Με πρωταγωνιστή τον Σισέ ο Παναθηναϊκός νίκησε 4-2 την Καβάλα στο άδειο λόγω τιμωρίας, "Σπύρος Λούης".
Σισέ: "Είμαι εδώ" (video)
Φερέιρα: "Άλλο ματς με την ΑΕΚ"
Βαρδινογιάννης: "Να μη μιλάτε για τη διαιτησία"

Με δυο γκολ του Τζιμπρίλ Σισέ (το 15ο και το 16ο στο πρωτάθλημα) ο Παναθηναϊκός νίκησε 4-2  την Καβάλα στο άδειο λόγω τιμωρίας, Ολυμπιακό Στάδιο. Το ματς είχε ανατροπές στο σκορ και έντονες συγκινήσεις.

Οι «πράσινοι» χρειάστηκε να σημειώσουν 4 γκολ για να λυγίσουν την αντίσταση της Καβάλας, η οποία με οδηγό τον Ντζαμέλ Αμπντούν, πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στο παγωμένο -εξαιτίας του καιρού και των άδειων εξεδρών- Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο Σισέ, σε σούπερ-βραδιά πέτυχε δυο γκολ (το ένα με πέναλτι) και -το κυριότερο- έδωσε δυο ασίστ, στους Κατσουράνη και Χριστοδουλόπουλο για τα άλλα δυο γκολ. Κέρδισε έτσι στο νήμα τον Αλγερινό της Καβάλας για τον τίτλο του MVP του αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε αποτελεσματικός στην επίθεση αλλά εξαιρετικά ευάλωτος στην άμυνα, όπου αδύναμος
κρίκος αποδείχτηκε ο Σιμάο (έκανε ένα πέναλτι και παραλίγο να πετύχει αυτογκόλ).

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη των «πράσινων» επί της Καβάλας την τελευταία 2ετία. Διάστημα στο οποίο οι «αργοναύτες»
σημείωσαν συνολικά 8 γκολ σε βάρος του Παναθηναϊκού.

Τα πλάνα των προπονητών
Με δεδομένες τις απουσίες των Ζιλμπέρτο, Μπουμσόνγκ (τραυματίες), Λέτο (τιμωρημένος) ο Ζεσουάλδο επανέφερε στο βασικό σχήμα  μετά από καιρό τους Σιμάο και Γκαρσία. Τον πρώτο σε ρόλο κόφτη, τον δεύτερο σε ρόλο αντι-Λέτο.

Στη θέση του Μπουμσόνγκ επέλεξε τον Καντέ, ο οποίος επέστρεψε στην 11αδα μετά από ένα μήνα για να ξανασμίξει με τον Σαριέγκι (οι δυο τους ήταν το κεντρικό δίδυμο στην άμυνα κατά την περσινή περίοδο).

Η έγκαιρη ανάρρωση του Γκοβου από την ίωση που τον ταλαιπώρησε, επέτρεψε στον Πορτογάλο να ξεκινήσει τον Γάλλο στο δεξί «φτερό» της επίθεσης στο 4-3-3, που εφαρμόζει από την αρχή του β΄ γύρου.

Ο Χένρικ Κάσπερτσακ βρέθηκε στη δύσκολη θέση να καταρτίσει 11αδα χωρίς τους  τιμωρημένους, Ντιε, Τόμασιτς, τους τραυματίες Ντουγκλάο, Νταρσβίλ, Ογκμπέτσε, Οικονόμου και τον Γκαλίνοβιτς, όπως προέβλεπε η συμφωνία  δανεισμού του από τον Παναθηναϊκό.

Έτσι δεν το σκέφτηκε πολύ να δώσει φανέλα βασικού  στον νεοαποκτηθέντα (από τη Μπόχουμ) Φερτζέλ και να τον χρησιμοποιήσει στο κέντρο της άμυνας δίπλα στον Θεοδωρέλη σε ένα τελείως πειραματικό σχήμα. 

Η Καβάλα μπορεί να είχε απουσίες στα μετόπισθεν αλλά στα χαφ, με τους Ντικρόκ, Καρντόσο (ανασταλτικά) και Βουτσίτσεβιτς, Περιρίνια, Αμπντούν (δημιουργικά)  ήταν αρκετά γεμάτη για να παίξει το 4-2-3-1 που επέλεξε ο Πολωνός τεχνικός..

Αιφνιδιασμός
Το α΄ ημίχρονο έκρυβε έντονες συγκινήσεις για τους 50 θεατές. Η Καβάλα κατάφερε να αιφνιδιάσει τους «πράσινους» σκοράροντας στο 3΄ με τον Αμπντούν, ο οποίος έδειξε από νωρίς τις άγριες διαθέσεις που είχε για τους γηπεδούχους.

Ο Αλγερινός εκμεταλλεύτηκε την πρόχειρη απόκρουση του Σαριέγκι σε μια σέντρα ρουτίνας του Περερίνια και με φαλτσαριστό σουτ νίκησε τον Τζόρβα.  Αυτό ήταν το πρώτο γκολ που δέχτηκε ο Παναθηναϊκός μέσα στο 2011. Και δεν έμελε να είναι το μοναδικό του αγώνα.

Οι παίκτες του Φερέιρα προσπάθησαν να ξεπεράσουν το σοκ και τα κατάφεραν στο 12΄. Ο Βύντρα κλέβοντας τη μπάλα «πήρε το αίμα του πίσω» για όσα είχε τραβήξει από τον Αμπντούν και με σέντρα ακριβείας δημιούργησε τις προϋποθέσεις της ισοφάρισης.

Το γκολ πέτυχε ο Κατσουράνης, από κεφαλιά-πάσα του Σισέ, ο οποίος στη φάση αυτή θέλησε να ξεπληρώσει μερικές από τις ασίστ που του έχει δώσει ο διεθνής μέσος στο φετινό πρωτάθλημα. Ο Γάλλος έχασε στο 21΄ ένα γκολ από αυτά που δεν χάνονται αλλά στο 31΄ έφτασε στο 15ο του τέρμα στη διοργάνωση.

Ένα γκολ το οποίο οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Κατσουράνη,  ο οποίος έδωσε την 7η ασίστ του στο πρωτάθλημα. Μετά το 2-1 οι «πράσινοι» έδωσαν γήπεδο στους «αργοναύτες» με σκοπό να τους χτυπήσουν στην αντεπίθεση και το πλήρωσαν.

Σούπερ Αμπντούν
Στο 42΄ ο Αμπντούν – πάλι αυτός- πλαγιοκόπησε την άμυνα και κέρδισε πέναλτι σε «χέρι» του Σιμάο. Το εκτέλεσε με «σκάψιμο» της μπάλας και έγραψε το όνομα του για δεύτερη φορά στον φωτεινό πίνακα.

Η Καβάλα παραλίγο να αιφνιδιάσει ξανά τον Παναθηναϊκό στο β΄ ημίχρονο όταν ο Σιμάο υπέπεσε σε γκέλα ολκής αλλά ο Βουτσίτσεβιτς προσπάθησε να περάσει και τον Τζόρβα, έτσι ο Σιμάο βρήκε το χρόνο για να καλύψει την εστία.

Προοδευτικά το ματς απέκτησε τρελό ρυθμό με τη μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω. Ο Παναθηναϊκός «απάντησε» στην ευκαιρία της Καβάλας με δυο δικές του:  51΄ σουτ στην κίνηση του Γκαρσία, άουτ, 55 ΄ ψιλοκρεμαστή κεφαλιά του Σισέ  απέκρουσε εντυπωσιακά ο Βαγέχο.

Καθώς ο Γκοβού δεν ακολουθούσε τον Χργκόβιτς οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν. διάδρομο από αριστερά και έφταναν εύκολα στην περιοχή του Τζόρβα. Βλέποντας το πρόβλημα ο Φερέιρα έκανε δυο απανωτές αλλαγές στο 60΄ βάζοντας τους Χριστοδουλόπουλο, Μαρίνο στις θέσεις των Γκοβού και Γκαρσία.

Πέναλτι
Πριν καλά-καλά οι καινούργιοι προλάβουν να μπουν στο πνεύμα του αγώνα ο Παναθηναϊκός πήρε ξανά προβάδισμα στο σκορ στο 63΄με πέναλτι που εκτέλεσε ο Σισέ.. Την «εσχάτη των ποινών» έδωσε ο διαιτητής Μήτσιος σε μαρκάρισμα του  Θεοδωρέλη  επί του Νίνη.

Ο Κάσπερτσακ αντικατέστησε στο 67΄ τον Βουτσίτσεβιτς με το Γιάννου. Ο Πολωνός χρειάστηκε να κάνει και δεύτερη αλλαγή στο ίδιο λεπτό καθώς ο Βαγέχο χτύπησε στον αστράγαλο και μεταφέρθηκε με φορείο εκτός τερέν. Κάτω από  τα δοκάρια της Καβάλας κάθισε ο Κατεργιαννάκης.

Στο 73΄ και στο 75΄ έβαλε και ο Τζόρβας τα λιθαράκια του για το τρίποντο πραγματοποιώντας σωτήριες επεμβάσεις σε σουτ του Ντικροκ και μπάσιμο του Αμπντούν. Ο Φερέιρα  στο 76΄ θυμήθηκε τον Καραγκούνη και ο «τυπάρας» πέρασε στη θέση του Νίνη.

Στο 82΄ο Σιμάο λίγο έλειψε να πετύχει το αυτογκόλ της χρονιάς γυρίζοντας τη μπάλα στην ανυπεράσπιστη εστία αλλά προς ανακούφιση του Τζόρβα η μπάλα έφυγε δίπλα από το δοκάρι. Δυο λεπτά αργότερα ο Σισέ έφτιαξε το γκολ στον Χριστοδουλόπουλο και οι καρδιές όλων  στον Παναθηναϊκό πήγαν στις θέσεις τους.
 

Η εξέλιξη του αγώνα
1′ Το παιχνίδι ξεκίνησε
3′ 0-1 Ασχημη απομάκρυνση του Σαριέγκι, η μπάλα έφτασε στον Αμπντουν που με τεχνικό σουτ από το ύψος της περιοχής και λίγο πλάγια αριστερά, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα
8′ Νέο πλασαριστό σουτ του Αμπντούν, άουτ αυτή τη φορά η μπάλα
10′ Δυνατο φάουλ του Ντικρόκ έξω από την περιοχή, η μπάλα πάνω από το δοκάρι
13′ 1-1 Σέντρα του Βύντρα από δεξιά, κεφαλιά πάσα του Σισέ, κοντινό πλασέ του Κατσουράνη, η μπάλα στα δίχτυα
21′ 2-1 Καταπληκτική μεταβίβαση του Νίνη προς τον Σισέ που πλάσαρε πάνω από το σώμα του Βαγιέχο όμως έστειλε την μπάλα να περάσει δίπλα από το δεξί δοκάρι, χάνοντας τεράστια ευκαιρία
26′ Ο Περεϊρίνια βρέθηκε στο έδαφος μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού, διαμαρτυρήθηκε προς τον διαιτητή, ο οποίος όμως άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί
31′ Σέντρα σουτ του Αμπντούν από δεξιά, η μπάλα πέρασε πάνω από το δοκάρι
32′ 2-1 Κάθετη του Κατσουράνη προς τον Σισέ, ο οποίος με δεύτερη προσπάθεια έστειλε από κοντά την μπάλα στα δίχτυα και έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό. Αντριστράφηκαν οι ρόλοι στο δεύτερο “πράσινο” γκολ
37′ Συρτή σέντρα του Σισέ από δεξιά, η μπάλα κόντραρε στο πόδι του Γκαρσία και κατέληξε στην αγκαλιά του Βαγιέχο
41′ Γύρισμα του Γκργκόβιτς από αριστερά, η μπάλα φάνηκε να χτυπάει στο χέρι του Σιμάο μέσα στην περιοχή, ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι για τους φιλοξενούμενους
42′ 2-2 Ο Αμπντούν, που ανέλαβε την εκτέλεση, έστειλε με αριστοτεχνικό τρόπο την μπάλα στα δίχτυα του Τζόρβα και ισοφάρισε

47′ Λάθος του Σιμάο, ο Βουτσίτσεβιτς πήρε την μπάλα απέφυγε τον Τζόρβα όμως ο Μοζαμβικανός μέσος είχε προλάβει να καλύψει το τέρμα και “έκοψε” πάνω στη γραμμή
52′ Μπαλιά του Νίνη προς τον Σισέ που γύρισε την μπάλα από δεξιά, ο Γκαρσία σούταρε στην κίνηση
55′ Σέντρα του Κατσουράνη από δεξιά, ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Σισέ, έδιωξε με υπεράνταση ο Βαγιέχο
59′ Σουτ του Λουίς Γκαρσία έξω από την περιοχή, η μπάλα πάνω από το δοκάρι
62′ Χριστοδουλόπουλος και Σισέ πέρασαν στις θέσεις των Γκοβού και Λουίς Γκαρσία
63′ Κάρτα στον Χργκόβιτς για μαρκάρισμα πάνω στον Νίνη
64′ Ο Νίνης “τσίμπησε” την μπάλα μέσα στην περιοχή, ο Ντρικρόκ φάνηκε να τον ανατρέπει και ο Μήτσιος έδειξε την άσπρη βούλα του πέναλτι
65′ 3-2 Ο Σισέ ευστόχησε από τα έντεκα βήματα και πραγματοποίησε το 3-2
68′
Ο Γιάννου στη θέση του Βουτσίτσεβιτς
73′ Μακρινό σουτ του Χργκόβιτς, έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Τζόρβας
76′ Ο Καραγκούνης στη θέση του Νίνη
77′ Φάουλ του Καραγκούνη, κεφαλιά του Καντέ, η μπάλα στα χέρια του Βαγιέχο
84′ 4-2 Ο Μαρίνος άνοιξε για τον Σισέ, εκείνος έφυγε σαν σίφουνας στην αντεπίθεση, μπήκε στην περιοχή από δεξιά, γύρισε την μπάλα την κατάλληλη στιγμή για τον Χριστοδουλόπουλο και με κοντινό πλασέ πραγματοποίησε το 3-2
86′ Ο Αμπντούν σούταρε πλασαριστά έξω από την περιοχή, άουτ

90+ Συρτό διαγώνιο σουτ του Χριστοδουλόπουλου, η μπάλα σταμάτησε στο δεξί δοκάρι

Διαιτητής: Χ.Μήτσιος
Γήπεδο: “Σπύρος Λούης”

Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Τζόρβας, Σαριέγκι, Καντέ, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Σιμάο, Νίνης (76′ Καραγκούνης), Κατσουράνης, Γκαρσία (62′ Μαρίνος), Γκοβού (62′ Χριστοδουλόπουλος), Σισέ.
Στον πάγκο: Καρνέζης, Σεϊταρίδης, Δημούτσος, Μαρίνος.

Καβάλα (Κάσπερτσακ): Βαγιέχο, Πφερτζέλ, Περεϊρίνια, Βουτσίτσεβιτς (67′ Γιάννου), Ντικρόκ, Πετκάκης, Καρντόσο, Χρκόβιτς, Ονουάτσι, Θεοδωρέλλης, Τζαμέλ.
Στον πάγκο: Κατεργιαννάκης, Αυλωνίτης, Ναζλίδης, Γαβριηλίδης, Ελευθεριάδης, Βισεντίνι.

Δείτε εδώ τα γκολ και τις καλύτερες φάσεις του αγώνα…


… Kώστας Χαλέμος