη φορά δεν έχασαν παιχνίδι στο Λεκανοπέδιο. Σε κανονική περίοδο και πλέι οφ, νικώντας δύο φορές τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα, έγιναν η πρώτη ομάδα που πέτυχε σε βάρος των “πράσινων” δύο εκτός έδρας νίκες στην ίδια σεζόν!
- Πέτυχαν οκτώ (8) νίκες εκτός έδρας, τις περισσότερες στην ιστορία τους από καταβολής Α’ Εθνικής. Ποτέ δεν είχαν ξεπεράσει τις επτά. Σε αυτό, πάντως, έχει συμβολή και ο Απόστολος Τερζής με τη νίκη στο Βόλο τη 2η αγωνιστική.
Πέρα από τα παραπάνω ρεκόρ, που είναι ομαδικά, ο Μάντζιος κατέγραψε και δύο ατομικά ρεκόρ στην προπονητική του καριέρα με όσα κατάφερε στον πάγκο του Άρη την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Συγκεκριμένα:
- Κοουτσάρισε ομάδα Α’ κατηγορίας σε περισσότερα παιχνίδια στη διάρκεια μιας σεζόν από κάθε προηγούμενη που είχε αναλάβει. Συνολικά, καθοδήγησε τον Άρη σε 38 αγώνες, εκ των οποίων 34 για το πρωτάθλημα και 4 για το Κύπελλο. Το προηγούμενο ρεκόρ του ήταν οι 36 αγώνες στον Πανθρακικό, τη σεζόν 2013-2014, εκ των οποίων οι 34 για το πρωτάθλημα και 2 για το Κύπελλο.
- Το ρεκόρ νίκες-ισοπαλίες-ήττες στο φινάλε ήταν το καλύτερο γι’ αυτόν σε ομάδα Α’ κατηγορίας. Μέτρησε με τον Άρη 17 νίκες, 11 ισοπαλίες και 10 ήττες στα 38 ματς. Το αμέσως καλύτερο ρεκόρ του ήταν οι 11 νίκες, 8 ισοπαλίες και 17 ήττες στα 36 παιχνίδια με τον Πανθρακικό τη σεζόν 2013-2014.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το πρόσημο ήταν θετικό για τον Μάντζιο στον πάγκο του Άρη, ο οποίος κρατάει την μπαγκέτα εν όψει και της ερχόμενης περιόδου. Πλέον, είναι στο δικό του χέρι να φτιάξει την ομάδα όπως επιθυμεί (την προηγούμενη σεζόν μόνο διορθωτικές κινήσεις μπορούσε να κάνει), εφόσον βεβαίως το επιτρέψει το CAS λόγω του απαγορευτικού μεταγραφών, που έχει επιβάλει η FIFA και ευελπιστεί η διοίκηση των “κίτρινων” ότι θα αρθεί. Αν ισχύσει αυτή η προϋπόθεση, τότε μπροστά στον Έλληνα τεχνικό απλώνεται πεδίο δόξας λαμπρό να βελτιώσει ακόμη περισσότερο αυτές τις επιδόσεις!