Δεύτερη δεκαετία της μεγάλης κατηγορίας και όπως τελείωσε εκείνη του 60 έτσι ξεκινά αυτή του 70.

Δεύτερη δεκαετία της μεγάλης κατηγορίας και όπως τελείωσε εκείνη του 60 έτσι ξεκινά αυτή του 70. Με νίκη της ΑΕΚ! Αυτή είναι και η μοναδική φορά που η Ένωση κατάφερε δύο συνεχόμενες νίκες στην έδρα του τριφυλλιού. 15 Φεβρουαρίου του 1970 και η ΑΕΚ επικρατεί με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Πομώνη. Η ΑΕΚ μείωσε τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό αλλά οι πράσινοι κατέκτησαν στο τέλος τον τίτλο.

Προτελευταία αγωνιστική της περιόδου 1970-71 η ΑΕΚ έχει εξασφαλίσει το πρωτάθλημα και σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 2-1, χάρη σε ένα γκολ του Ελευθεράκη κι άλλο ένα του Δομάζου, ενώ η ΑΕΚ είχε ισοφαρίσει προς στιγμήν με τον Νικολαΐδη. 

27 Φεβρουαρίου του 1971 και η ΑΕΚ πετυχαίνει τη δεύτερη και τελευταία νίκη στη δεκαετία με σκορ 2-1.  Με τη νίκη αυτή η ΑΕΚ πλησίασε στην κορυφή, αλλά και πάλι πρωταθλητής στέφθηκε ο Παναθηναϊκός. Ο Δομάζος είχε ανοίξει το σκορ για τους πράσινους, αλλά οι Πομώνης και Νικολαΐδης με δύο γκολ στο 54′ και στο 77′ ανέτρεψαν την κατάσταση για τους κιτρινόμαυρους, φτάνοντας στο τελικό 1-2. Με το γκολ αυτό ο Δομάζος έφτασε τα 5 γκολ όντας ο αρχισκόρερ των συγκεκριμένων αναμετρήσεων.

Τον Δεκέμβριο του 72 το ματς εξελίσσεται σε μια προσωπική υπόθεση του Αντώνη Αντωνιάδη. Ο ψηλός του Παναθηναϊκού πετυχαίνει χατ τρικ ξεκινώντας να σκοράρει στο 10ο λεπτό, συνεχίζοντας στο 45′ και ολοκληρώνοντας την παράσταση για έναν ρόλο στο 57′. Ο Δανδέλης μείωσε για την ΑΕΚ στο 63′ γράφοντας το τελικό 3-1. Ο Αντωνιάδης έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει χατ τρικ στις συγκεκριμένες αναμετρήσεις μετά τον Χολέβα.

Νωρίς στο πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου, για την τέταρτη αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός επικρατεί της ΑΕΚ με 1-0 έχοντας ως σκόρερ τον Βραζιλιάνο Άρακεν Ντεμέλο. Οι πράσινοι προσπάθησαν ως το τέλος για το πρωτάθλημα το οποίο όμως κατέληξε στον Ολυμπιακό.

Το μοναδικό παιχνίδι που δεν σημειώθηκαν γκολ τη δεκαετία του 70 διεξήχθη στις 22 Δεκεμβρίου του 1974. Το 0-0 περισσότερο βόλεψε την ΑΕΚ που έμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας, χωρίς να καταφέρει να διατηρηθεί εκεί ως το τέλος. Ο Ολυμπιακός πήρε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα του με δύο βαθμούς διαφορά από την Ένωση.

Μία σεζόν μετά το ματς διεξάγεται και πάλι Δεκέμβριο μήνα. Το αποτέλεσμα είναι και πάλι ισόπαλο. Αυτή τη φορά με σκορ. 2-2. Οι πράσινοι προηγήθηκαν με δύο γκολ, ένα του Ελευθεράκη κι ένα του Μουίκιτς, αλλά η ΑΕΚ αντεπιτέθηκε και κατάφερε να ισοφαρίσει με γκολ από τους Βάγκνερ και Τσανλάιτερ.

Σε ένα συγκλονιστικό πρωτάθλημα που διεκδίκησαν ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός κι η ΑΕΚ, οι δύο Αθηναίοι συγκρούστηκαν έξι αγωνιστικές πριν το τέλος. Ο Αντώνης Αντωνιάδης με δύο προσωπικά γκολ χάρισε μια σπουδαία νίκη στην ομάδα του και έφτασε τα πέντε γκολ σε μια δεκαετία, επίτευγμα ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα. Μαζί με τον Δομάζο είναι οι πρώτοι σκόρερ των συγκεκριμένων αναμετρήσεων. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε στο τέλος και το πρωτάθλημα με δύο βαθμούς διαφορά από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό και τρεις από την ΑΕΚ.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1977 Παναθηναϊκός και ΑΕΚ παίρνουν από έναν βαθμό μετά το τελικό 1-1 της Λεωφόρου που διαμορφώθηκε από τα γκολ του Ασλανίδη για τους πράσινους και του Θωμά Μαύρου για την ΑΕΚ.

Ισοπαλία για τέταρτη φορά είχαμε και στο τελευταίο ματς της δεκαετίας με σκορ 2-2. Όπως και στο ισόπαλο 2-2 του 1975 έτσι και σε αυτή την περίπτωση ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 2-0 χάρη σε γκολ του Όσκαρ Αλβαρέζ και του Ελευθεριάδη για να ισοφαρίσει η ΑΕΚ με γκολ του Μπάγεβιτς και του Μαύρου ο οποίος σκόραρε δεύτερη συνεχή χρονιά.