Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε κόντρα στον ΟΦΗ, αλλά έπεσε θύμα του εκπληκτικού Έντι Σαλσέδο και ακολούθησε τους υπόλοιπους του Big - 5 στις απώλειες βαθμών!

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου, λόγω τιμωρίας, είδε από τις σουίτες της Τούμπας (στον πάγκο ο συνεργάτης του Τζανπάολο Καστορίνα), την ομάδα του να προηγείται στο α’ με αριστουργηματικό φάουλ του Ντεσπόντοφ.

Ο Μίλαν Ράσταβατς όμως, ήταν αυτός που υπέγραψε την πρώτη νίκη των Κρητικών στην έδρα του ΠΑΟΚ από το 1993 (και μόλις δεύτερη στην ιστορία τους!), με την αλλαγή του Κολομβιανού επιθετικού, ο οποίος με ένα γκολ και μία ασίστ σε τρία λεπτά, έφερε τα πάνω – κάτω!

Ο ΠΑΟΚ έτσι έμεινε δεύτερος πίσω από τον Άρη στη βαθμολογία, ο ΟΦΗ ανέβηκε στην έκτη θέση!

Ντεσπόντοφ όπως πέρσι!

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε πιέζοντας και έχασε την πρώτη ευκαιρία στο 12′, με τον Ντεσπόντοφ να εκτελεί κόρνερ και τον Σβαμπ να στέλνει την μπάλα άουτ με κεφαλιά.

Ο ΟΦΗ, προσπαθούσε να ανέβει κυρίως από αριστερά με τον Αποστολάκη, αλλά άφηνε χώρους πίσω και στο 21′ ο Κωνσταντέλιας, παραλίγο να πιάσει στον ύπνο την κρητική άμυνα, με ένα σλάλομ στην περιοχή και δεξί σουτ, που κατέληξε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Χριστογεώργου.

Οι Κρητικοί πάντως, απορροφούσαν την πίεση και στο 27′, ο Γιουνγκ βγήκε μπροστά από τον άξονα, αλλά βιάστηκε να σουτάρει και ο Κοτάρσκι μπλόκαρε εύκολα. Ο ΠΑΟΚ, έβρισκε όλο και λιγότερους χώρους, με αποτέλεσμα ο Κωνσταντέλιας να βγαίνει εκτός περιοχής για να εκτελέσει, όπως στο 28΄, όταν έβαλε φάλτσο αλλά δεν απείλησε τον Χριστογεώργο.

Άλλη εναλλακτική, ήταν οι ψηλές μπαλιές, με τον Κωνσταντέλια στο 32′ να βρίσκει με τέτοια τον Κόλεϊ, την κεφαλιά του οποίου μπλόκαρε χωρίς πρόβλημα ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ.

Ο ΠΑΟΚ, χρειαζόταν μία στιγμή έμπνευσης για να προηγηθεί και την βρήκε με ένα από τα πιο ωραία γκολ που έχουν επιτευχθεί ως τώρα στο πρωτάθλημα.

Συγκεκριμένα, οι γηπεδούχοι κέρδισαν φάουλ αρκετά μέτρα εκτός περιοχής και ο Κίριλ Ντεσπόντοφ, με εκπληκτική εκτέλεση, έστειλε την μπάλα στο δεξί παραθυράκι του Χριστογεώργου, που δεν μπορούσε να φτάσει εκεί! Ο Βούλγαρος, πέτυχε έτσι το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα, έγινε ο 11ος διαφορετικός σκόρερ του ΠΑΟΚ στην Stoiximan Super League και πέτυχε γκολ για δεύτερη σερί χρονιά σε εντός έδρας ματς με τους Κρητικούς, καθώς είχε ανοίξει το σκορ και στο περσινό 4-0, ματς στο οποίο είχε και τρεις ασίστ!

Ο ΠΑΟΚ, παραλίγο πάντως να πληρώσει ακριβά τον ενθουσιασμό του γκολ, καθώς ο ΟΦΗ βγήκε στην αντεπίθεση στο 37′ και ο Γκόμεζ, έκοψε με καθοριστική παρέμβαση το σουτ του Γιουνγκ μέσα στην περιοχή.

Οι γηπεδούχοι, σε ένα…τρελό τρίλεπτο, απάντησαν με άστοχα σουτ των Κωνσταντέλια (38′) και Γκόμεζ (40′), αμφότερα εντός περιοχής, έχοντας καλύτερες επιλογές πάσας για συμπαίκτες. Τελευταία φάση για τους γηπεδούχους στο α’ μέρος, ένα άστοχο σουτ του Σβαμπ από κοντά, μετά από πολιορκία στην περιοχή.

Έμπνευση με Σαλσέδο και ανατροπή!

Ο ΠΑΟΚ, μπήκε στο β’ αποφασισμένος να «καθαρίσει» το ματς και στο 48′, ο Μουργκ μπήκε από τον άξονα, σούταρε με το αριστερό, αλλά ο Χριστογεώργος είχε αντίδραση!

Ένα λεπτό αργότερα, ο Ότο βρήκε πανέμορφα με κάθετη τον Τισουντάλι, αυτός σκόραρε στο τετ-α-τετ, αλλά το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Ο ΟΦΗ, σιγά – σιγά περιόρισε την ορμητικότητα του ΠΑΟΚ και στο 62′, ο Ράσταβατς έκανε τριπλή αλλαγή, για να τονώσει την μεσοεπιθετική λειτουργία, αλλά και τα πλάγια της άμυνας, ενώ ο ΠΑΟΚ, απάντησε με Τάισον και Μπράντον.

Ενδιάμεσα, στο 65′, ο ΟΦΗ είχε απειλήσει με καλό γυριστό του Φούντα, που πέρασε όμως άουτ, σχεδόν από το σημείο του πέναλτι, μετά από κόρνερ του Σενγκέλια.

Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Σβαμπ είχε ένα καλό μακρινό σουτ, που πέρασε όμως δίπλα από το δεξί δοκάρι.

Το δεύτερο γκολ για τους γηπεδούχους δεν ερχόταν παρά τις φάσεις που έκανε και στο τελευταίο 20λεπτο, ο ΟΦΗ έφερε τα πάνω – κάτω!

Αρχικά, απείλησε στο 72′, όταν ο Μπάκιτς έκανε σέντρα από δεξιά και ο Γιουνγκ, από καλή θέση, έστειλε την μπάλα άουτ από καλή θέση!

Ένα λεπτό αργότερα, ο ΠΑΟΚ είχε διπλή ευκαιρία με Τάισον (αμέσως μετά την είσοδό του) και Οζντόεφ, αλλά στη συνέχεια έπεσε θύμα του …νόμου του ποδοσφαίρου, πληρώνοντας τις χαμένες ευκαιρίες!

Κι αυτό γιατί στο 74′ ο Ράσταβατς έκανε την κίνηση – ματ, ρίχνοντας τον Σαλσέδο στο ματς αντί του Γιουνγκ και ο Κολομβιανός έκανε τη διαφορά!

Αρχικά, στο 77′, πέρασε τους πάντες από τη δεξιά πλευρά και γύρισε στη μικρή περιοχή, με τον Φούντα να προλαβαίνει τον Λόβρεν και να ισοφαρίζει!

Δύο λεπτά αργότερα, ο Σενγκέλια εκτέλεσε φάουλ και πάλι από δεξιά, η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Κοτάρσκι και ο Σαλσέδο σκόραρε από τη μικρή περιοχή για το 1-2!

Ο ΠΑΟΚ, πίστεψε ότι ισοφάρισε στο 86′, όταν ο Τάισον σκόραρε με σουτ από το ημικύκλιο, η μπάλα βρήκε στον Μουργκ, άλλαξε πορεία και μπήκε στα δίχτυα, αλλά ο Αυστριακός ήταν σε θέση οφσάιντ και το γκολ ακυρώθηκε!

Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Λόβρεν έπιασε κεφαλιά μετά από κόρνερ, όμως ο Χριστογεώργος μπλόκαρε στη γραμμή και ο ΟΦΗ πανηγύρισε την ιστορική νίκη, ολοκληρώνοντας την…παρέλαση στις απώλειες βαθμών από τις ομάδες του Big – 5, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου!

ΠΑΟΚ – ΟΦΗ 1-2

Stoiximan Super League 2024-25, 9η Αγωνιστική, Γήπεδο Τούμπας

Γκολ: 35’ Ντεσπόντοφ – 77’ Φούντας, 79’ Σαλσέδο

Κίτρινες: Κωνσταντέλιας, Ότο, Καμαρά, Μπάκιτς – Μαρινάκης, Μπαΐνοβιτς, Λαμπρόπουλος

Κόκκινες:

Διαιτητής: Τσακαλίδης

Βοηθοί: Κόλλιας, Μπούξμπαουμ

ΠΑΟΚ (Καστορίνα): Κοτάρσκι – Ότο (80’ Μπάμπα), Λόβρεν, Κόλεϊ,  Γκόμεζ, – Σβαμπ (76’ Καμαρά), Οζντόεφ –  Κωνσταντέλιας (67’ Τάισον), Μουργκ,  Ντεσπόντοφ (76’ Ζίβκοβιτς) – Τισουντάλι (67’ Μπράντον).

ΟΦΗ (Ράσταβατς): Χριστογεώργος – Μαρινάκης (63’ Γκονθάλεθ),  Λαμπρόπουλος, Χριστόπουλος, Χατζηθεοδωρίδης – Μπαΐνοβιτς (63’ Μπάκιτς), Καραχάλιος – Σενγκέλια, Φούντας (87’ Νέιρα), Αποστολάκης (63’ Ριέρα) – Γιουνγκ (74’ Σαλσέδο).