Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε το ντέρμπι των «Δικεφάλων» καθώς ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 (25′ Πιερό-16′ Μπάμπα) σε ένα ωραίο ματς που – πλην νικητή – είχε όλα τα υπόλοιπα ενός τέτοιου αγώνα.

Τα πλάνα των προπονητών

Ενδεκάδα με φουλ επιθετικούς παίκτες επέλεξε ο Ματίας Αλμέιδα για τον αγώνα της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ στην “Αγιά Σοφιά”. Ο Αργεντινός προπονητής άρχισε τον αγώνα με 4-3-3 και τον Στρακόσα στο τέρμα, δεξιά τον Ρότα, αριστερά τον Πήλιο, στόπερ τους Μουκουντί, Βίντα, αμυντικά χαφ τους Περέιρα, Σιμάνσκι, μπροστά τους τον Λαμέλα, δεξιά τον Γκαρσία, αριστερά τον Κοϊτά και στην κορυφή τον Πιερό. Στον πάγκο βρέθηκε για πρώτη φορά ο Άντονι Μαρσιάλ, ενώ έμειναν εκτός αποστολής οι Άμραμπατ, Τσούμπερ, Φερνάντες, Μήτογλου, Γαλανόπουλος, Τσιλούλης, Χατζισαφί. O Νίκλας Ελίασον το πρωί της Κυριακής αισθάνθηκε αδιαθεσία και έμεινε εκτός αποστολής.

Μείζον θέμα για τον ΠΑΟΚ του Ράζβαν και το 4-2-3-1 ήταν η αμυντική γραμμή, με πολλές δοκιμές και πειραματισμούς πριν o Ρουμάνος τεχνικός καταλήξει στο οριστικό σχήμα. Όπως ήταν γνωστό από το Σάββατο στο ιατρικό δελτίο υπήρχε – μόνον – το όνομα του Αντώνη Τσιφτσή, ενώ κατόπιν απόφασης της τεχνικής ηγεσίας έμειναν οι Γιάννης Μιχαηλίδης, Ταρίκ Τισουντάλι, Αλί Σαμάτα. Στο αρχικό σχήμα θέση μπροστά από τον Κοτάρσκι πήραν οι Όττο, Κεντζιόρα, Λόβρεν, Μπάμπα. Δίδυμο στα χαφ συνέθεσαν οι Οζντόεφ-Σβαμπ, ενώ μεσοεπιθετικά την τριπλέτα αποτέλεσαν οι Ζίβκοβιτς, Μουργκ, Τάισον με τον Τσάλοφ στην κορυφή. Στον πάγκο έμειναν οι Παβλένκα, Βιεϊρίνια, Σάστρε, Κόλεϊ, Μπακαγιόκο, Καμαρά, Κωνσταντέλιας, Ντεσπόντοφ, Τόμας.

Όλα στη… μέση

Το ματς στην κατάμεστη «OPAP Arena» ξεκίνησε αποτίοντας φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Τζορτζ Μπάλντοκ και την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Αμφότερες οι ομάδες μπήκαν με διάθεση αφενός να πιέσουν ψηλά αφετέρου να κρατήσουν η μία την άλλη μακριά από την περιοχή της. Πρώτη ταχύτατη ανάπτυξη των γηπεδούχων στο 2′ με γύρισμα του Ρότα από αριστερά που απέφερε ένα κόρνερ, μια ελαφρώς δυνατή λόμπα του Λόβρεν για τον Τσάλοφ, βγήκε και μάζεψε χωρίς πρόβλημα ο Στρακόσια.

Στο 12′ ο Κοϊτά βρήκε λίγο χώρο έξω από τη γωνία της περιοχής του ΠΑΟΚ, έπιασε το δυνατό, αριστερό σουτ με το αριστερό με την μπάλα να περνάει έξω από την εστία του Κοτάρσκι. Ωστόσο την πρώτη σημαντική στιγμή κατέγραψαν οι φιλοξενούμενοι στο 14′ όταν σε προσπάθεια του Τάισον από αριστερά γύρισε την μπάλα στον άξονα, ο Οζντόεφ έπιασε το σουτ πάνω στην κίνηση στέλνοντας την μπάλα να τραντάξει την οριζόντια δοκό.

Στην εξέλιξη της φάσης η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου «άνοιξε» ο σκορ με τον Μπάμπα. Ο Ζίβκοβιτς εκτέλεσε το κόρνερ, ο Τσάλοφ πήρε την κεφαλιά-ασίστ τροφοδοτόντας τον Γκανέζο που με διπλή προβολή έκανε το 0-1. Οι «ασπρόμαυροι» έγειραν την πλάστιγγα της ψυχολογίας υπέρ τους, βρήκαν αυτοπεποίθηση και συνέχισαν με το πόδι πατημένο στο γκάζι καταγράφοντας άλλη μία σημαντική ευκαιρία στο επόμενο δίλεπτο, όταν με ωραία ανάπτυξη ο Ζίβκοβιτς έβγαλε τη σέντρα από δεξιά, η προβολή του Πήλιου έδωσε ύψος στην μπάλα τόσο όσο να μην μπορέσει ο επερχόμενος Τσάλοφ να πιάσει την κεφαλιά σε – σχεδόν – κενή εστία.

Η πρώτη απάντηση της «Ένωσης» ήρθε στο 22′ με μια επικίνδυνη σέντρα του Λαμέλα από δεξιά στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας με τον διεθνή Κροάτη πορτιέρε να βγαίνει ψηλά και να μαζεύει. Οι ποδοσφαιριστές του κ. Αλμέιδα, σε μια προσπάθεια ν’ ανοίξουν τις γραμμές των αντιπάλων τους. Σε μια τέτοια περίπτωση με την ανάπτυξη να ξεκινάει από την… άμυνα και τους Πιερό-Γκαρσία ν’ απομονώνονται εντός περιοχής με Κεντζιόρα και Λόβρεν αντίστοιχα, ο Κοϊτά βρήκε τον πρώτο, που έχοντας τον Πολωνό στην πλάτη του, έκανε πολύ ωραία κίνηση νικώντας τον κατά κράτος, γύρισε με μέτωπο προς την εστία και με σουτ έστειλε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Κοτάρσκι για την ισοφάριση και το 1-1!

Σε κάθε περίπτωση το αμυντικό δίδυμο των γηπεδούχων άνοιγε, με τον Σιμάνσκι να μπαίνει ανάμεσα και τον Περέιρα να παίρνει μπάλες είτε για να οργανώσει το παιχνίδι είτε με την εκτέλεση των στατικών φάσεων. Την ίδια στιγμή ι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να «διαβάσουν» τις πολυπρόσωπες παγίδες των αντιπάλων τους ψηλά, για να «σπάσουν» την πίεση και να «χτυπήσουν» από την αδύναμη πλευρά.

Στο 35′ άλλαξαν οι ρόλοι λόγω συνθηκών φάσης, με τον Πιερό να κυνηγάει την μπάλα στο κόρνερ, να βγάζει τη σέντρα, τον Γκαρσία να πατάει δυνατά και να σηκώνεται ψηλά αλλά η κεφαλιά του πέρασε άουτ. Τρία λεπτά μετά σε φάση διαρκείας, ο Πήλιος γέμισε από αριστερά, ο Πιερό με κεφαλιά τροφοδότησε στον αμαρκάριστο Ρότα στο δεύτερο δοκάρι, το δυνατό σουτ του οποίου εξουδετέρωσε αρχικά ο Κοτάρσκι, με τον Περέιρα να παίρνει το… «ριμπάουντ» να δοκιμάζει νέο σουτ και την μπάλα να φεύγει ψηλά.

Η απάντηση του ΠΑΟΚ ήρθε στο 39′ με ωραία σέντρα-σουτ του Σβαμπ από αριστερά, την ασταθή απόκρουση του Στρακόσια, που όμως δεν υπήρχε αντίπαλος κοντά για να αξιοποιήσει. Το ματς απέκτησε ωραίο, ταχύ ρυθμό και στο δίλεπτο ο Κοϊτά με ωραία ενέργεια απέφυγε τον Όττο, έβγαλε δυνατή-παράλληλη σέντρα με την μπάλα να περνάει από όλους καταλήγοντας πλάγιο.

Πληθώρα αλλαγής προσώπων όχι όμως και ουσίας

Και οι δύο ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο δίχως διαφοροποιήσεις στις αρχικές τους ενδεκάδες για το 2ο 45λεπτο. Το… σκηνικό έμοιαζε ίδιο κι απαράλλακτο με την αρχή της αναμέτρησης, με το ΠΑΟΚ να πιέζει ψηλά, να προσπαθεί να αιφνιδιάσει αλλά – αυτήν τη φορά – την ΑΕΚ να δείχνει πιο έτοιμη να απορροφήσει αυτήν την επιθετικόητα. Στο 51′ οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι σε φάση με πρωταγωνιστές τους Μπάμπα και Γκαρσία, με τον διαιτητή – κατόπιν επανεξέτασης της φάσης από το VAR – να δείχνει συνέχεια στο παιχνίδι με την εκτέλεση φάουλ από το ημικύκλιο έξω από τη μεγάλη περιοχή. Την εκτέλεσή του ανέλαβε ο Λαμέλα στέλνοντας την μπάλα – ούτε μέτρο – πάνω από την οριζόντια δοκό.

Στην αντεπίθεση οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να συλλάβουν…ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα αλλά παρά – και – το λάθος του Πήλιου που επανατροφοδότησε τον Τάισον, το σουτ του Βραζιλιάνου ήταν πολύ άστοχο. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, νέο γέμισμα του Ρότα από δεξιά, νέα κεφαλιά Πιερό, εκτός εστίας. Στο 62′ ο κ. Λουτσέσκου αποφάσισε να προχωρήσει στις πρώτες διαφοροποιήσεις, αποσύροντας τους Μπάμπα-Τσάλοφ για να περάσει στον αγώνα τους Κόλεϊ-Τόμας αντίστοιχα, με τον Ισπανό να επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από δίμηνη απουσία λόγω τραυματισμού. Ο Γκανέζος δεν ήταν απολύτως έτοιμος για 90λεπτο κι εν όψει της συνέχειας κρίθηκε φρόνιμο να προφυλαχθεί. Αυτό είχε ως συνέπεια να περάσει στο αριστερό άκρο της άμυνας ο Όττο, στο δεξί ο Κεντζιόρα, ρόλο δεξιού κεντρικού αμυντικού να πάρει ο Λόβρεν έχοντας πλέον ως παρτενέρ τον Κόλεϊ.

Περίεργη φάση στο 67′, με τον Κοτάρσκι να βγάζει τη μακρινή μπαλιά στον Ζίβκοβιτς, ο Σέρβος έβγαινε τετ α τετ καθώς η άμυνα είχε τραβηχθεί αλλά το κακό κοντρόλ του ακύρωσε τον αιφνιδιασμό και κατ’ επέκταση την ευκαιρία. Τρία λεπτά μετά, σε σέντρα του Όττο από αριστερά, ο Κεντζιόρα πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι στέλνοντας την μπάλα πάνω στον Ρότα και τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να διαμαρτύρονται πως η μπάλα σταμάτησε στο χέρι του διεθνή ακραίου αμυντικού.

Αλμέιδα και Λουτσέσκου ανακάτεψαν την… τράπουλα αρκετά στο 74′, ο μεν πρώτος περνώντας στον αγώνα τους Οντουμπάτζο, Πινέδα, Μαρσιάλ αντί των Ρότα-Πινέδα-Γκαρσία αντίστοιχα κάνοντας τον σχηματισμό να φαίνεται πιο… καθαρά ως 4-4-2, ο δε δεύτερος με την είσοδο των Καμαρά-Κωνσταντέλια αντί των Οζντόεφ-Μουργκ αντίστοιχα. Και οκτώ λεπτά αργότερα ο Λαμέλα έδωσε τη θέση του στον Γκατσίνοβιτς, με τον Σέρβο να περνάει αριστερά και τον Κοϊτά δεξιά.

Με ενέργεια κι αποφασιστικότητα οι γηπεδούχοι προσπάθησαν μέσα από συνεργασίες να βγάλουν παίκτες στα πλάγια για να δημιουργήσουν, χωρίς – όμως – αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη καλή στιγμή μετά τις αλλαγές ήρθε στο 87′ με ένα συρτό σουτ του Οντουμπάτζο που πέρασε έξω από τη δεξιά δοκό της εστίας του Κοτάρσκι. Στο 89′ ο 54χρονος Ρουμάνος τεχνικός «έκλεισε» τις αλλαγές του ρίχνοντας στην αναμέτρηση τον Ντεσπόντοφ αντί του Τάισον με τον διεθνή Βούλγαρο να παίρνει θέση αριστερά. Ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα…

Μετά τη λήξη υπήρξε ένταση με τον Ράζβαν Λουτσέσκου που έληξε με την επέμβαση των ψυχραιμότερων.

ΑΕΚ: Στρακόσα, Ρότα (74’ Οντουμπάτζο), Πήλιος, Βίντα, Μουκουντί, Σιμάνσκι, Περέιρα (74’ Πινέδα), Κοϊτά, Λιβάι (75’ Μαρσιάλ), Λαμέλα (81’ Γκατσίνοβιτς), Πιερό

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Όττο, Μπάμπα (62’ Κόλεϊ), Λόβρεν, Γκεντζιόρα, Σβαμπ, Οζντόεφ (74’ Καμαρά), Τσάλοφ, Μουργκ (74’ Κωνσταντέλιας), Ζίβκοβιτς, Τάισον (61’ Τόμας)

Διαιτητής

Ράντε Ομπρένοβιτς (Σλοβενία)

Α’ Βοηθός

Γιούρε Πράπροτνικ (Σλοβενία)

Β’ Βοηθός

Γκρέγκα Γκορντέζ (Σλοβενία)

4ος Διαιτητής

Φώτης Πολυχρόνης (Πιερίας)

VAR

Άλεν Μπορόσακ (Σλοβενία)

AVAR

Πολυχρόνης Κωστάρας (Αιτωλοακαρνανίας)