Την δουλειά του στον Παναθηναϊκό με ένα πίνακα του. Πικάσο παρομοίωσε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έδωσε συνέντευξη στο Παναθηναϊκό Τριφύλλι και μίλησε για όλους και όλα. Είπε:

Για την απόφαση να έρθει στον Παναθηναϊκό:
«Οι προπονητές πάντοτε επιλέγονται, δεν επιλέγουν. Μου άρεσε η πρόταση και δεδομένου του ότι ο σύλλογος είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ, η απόφαση ήταν εύκολη».

Για το τι ήξερε για τον Παναθηναϊκό πριν έρθει:
«Κατ΄ αρχήν ήξερα ότι αντιμετώπισε τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971. Θυμάμαι επίσης ότι έπαιξε στον τελικό του Διηπειρωτικού με τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο. Τον έχω δει πολλές φορές και στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Ξέρω επίσης ότι στα τελευταία 16 χρόνια κέρδισε μόνο δύο πρωταθλήματα. Δεν σας κρύβω ότι αυτό με φοβίζει αρκετά γιατί είναι ένας σύλλογος με πολλούς φιλάθλους και στο λίγο διάστημα που είμαι εδώ διαπίστωσα το πάθος και την αγάπη που έχουν οι οπαδοί για την ομάδα τους.  Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος σύλλογος και το ξέρω καλά. Αυτό φάνηκε και στο ματς με την Μπαρτσελόνα. Μόνο οι πραγματικά μεγάλοι σύλλογοι μπορούν να γεμίσουν τόσο μεγάλα στάδια».

Για το αν αυτά που βρήκε ερχόμενος εδώ, ταιριάζουν στα όσα γνώριζε:
«Αυτό που είδα στον Παναθηναϊκό, από τις εγκαταστάσεις που έχει, τις ιδέες, την οργάνωση επιβεβαίωσε ότι είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Ξέρετε ότι έχω εμπειρία από μεγάλα κλαμπ και η πρόκληση του Παναθηναϊκού δεν με φόβισε. Ίσα ίσα μου έδωσε μεγάλη χαρά.
Πρέπει επίσης να πω ότι πολλές φορές στο ποδόσφαιρο υπάρχουν μεγάλοι σύλλογοι που σε κάποια διαστήματα της ιστορίας τους έχουν μικρές ομάδες. Και αντίστοιχα υπάρχουν μικρότεροι σύλλογοι που κάποια στιγμή έχουν μεγάλες ομάδες. Αλλά αυτοί που γράφουν ιστορία είναι οι μεγάλοι σύλλογοι. Που συνήθως έχουν και μεγάλες ομάδες».

Για το πόσο δύσκολο είναι να αναλαμβάνεις μια ομάδα στη μέση της σεζόν:
«Δεν είναι σίγουρα εύκολο. Αλλά υπάρχουν και πιο δύσκολα πράγματα. Όπως το να ζωγραφίσεις έναν πίνακα του Πικάσο. Ο κάθε προπονητής θέλει να ξεκινάει από την αρχή, από την προετοιμασία. Διότι όταν κάνεις εσύ την προπαρασκευή μπορείς να ετοιμάσεις τη στρατηγική για όλη τη χρονιά.
Όταν αναλαμβάνεις στο μέσο της χρονιάς και το τρένο έχει ήδη ξεκινήσει, πρέπει να ανέβεις με μεγάλη προσοχή για να μην γκρεμοτσακιστείς. Οι παίκτες έχουν ήδη ένα διάστημα που δουλεύουν μαζί, έχουν τακτικές που έχουν μάθει και συνήθως όταν αλλάζεις προπονητή το κάνεις γιατί κάτι δεν πήγαινε καλά.
Αλλιώς δεν έχεις λόγο να το κάνεις. Όταν μπει ένας νέος προπονητής στη μέση της σεζόν πρέπει να ρυθμίσει πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε συλλόγους σαν τον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.
Γιατί πρέπει να μπεις σήμερα και να έχεις κερδίσει χθες. Εγώ δηλαδή έπρεπε να δω ό, τι είχε γίνει μέχρι τώρα, να κάνω μια γρήγορη ανάλυση της ομάδας και να προσπαθήσω να συνεχίσω τη χρονιά με δύο βασικούς άξονες: να αισθάνονται άνετα οι ποδοσφαιριστές και παράλληλα να κατανοήσουν αυτά που τους ζητάω.
Όταν οι αλλαγές γίνονται έτσι, σίγουρα υπάρχουν περισσότερα κίνητρα. Και πρέπει να ξέρουν πως θα υποδεχθούν τις νέες ιδέες και τις όποιες αλλαγές. Πάντοτε όμως πρέπει να περιμένουμε να υπάρχει ένας χρόνος εισόδου και προσαρμογής».

Για το πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθούν οι στόχοι του Παναθηναϊκού:
«Ο βασικός στόχος είναι να μείνουμε πρωταθλητές. Φυσικά δεν είναι εύκολο αλλά όταν κάτι είναι δύσκολο είναι καλό για εμάς».

Γιατί τον φωνάζουν «προφεσόρ»:
«Τι να σας πω. προφανώς γιατί τελείωσα τη γυμναστική ακαδημία και στη συνέχεια δίδαξα εκεί για το ποδόσφαιρο. Ίσως και επειδή ήμουν πάντα διακριτικός. Αλλά με την ίδια λογική και ο Μουρίνιο θα μπορούσε να αποκαλείται «προφεσόρ» αφού έχει κάνει τις ίδιες σπουδές με μένα. Οι παίκτες μου πάντως με φώναζαν πάντα «μίστερ».

Για το παρατσούκλι «Ναύαρχος»:
«Ναι. Όταν τελείωσα τις σπουδές μου υπηρέτησα τη θητεία μου στο Ναυτικό. Μάλιστα όταν αποστρατεύτηκα είχα το βαθμό του έφεδρου αξιωματικού. Παρότι πάντως δεν πέρασα και πολύ καιρό εν πλω».