Οταν οι αριθμοί παντρεύονται με το ποδόσφαιρο και ειδικότερα με το κλασικό ντέρμπι της Αθήνας, μας θυμίζουν σημαντικές ιστορίες!

Ίσως οι αριθμοί να σας φαίνονται ψυχροί, ίσως από μόνοι τους να μη σας λένε απολύτως τίποτα… Όταν όμως παντρεύονται με το ποδόσφαιρο και ειδικότερα με το κλασικό ντέρμπι της Αθήνας, μας θυμίζουν σημαντικές ιστορίες!

74.473 φίλοι του ποδοσφαίρου γέμισαν το Ολυμπιακό Στάδιο το Γενάρη του 1986 για να δουν τον Παναθηναϊκό να κερδίζει με 2-1 με γκολ των Σαραβάκου και Αντωνίου…

47.379 φίλαθλοι παρακολούθησαν το περσινό ντέρμπι στο Ολυμπιακό Στάδιο…

142 γκολ έχουν σημειωθεί στα ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ στα χρόνια της Α’ εθνικής…

73 παίκτες και των δύο ομάδων έχουν σκοράρει από το 1959 μέχρι σήμερα…

53 φορές έχουν συναντηθεί συνολικά οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της Αθήνας στην έδρα του τριφυλλιού…

24 νίκες έχει πάρει ο Παναθηναϊκός…

19 ματς έχουν λήξει ισόπαλα…

10 νίκες μετράει η ΑΕΚ…

10 χρόνια αήττητος ήταν ο Παναθηναϊκός απ’ το 1972 ως το 1982. Το αήττητο σερί έληξε όταν ο μετέπειτα παίκτης των πράσινων, Βαγγέλης Βλάχος με δύο γκολ υπέγραψε με δύο γκολ το 2-1 στη Λεωφόρο. Για τον Παναθηναϊκό είχε ανοίξει το σκορ ο Θανάσης Δημόπουλος. 

9 είναι το σύνολο των γκολ που σημειώθηκαν στο πιο καρπερό ματς μεταξύ των δύο στις 29 Σεπτεμβρίου του 1963. 5-4 είχε κερδίσει ο Παναθηναϊκός με τα γκολ να πετυχαίνουν εννέα διαφορετικοί ποδοσφαιριστές… Από εκείνη τη χρονιά ο Παναθηναϊκός κρατάει το ρεκόρ της μοναδικής ελληνικής ομάδας που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα.  

5 γκολ έχει πετύχει ο Μίμης Δομάζος και είναι ο πρώτος σκόρερ μαζί με τον Αντώνη Αντωνιάδη. Ο στρατηγός τα πέτυχε σε δύο δεκαετίες, ενώ ο Αντωνιάδης σε δύο ματς της δεκαετίας του 70.

4 γκολ έχουν πετύχει Σαραβάκος και Βαζέχα και βρίσκονται στη δεύτερη θέση των σκόρερ των ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ

4 γκολ πέτυχε το τριφύλλι στο 4-0 του 1990-1991, στην μεγαλύτερη σε εύρος νίκη μεταξύ των δύο ομάδων

3 παίκτες έχουν σημειώσει χατ-τρικ. Ο Χολέβας, ο Αντωνιάδης και ο Γαλάκος. Από το επίτευγμα του τελευταίου τη σεζόν 1981-1982 και έπειτα δεν έχει πετύχει κάποιος ξανά χατ-τρικ σε Παναθηναϊκός-ΑΕΚ.

3 γκολ σε 3 συνεχόμενα ντέρμπι έχει πετύχει ο Άγγελος Μπασινάς, όντας ο μοναδικός που έχει καταφέρει κάτι ανάλογο.

2 Η μοναδική διπλή ανατροπή ήρθε στις 25 Νοεμβρίου του 1984 στο Ολυμπιακό Στάδιο, όταν ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 3-2. Οι πράσινοι προηγήθηκαν με τον Αντωνίου, η ΑΕΚ πέρασε μπροστά με δύο γκολ του Σαντμπεργκ σε έξι λεπτά, για να διαμορφώσουν το τελικό 3-2 Σαραβάκος και Χαραλαμπίδης στο 75ο και 84ο λεπτό.

2 φορές κερδίζει μέχρι σήμερα η ΑΕΚ τον Παναθηναϊκό ως γηπεδούχο σε κάθε δεκαετία…

1 Μόλις ένας παίκτης έχει σκοράρει και με τις δύο φανέλες σε ντέρμπι παναθηναϊκού-ΑΕΚ και δεν είναι άλλος απ’ τον Νίκο Λυμπερόπουλο.