Στο πιο συγκλονιστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών αυτό της περιόδου 1979-90, με τέσσερις ομάδες να το διεκδικούν, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ συγκρούστηκαν την 19η αγωνιστική στη Λεωφόρο.

Στο πιο συγκλονιστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών αυτό της περιόδου 1979-90, με τέσσερις ομάδες να το διεκδικούν, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ συγκρούστηκαν την 19η αγωνιστική στη Λεωφόρο. Το γκολ του Υφαντίδη στο 56′ μετά από λάθος του Μπάγεβιτς χάρισε τη νίκη στο τριφύλλι. Το τέλος του πρωταθλήματος βρήκε τις δύο αθηναϊκές ομάδες ισόβαθμες στην Τρίτη θέση. Στο μπαράζ για τη θέση που οδηγούσε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ με γκολ του Όρε στο Καραϊσκάκη οι πράσινοι πήραν το εισιτήριο.

Την επόμενη σεζόν σε ένα αδιάφορο ματς με τον Ολυμπιακό να έχει ήδη μια διαφορά ασφαλείας, την 29η αγωνιστική στη Λεωφόρο οι δύο ομάδες προσφέρουν κακό θέαμα με το 0-0 να χαρακτηρίζει τις προσπάθειες τους.

Τον Σεπτέμβριο του 1981 ο Παναθηναϊκός έχοντας σε εκπληκτική μέρα τον Μάικ Γαλάκο επικράτησε της ΑΕΚ με το επιβλητικό 3-0. Όλα τα γκολ σημείωσε ο Γαλάκος, με το ρεσιτάλ να ξεκινά μόλις στο δεύτερο λεπτό, να συνεχίζεται στο 41ο και να ολοκληρώνεται  με πέναλτι στο 63ο.  Ο Μάικ Γαλάκος έγινε έτσι ο τρίτος παίκτης που πετυχαίνει χατ τρικ στις εν λόγω αναμετρήσεις μετά τους Χολέβα και Αντωνιάδη. Οι πράσινοι έχασαν τελικά το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό στο μπαράζ του Βόλου.

Την επόμενη χρονιά οι δύο ομάδες συναντώνται και πάλι νωρίς στο πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ με τον Δημόπουλο στο 25ο λεπτό, αλλά ο Βαγγέλης Βλάχος με δύο γκολ, ένα στο 30′ κι ένα στο 50′ έκανε την ανατροπή χαρίζοντας τη νίκη στην ΑΕΚ. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της δεκαετίας για την Ένωση και πρώτη μετά από δέκα χρόνια σπάζοντας το αήττητο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο. Το αήττητο σερί των δέκα σεζόν παραμένει ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα.

Στις 15 Απριλίου του 1984 ο Παναθηναϊκός του Γιάτσεκ Γκμοχ φιλοξένησε την ΑΕΚ δύο αγωνιστικές πριν το τέλος έχοντας διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του. Το 0-0 της Λεωφόρου απλά καθυστέρησε την στέψη του τριφυλλιού που έχασε πέναλτι με τον Χαραλαμπίδη στο 75′.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1984 στο Ολυμπιακό Στάδιο πλέον ο Παναθηναϊκός επικρατεί της ΑΕΚ με 3-2 σε ένα πανέμορφο παιχνίδι. Ο Αντωνίου στο 8ο λεπτό άνοιξε το σκορ για τους πράσινους, ο Σάντμπεργκ στη συνέχεια πέτυχε δύο γκολ ανατρέποντας την κατάσταση στο 32′ και στο 38′. Ωστόσο ο Δημήτρης Σαραβάκος στο 75′ ισοφάρισε για το τριφύλλι και στο 84′ ο Χαραλαμπίδης έκανε το 3-2 που ήταν και αποτέλεσμα του αγώνα.

Το ντέρμπι της σεζόν 1985-1986 μυρίζει μπαρούτι εξαιτίας των μεταγραφών του Βαγγέλη Βλάχου και του Λύσανδρου Γεωργαμλή από την ΑΕΚ στον Παναθηναϊκό. Στο Ολυμπιακό Στάδιο σημειώνεται ρεκόρ εισιτηρίων με 74473 θεατές να το κατακλύζουν. Ο Δημήτρης Σαραβάκος άνοιξε το σκορ μόλις στο 3ο λεπτό της συνάντησης. Ο Μπαλής ισοφάρισε στο 33′ για την ΑΕΚ, αλλά ο Κώστας Αντωνίου στο 56′ πέτυχε το 2-1 χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του.

Τον Δεκέμβριο του 1986 για την 11η αγωνιστική στο Ολυμπιακό Στάδιο ο Λάμπρος Γεωργιάδης άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ στο 56′. Ο Μπατσινίλας όμως τέσσερα λεπτά πριν το τέλος ισοφάρισε για τον Παναθηναϊκό για το τελικό 1-1. Το πρωτάθλημα κατέληξε εύκολα στον Ολαυμπιακό.

Την επόμενη σεζόν το σκορ επαναλαμβάνεται… Αυτή τη φορά η ΑΕΚ προηγείται με ένα γκολ του Κούτουλα στο 18ο λεπτό,  για να ισοφαρίσει επτά λεπτά αργότερα ο Χρήστος Δημόπουλος. Αυτή τη χρονιά το πρωτάθιλημα το πήρε η Λάρισα με την ΑΕκ να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με τρεις βαθμούς διαφορά.

Τρίτη αγωνιστική της σεζόν 1988-89 και με μια απευθείας εκτέλεση φάουλ του Οκόνσκι στο 56 ‘ η ΑΕΚ πήρε τη δεύτερη της νίκη στη δεκαετία μέσα στην έδρα του Παναθηναϊκού, ενώ στο τέλος της σεζόν κατέκτησε και το πρωτάθλημα.