Ο Τζο Μπουρσίκ ο Άγγλος τερματοφύλακας της Χιμπέρνιαν που έπαιξε (6/7) απέναντι στον ΠΑΟΚ, έχει μια εκπληκτική ιστορία να τον συνοδεύει

Είναι μια απίστευτη ιστορία… Είναι η ιστορία του Άγγλου τερματοφύλακα, Τζο Μπουρσίκ που παίζει δανεικός (από την Μπριζ) στη Χιμπέρνιαν και που το Σάββατο (6/7) αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ, σε φιλικό παιχνίδι επί ολλανδικού εδάφους. 

Η Χιμπέρνιαν μετά την αποχώρηση -αυτό το καλοκαίρι- από την ενεργό δράση του 38χρονου Σκωτσέζου τερματοφύλακα, Ντέιβιντ Μάρσαλ (αυτός που έπαιξε και τα περισσότερα παιχνίδια την προηγούμενη σεζόν, ένας εμβληματικός παίκτης για το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο γενικότερα) έψαξε στην αγορά για τον τερματοφύλακα που προορίζει για βασικό. 

Ο 23χρονος, Τζο Μπουρσίκ ήταν η επιλογή.

Η σκωτσέζικη ομάδα τον πήρε (ανακοινώθηκε στις 24 Ιουνίου), δανεικό από τη βελγική, Μπριζ (την ομάδα που συνεχίζει την καριέρα του, ο Χρήστος Τζιόλης) και είναι ξεκάθαρο ότι ο προπονητής, Ντέιβιντ Γκρέις, αυτόν προορίζει για βασικό δίνοντάς του χρόνο συμμετοχής στα φιλικά. 

Ο Μπουρσίκ πήγε στην Μπριζ τον Ιανουάριο του 2023, με προπονητή τότε της βελγικής ομάδας τον Άγγλο, Σκοτ ​​Πάρκερ (νυν προπονητή της Μπέρνλι) αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κανένα παιχνίδι με την Μπριζ. 

Παρεμπιπτότως, ο Άγγλος τερματοφύλακας ήταν μέλος της ομάδας της Αγγλίας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 17 ετών.

Ο 23χρονος έχει μια εκπληκτική ιστορία να τον συνοδεύει. 

Ο παππούς του, ο Τσέχος, Γιόσεφ Μπουρσίκ (11 Σεπτεμβρίου 1911-30 Ιουνίου 2022) είναι ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει μια ιστορία, γεμάτη τόλμη, ανδρεία, ένας άνθρωπος που όπως έχει πει και ο 23χρονος Άγγλος τερματοφύλακας αποτελεί έμπνευση για αυτόν. 

Στον παππού του, μετά τον θάνατό του, το 2002, απονεμήθηκε το μετάλλιο του Τάγματος του Λευκού Λιονταριού, η υψηλότερη τιμή που υπάρχει στην Τσεχική Δημοκρατία. 

Διοικητής αρμάτων μάχης που πολέμησε μαζί με τον ρωσικό στρατό εναντίον των Ναζί.

“Ο παππούς μου ήταν ήρωας πολέμου. Ήταν το πρώτο τανκ που απελευθέρωσε το Κίεβο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, έχει πει σε μία από τις συνεντεύξεις του -για αυτόν- ο εγγονός. 

Η ιστορία του πώς ο Τσέχος παππούς βρέθηκε στην Αγγλία είναι και αυτή συνταρακτική.

Ενώ ονομάστηκε Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης (παίρνοντας το “Χρυσό Αστέρι” του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 1943), μετά τον πόλεμο και μετά την απόσυρσή του από τον τσέχικο στρατό (το 1949) για διαφωνία του με το κομμουνιστικό καθεστώς συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία.

Καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση, με άλλα τέσσερα να προστεθούν αφού προσπάθησε να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας. Του αφαιρέθηκαν επίσης όλα τα στρατιωτικά παράσημά του εκτός από το μετάλλιο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.

Λόγω της κακής υγείας του, ο Μπουρσίκ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Ολομουτς από το οποίο κατάφερε να δραπετεύσει και να περάσει τα σύνορα στη Βαυαρία.

Έζησε στη Γερμανία μέχρι το 1955 και στη συνέχεια μετακόμισε στην Αγγλία. Όταν έφυγε από τη ζωή, έγινε στρατιωτική κηδεία με πλήρεις τιμές στη Βρετανία το 2002.

Ο τερματοφύλακας της Χιμπέρνιαν λέει για το όνομά του. «Δεν υπήρχε ποτέ καμία ερώτηση στο μυαλό του πατέρα μου (σ.σ.: ο πατέρας του, ο Αλεξ έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2022) για το ποιο θα ήταν το χριστιανικό μου όνομα. Είμαι τόσο χαρούμενος που το έχω και που μπορώ να προωθήσω το όνομα του Josef Bursik”, λέει. 

Από την πλευρά του πατέρα του είναι όλοι Τσέχοι, με καταγωγή κυρίως από την Πράγα.

Λέει για τα ταξίδια στην Τσεχία. “Όποτε εμφανιζόταν το όνομα Μπουρσίκ, υπήρχε πάντα ένα αίσθημα δέους από τον κόσμο όταν κάναμε κράτηση στο ξενοδοχείο. Το όνομα Μπουρσίκ εξακολουθεί να έχει πραγματικό θόρυβο στην Τσεχική Δημοκρατία – οι άνθρωποι και η οικογένεια δεν ξεχνούν εκεί.”

Ο εγγονός λέει ακόμη τα εξής: “Έχω ένα βιβλίο για αυτόν, μεταφρασμένο για μένα. Το έχω διαβάσει μερικές φορές, για να μπορέσω να καταλάβω όλα τα γεγονότα. Ο μπαμπάς μου, μου τα έλεγε όλα και πάντα τον παρότρυνα να μου τα γράφει όλα, ώστε να μπορώ να τα θυμάμαι και να τα μεταφέρω στην οικογένεια. Είναι ένα μεγάλο μέρος της κληρονομιάς μου, και γενικά πηγαίνω στην Πράγα κάθε καλοκαίρι”. 

Συμπληρώνει: “Έχασα τον μπαμπά μου πριν από μερικά χρόνια, αλλά ήταν πολύ περήφανος για τον μπαμπά του. Έχω πολλές ιστορίες να περάσω από την οικογένειά μου”. Επίσης… “Ο παππούς είναι τεράστια έμπνευση για μένα. Θα προσπαθήσω να τον μιμηθώ”.

Προσθέτει: “Η θεία μου που ζει κάτω στη νότια Αγγλία έχει στην πραγματικότητα μερικές στολές κρεμασμένες. Η οικογένειά μου είναι έτσι, η τσέχικη πλευρά της, κρατάει τα πάντα, μετάλλια, τα πάντα”.

Πρότυπο ο Πετρ Τσεχ

Το αξιοσημείωτο για τον Άγγλο τερματοφύλακα με την τσέχικη καταγωγή είναι ότι το πρότυπό είναι ο Τσέχος τερματοφύλακας, Πετρ Τσεχ. Και είναι και φίλος της Τσέλσι.

“Μεγάλωσα ως οπαδός της Τσέλσι και λάτρεψα τον Τσεχ. Ήμασταν κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας στο Stamford Bridge και πάντα έφτανα εκεί νωρίς μόνο για να τον παρακολουθήσω να κάνει ζέσταμα”.