Το ντέρμπι του Βορρά (vds)

Το Novasports.gr ανασύρει ξεχασμένες στιγμές από τα ντέρμπι Αρης-ΠΑΟΚ.

Η Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο λάμπει! Φιλοξενεί βλέπετε ένα απ΄ τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της χώρας, το ντέρμπι Aρης-ΠΑΟΚ. Οι δύο ομάδες κοντράρονται για το ποιος είναι το αφεντικό της πόλης δεκαετίες τώρα, αλλά δύσκολα μπορεί να δώσει κανείς απάντηση.

Το Novasports.gr μέσα απ’ την πλούσια στατιστική βάση δεδομένων του, ανασύρει τις κυριότερες αλλά και τις ξεχασμένες στιγμές του παρελθόντος, τους μεγάλους πρωταγωνιστές και τις σπουδαίες βραδιές των «κλάσικο» Aρης-ΠΑΟΚ στο Κλεάνθης Βικελίδης. 

Οι νικητές ανά δεκαετία…

Δείτε βίντεο για το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στις δεκαετίες 60′, 70′, 80′

Δείτε βίντεο για το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στη δεκαετία 90′

Δείτε βίντεο για το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στη δεκαετία 00′

Δεκαετία ’60 – Η δεκαετία της ισοπαλίας
Η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων για την Α’ εθνική, μας ταξιδεύει στο Νοέμβριο του 1959, όταν για τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Aρης γνώρισε την ήττα απ’ τον συμπολίτη ΠΑΟΚ με 0-1 χάρη σε γκολ του Γιώργου Χαβανίδη. Στους πάγκους των δύο ομάδων κάθονταν Σέρβοι προπονητές. Ο Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς του Aρη και ο Ζάρκο Μιχαίλοβιτς του ΠΑΟΚ. Χρειάστηκε να περάσουν έξι (!) σεζόν για να καταφέρει ο Aρης να κερδίσει τον ΠΑΟΚ εντός έδρας, αλλά άξιζε την προσμονή, αφού στις 27 Φεβρουαρίου του 1966 οι κίτρινοι κέρδισαν με 5-1. Αλεξιάδης και Ψηφίδης άνοιξαν το σκορ, μείωσε ο Κούδας σε 2-1 αλλά μέσα σε δέκα λεπτά οι κίτρινοι διαμόρφωσαν το τελικό σκορ πετυχαίνοντας τρία γκολ, δυο ο Συρόπουλος και ένα ο Χατζηκώστας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη του Aρη εντός έδρας επί του αιώνιου αντίπαλου του μέχρι και σήμερα.
Νίκες Aρη  3 
Νίκες ΠΑΟΚ  2
Ισοπαλίες  6

Δεκαετία ’70 – Απόλυτη ισορροπία
Ο «πόλεμος» της συμπρωτεύουσας συνεχίζεται και τη δεκαετία του 1970 με τις δύο ομάδες να μοιράζουν την πίτα σε νίκες, ήττες και ισοπαλίες. Ο ΠΑΟΚ καταφέρνει να πάρει τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του τη σεζόν 1975-1976, αφήνοντας πίσω του ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Εκείνη τη χρονιά Aρης και ΠΑΟΚ είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι χωρίς γκολ στο Κλεάνθης Βικελίδης (0-0). Ξεχωρίζει και το ματς της προηγούμενης περιόδου (1974-1975) όταν έκανε ντεμπούτο ο «κίτρινος» θρύλος Ντίνος Κούης. Η ίδια αναμέτρηση ήταν η τελευταία του αρχιτέκτονα του μεγάλου ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70, Λες Σάνον στον πάγκο του δικέφαλου του Βορρά. Το ματς έληξε 2-1 υπέρ του Aρη, ωστόσο ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με πέναλτι του Ασλανίδη με τους γηπεδούχους να κατακτούν τη νίκη με γκολ των Σπυρίδωνα και Αλεξιάδη.
Νίκες Aρη  4   
Νίκες ΠΑΟΚ  2
Ισοπαλίες  4

Δεκαετία ’80 – Αφεντικό ο Aρης, τον τίτλο ο ΠΑΟΚ
Τη δεκαετία του ’80 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία του, αλλά δεν κατάφερε να υποσκελίσει τον Aρη στο «Βικελίδης», αφοί οι κίτρινοι ολοκλήρωσαν τη δεκαετία με τέσσερις νίκες έναντι τριών του ΠΑΟΚ. Τη χρονιά την οποία ο δικέφαλος κατέκτησε το πρωτάθλημα (1984-1985), δεν κατάφερε να κερδίσει τον Aρη εκτός έδρας και γνώρισε βαριά ήττα με 3-0 την 17η αγωνιστική (03/02/1985). Ο Μπιμπισίδης με ένα γκολ και ο Ζελιλίδης με δύο οι σκόρερ για τους γηπεδούχους. Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε θριαμβευτικά τη χρονιά, ενώ ο Aρης τερμάτισε μόλις στην έβδομη θέση με 16 πόντους διαφορά.
Νίκες Aρη  4   
Νίκες ΠΑΟΚ  3
Ισοπαλίες  3

Δεκαετία ’90 – Ντέρμπι στα χρόνια της… Αθήνας
Η δεκαετία του ’90 σημαδεύεται απ’ την αγωνιστική πτώση των ομάδων της συμπρωτεύουσας σε σχέση με εκείνες της Αθήνας, ωστόσο τα ντέρμπι Aρη-ΠΑΟΚ πάντα αποτελούσαν θέλγητρο για τους φιλάθλους ολόκληρης της χώρας. Απ’ τη σεζόν 1989-90 ως τη 1998-1999, ο Aρης στην έδρα του μετράει τρεις νίκες, ο ΠΑΟΚ επίσης τρεις, ενώ τρία ματς έληξαν ισόπαλα. Στις 23 Δεκεμβρίου του 1992 ο ΠΑΟΚ επικρατεί στο Κλεάνθης Βικελίδης με 2-1 για την 15η αγωνιστική. Λαγωνίδης και Μπορμπόκης σκοράρουν για τον ΠΑΟΚ και ο Γιουκούδης μείωσε για τον Aρη. Σ’ εκείνο το παιχνίδι ο Θοδωρής Ζαγοράκης κάνει ντεμπούτο μπαίνοντας ως αλλαγή στη θέση του νυν προπονητή του Αστέρα Τριπολης και μέχρι πρότινος του ΠΑΟΚ, Παύλου Δερμιτζάκη. Ξεχωρίζει ακόμα ένα «διπλό» του ΠΑΟΚ, στις 7 Δεκεμβρίου του 1994 με 4-0. Δύο γκολ απ’ τον Τουρσουνίδη και άλλα δύο από Λαγωνίδη και Μπότσιεκ. Αυτή είναι και η πιο μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ στο σπίτι του αιώνιου αντιπάλου του στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων για το πρωτάθλημα.
Νίκες Aρη  3   
Νίκες ΠΑΟΚ  3
Ισοπαλίες  3

Δεκαετία ’00 –  Aρης με διαφορά στήθους!
Ο Aρης αν και υποβιβάστηκε μέσα στην δεκαετία του 2000 για δεύτερη φορά στην ιστορία του, κατάφερε να επιστρέψει στα σαλόνια και μάλιστα να πάρει και το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά τις εντός έδρας αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ. Οι κίτρινοι έχουν τρεις νίκες, δύο ο ΠΑΟΚ ενώ τέσσερα ματς δεν ανέδειξαν νικητή. Μέρες 1966 (όταν ο Aρης κέρδισε με 5-1 τον ΠΑΟΚ) έζησαν οι φίλοι του Aρη το Νοέμβρη του 2000, αφού για την τέταρτη αγωνιστική η ομάδα του Μπάμπη Τεννέ διαλύει με 4-0 τον ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Τα γκολ οι Κυπαρίσσης, Κούτσης, Κολτσίδας και Χαριστέας. Αυτό μάλιστα ήταν το τρίτο απ’ τα τέσσερα συνολικά γκολ που έχει πετύχει ο Άγγελος Χαριστέας στην καριέρα του, σαν παίκτης του Aρη σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έκατσε και στον πάγκο του Aρη και στις 21 Οκτώβρη του 2007 θριάμβευσε επί του ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος με 3-1. Μαγικό βράδυ για τον Κόκε σημειώνοντας δύο γκολ, είχε ισοφαρίσει σε 1-1 ο Μπαλάφας, ενώ διαμόρφωσε το τελικό σκορ ο Νάτσο Γκαρσία.
Νίκες Aρη  3   
Νίκες ΠΑΟΚ  2
Ισοπαλίες  4

Aρης, πρώτος νικητής της νέας δεκαετίας
Την περσινή χρονιά και για την κανονική περίοδο ο Aρης έκοψε τη φόρα του ΠΑΟΚ, ο οποίος ορεγόταν πρωτάθλημα. Για την 26 αγωνιστική οι κίτρινοι πήραν τη νίκη με 2-0 στο «Βικελίδης» με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Χαβιέ Κάμπορα. Ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 1-0 στην Τρίπολη επί του Αστέρα και οι ελπίδες τίτλου κάνουν ουσιαστικά φτερά για τον δικέφαλο του Βορρά. 

And the winner is…
Ο Aρης είναι αυτός ο οποίος προηγείται σε ό,τι αφορά την προϊστορία των δύο ομάδων στην Α’ εθνική στα ματς με τον ίδιο γηπεδούχο. Οι κίτρινοι έχουν πανηγυρίσει για τους τρεις πόντους της νίκης 19 φορές (συνυπολογίζοντας τις αναμετρήσεις για τα playoff), στον αντίποδα ο ΠΑΟΚ έχει «αποδράσει» 12 φορές με τη νίκη απ’ την έδρα του Aρη, ενώ 19 ματς έχουν μοιράσει τους πόντους στα δύο, λήγοντας ισόπαλα.
Οι κορυφαίοι σκόρερ στη «φωλιά» του Aρη… 
Οι Αλέκος Αλεξιάδης, Κώστας Παπαιωάννου και ο αείμνηστος Βαγγέλης Συρόπουλος έχουν σκοράρει τέσσερις φορές στα συγκεκριμένα ντέρμπι, ενώ ακολουθούν με δυο γκολ οι Πάλλας, Μπιμπισίδης, Ζελιλίδης, Δημητριάδης, Χαριστέας, Ντεμπα Νιρέν, με τον Χαβιέ Κάμπορα να προσθέτει με τα δύο περσινά γκολ το όνομα του στη λίστα. Κανείς ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ δεν έχει σκοράρει περισσότερα από δυο γκολ στο σπίτι του Aρη. Οι «δικέφαλοι» σκόρερ είναι οι Γιακουμής, Φουντουκίδης, Παρίδης, Κωστίκος, Τουρσουνίδης, Λαγωνίδης, Σπάσιτς και Μίετσελ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.