Ο Κώστας Μήτρογλου, με τα δύο πρώτα του γκολ, ξόρκισε την... κατάρα και ο Πανιώνιος έφυγε νικητής από το "Βικελίδης"

Ο Κώστας Μήτρογλου, με τα δύο πρώτα του γκολ, ξόρκισε την… κατάρα και ο Πανιώνιος έφυγε νικητής από το “Βικελίδης”, έπειτα από 50 χρόνια!

Ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ, δεν θέλησε να αλλάξει το σύστημα της ομάδας του και την παρέταξε με το γνωστό 4-2-3-1. Ο Σηφάκης ήταν κάτω από τα δοκάρια. Ο Νέτο ήταν το δεξί μπακ και ο Μίσελ το αριστερό, ενώ κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν οι Οριόλ, Λαζαρίδης. Αμυντικά χαφ οι Φατί, Κατίδης. Στις πτέρυγες οι Χαβίτο, Καζναφέρης, επιτελικός χαφ ο Τόχα και μόνος του μπροστά ο Τσέζαρεκ.

Ο Τάκης Λεμονής, επέλεξε να ξεκινήσει στην ίδια ενδεκάδα τους Μήτρογλου, Ριέρα, Μπάλαμπαν και μάλιστα για τον λόγο αυτό να αλλάξει και το σύστημα του Πανιωνίου σε 4-3-3. Ο Μάχο ήταν κάτω από τα δοκάρια, ενώ στα άκρα της άμυνας ήταν οι Γιόνσον (δεξιά), Κοντοές (αριστερά) και στο κέντρο της άμυνας οι Λάτκα, Σιόβας. Στο κέντρο επέλεξε τρία αμυντικά χαφ, τους Τσότσαλιτς, Ομο, Κουμορτζί, με τον τελευταίο να είναι ουσιαστικά υπεύθυνος για την δημιουργία παιχνιδιού. Στην επίθεση ο Μήτρογλου ήταν στην κορυφή, ο Ριέρα αριστερά και ο Μπάλαμπαν δεξιά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όπως φάνηκε να αιφνιδιαστεί ο Αρης, ο οποίος δεν μπόρεσε να επιβάλλει τον δικό του ρυθμό στο ξεκίνημα του αγώνα. Οι «κιτρινόμαυροι» προσπάθησαν όπως έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα στα εντός έδρας παιχνίδια τους να «χτυπήσουν» την αντίπαλη άμυνα από το ξεκίνημα του αγώνα, αλλά βρήκαν κλειστούς διαδρόμους.

Παράλληλα ο Πανιώνιος, αφού είδε ότι ουσιαστικά δεν κινδύνευε να δεχτεί κάποιο τέρμα, άρχισε σταδιακά να ανεβάζει τον ρυθμό του και να προσπαθεί να απειλήσει στις αντεπιθέσεις. Σε μία από αυτές, ήρθε και το γκολ του Κώστα Μήτρογλου, το πρώτο του με την «κυανέρυθρη» φανέλα. Ο διεθνής επιθετικός μάλιστα επέλεξε και διαφορετικό πανηγυρισμό από τα γνωστά «πιστόλια» του, δείχνοντας και με αυτό τον τρόπο πως πλέον σκέφτεται και ενεργεί μόνο για το καλό της νέας του ομάδας και δεν θέλει να συνδέσει τις εμφανίσεις του με αυτές που έκανε μέχρι τώρα με την φανέλα του Ολυμπιακού.

Στο δεύτερο ημίχρονο η μορφή του αγώνα δεν άλλαξε, παρά το γεγονός ότι ο Κούπερ πέρασε στο παιχνίδι τον Αραβίδη δίπλα στο Τσέζαρεκ. Ο Αρης δεν μπόρεσε να μπει με αξιώσεις ούτε μία φορά στην περιοχή του Μάχο και προσπαθούσε να απειλήσει μόνο με μακρινά σουτ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Πανιώνιος να κρατήσει εύκολα το προβάδισμα στο σκορ και μάλιστα να δείχνει ικανός να πετύχει και δεύτερο τέρμα σε κάποια από τις αντεπιθέσεις του.

Και πράγματι ο Πανιώνιος κατάφερε τον στόχο του με το εκπληκτικό δεύτερο γκολ του Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος κάρφωσε την μπάλα στο παραθυράκι του Σηφάκη και έδωσε στην ομάδα του την μεγάλη νίκη. Ο Πανιώνιος έφυγε από το «Κλεάνθης Βικελίδης» για πρώτη φορά στην ιστορία του νικητής, μετά την περίοδο 1961-62. Η μακροβιότερη παράδοση στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το βράδυ της Κυριακής έχει περάσει στην ιστορία, καθώς οι Νεοσμυρνιώτες την «έσπασαν» στην προσπάθεια που κάνουν για να ξεφύγουν από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

Η εξέλιξη του αγώνα
1′ Το παιχνίδι ξεκίνησε…
3′ Δυνατό διαγώνιο σουτ του Μίσελ, έδιωξε με δυσκολία ο Μάχο
16′ Φάουλ από δεξιά, ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Λαζαρίδη, έδιωξε με υπερένταση ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου σε κόρνερ
18′ 0-1 Σέντρα από δεξιά του Γιόνσον, λάθος στην άμυνα του Αρη από τον Οριόλ, ο Μήτρογλου που καιροφυλάχτουσε με γυριστό σουτ άνοιξε το σκορ και ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη θητεία του στους “κυανέρυθρους”
26′ Νέα κεφαλιά του Λαζαρίδη, αυτή τη φορά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι
31‘Άκαρπη η υπεροχή του Άρη, ο οποίος υπερτερεί στις τελικές προσπάθειες και έχει την κατοχή της μπάλας (67%-33%)
40′ Κίτρινη κάρτα στον Κοντοέ
43′ κεφαλιά του Τόχα προ κενής εστίας, ο Λάτκα απομάκρυνε σωτήρια πάνω στη γραμμη
45′ Μακρινό σουτ του Τσότσαλιτς, άστοχο
 
46′ Ξεκίνησε το δεύτερο μέρος
52′ Σέντρα του Νέτο από δεξιά, κεφαλιά του Τσέζαρεκ, άουτ
57′ Ο Γουνδουλάκης πέρασε στη θέση του Κουμορτζί
59′ Ο Τσεσνάουσκις πέρασε στη θέση του Καζναφέρη
64′ Ο Σάμαρης στη θέση του Μπάλαμπαν
65′ Δυνατό σουτ του Τόχα από το ύψος της περιοχής, έδιωξε με δυσκολία ο Μάχο
66′ Κίτρινη κάρτα στον Σάμαρη
67′ Ο Αραβίδης στη θέση του Κατίδη
68′ Διαγώνιο σουτ του Ριέρα, η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι
73′ Σουτ του Σάμαρη έξω από την περιοχή, η μπάλα πάνω από το δοκάρι
74′ Σέντρα σουτ του Γουνδουλάκη από δεξιά, έδιωξε ο Σηφάκης
79′ Ο Αναστασόπουλος στη θέση του Τσότσαλιτς
80′ Ο Πορτίγια στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Αρη πέρασε στη θέση του Τόχα
84′ Κίτρινη κάρτα στον Φατί
89′ Δυνατό σουτ του Φατί έξω από την περιοχή, έπεσε και έδιωξε ο Μάχο
90′ Κίτρινη στον Αναστασόπουλο για πολύ δυνατό μαρκάρισμα
90’+ 0-2 Μπαλιά του Γουνδουλάκη προς την περιοχή για τον Μήτρογλου, ο οποίος με δυνατό σουτ από πλάγια θέση δεξιά, η μπάλα στα δίχτυα

Γήπεδο: “Κλεάνθης Βικελίδης”
Διαιτητής: Mάνταλος (Αθηνών)

Άρης (Έκτορ Κούπερ): Σηφάκης, Νέτο, Οριόλ, Τόχα (80′ Πορτίγια), Τσέζαρεκ, Κατίδης (67′ Αραβίδης), Φατί, Μίσελ, Καζναφέρης (59′ Τσεσνάουσκις), Χαβίτο, Λαζαρίδης
Στον πάγκο: Βελλίδης, Κουλουχέρης, Παπαζαχαρίας, Βανγκέλι

Πανιώνιος (Τάκης Λεμονής): Μάχο, Γιόνσον, Κοντοές, Λάτκα, Σιόβας, Όμο, Τσότσαλιτς (79′ Αναστασόπουλος), Κουμόρτζι (57′ Γουνδουλάκης), Ριέρα, Μήτρογλου, Μπάλαμπαν (64′ Σάμαρης)
Στον πάγκο: Παναγόπουλος, Βαρό, Κούκετς, Σαλαλί

Δείτε εδώ τα γκολ και τις καλύτερες φάσεις του αγώνα…

Γιώργος Μπιτσικώκος