O Χουάν Ραμόν Ρότσα μιλάει αποκλειστικά στο Novasports.gr... Ξανθόπουλος: "Με νίκη το κλειδώνει"

Νιούελς-Ροσάριο…  Μπόκα-Ρίβερ… Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός… Πιστεύετε ότι υπάρχει άλλος άνθρωπος πιο κατάλληλος από τον Χουάν Ραμόν Ρότσα για να μας μιλήσει για το «κλάσικο» της Super League; Μάλλον όχι! Ο 56χρονος Αργεντινός πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, μιλάει αποκλειστικά στο Novasports.gr για το προσεχές ντέρμπι, ενώ το συγκρίνει και μ’ αυτά της πατρίδας του…
 
Σάββατο απόγευμα, όλοι «καρφωμένοι» στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Το σημαντικότερο παιχνίδι του πρωταθλήματος…
«Το παιχνίδι αυτό είναι σε μια  κρίσιμη περίοδο και για τις δύο ομάδες. Η μία θέλει τη νίκη για να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα, η άλλη για να μειώσει τη διαφορά. Και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αυτό πρόκειται να κάνει ενδιαφέρουσα την αναμέτρηση. Όλοι περιμένουμε να γίνει ένα καλό παιχνίδι σε μια ωραία ατμόσφαιρα, αν και είναι άσχημο που δεν έχει οπαδούς των φιλοξενούμενων. Προσωπικά περιμένω ένα «γεμάτο» παιχνίδι, με πολλές συγκινήσεις».
 
Τι είναι αυτό που κάνει ιδιαίτερα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό;
«Τα παιχνίδια αυτά η ιστορία τα κάνει ιδιαίτερα. Δεν παίζει ρόλο σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ομάδες. Είναι πάντα ντέρμπι διότι παίζουν οι πιο μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος. Οι ομάδες με τους περισσότερους τίτλους. Τα χρώματα των ομάδων, ο κόσμος… Είναι μια σειρά πραγμάτων που κάνουν αυτούς τους αγώνες ιδιαίτερους. Ανεξαρτήτως σε τι θέση βρίσκονται οι δύο ομάδες, είναι πάντα ντέρμπι. Όλοι ασχολούνται μ’ αυτό το παιχνίδι. Το ζουν και πριν και μετά τον αγώνα».
 
Έχετε αγωνιστεί σε πολλά ντέρμπι, Μπόκα-Ρίβερ, Νιούελς-Ροσάριο… Θα μπορούσατε να συγκρίνετε αυτά τα παιχνίδια με το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός;
«Πιο έντονα παιχνίδια για μένα ήταν αυτά μεταξύ της Νιούελς και της Ροσάριο Σεντράλ. Και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε μια μικρή πόλη, όπου όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Σε κάποια σημεία θα μπορούσα να πω ότι μοιάζει με αυτά τα παιχνίδια το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Αν και στην Αργεντινή είναι στη μέση και άλλοι παράγοντες. Στο Νιούελς-Ροσάριο, πριν αυτούς τους αγώνες υπάρχουν ειδικές ζώνες όπου μπορούν να κινηθούν οι φίλοι των δύο ομάδων. Στο Μπουένος Άιρες, πριν το Ρίβερ-Μπόκα δεν ισχύει το ίδιο, διότι είναι μια πόλη 20 εκατ. ανθρώπων. Είναι περισσότερο αχανές. Το ζουν έντονα. Στην Αργεντινή, δεν απαγορεύεται η μετακίνηση οπαδών και στο γήπεδο δημιουργούν φανταστική ατμόσφαιρα. Νομίζω πως ένα ντέρμπι Μπόκα-Ρίβερ δεν μπορεί να συγκριθεί. Είναι μοναδικά αυτά τα παιχνίδια. Από τα σπουδαιότερα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Βέβαια και το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού βλέπουμε ότι συγκαταλέγεται στα κορυφαία ντέρμπι του πλανήτη».
 
Η πρόβλεψή σας για τον αγώνα;
«Ελπίζω ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι νικητής. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας διαφορετικό πρόσωπο. Ο Ολυμπιακός παίζει καλό ποδόσφαιρο επίσης. Στα ντέρμπι δεν μπορείς να κάνεις καμία πρόβλεψη. Και οι δύο ομάδες είναι σε καλή κατάσταση. Ο Ολυμπιακός θα έχει τη συμπαράσταση του κόσμου του, όμως ο Παναθηναϊκός διαθέτει ποιοτική ομάδα και έμπειρους παίκτες και μπορεί να πάρει τη νίκη».
 
Όταν βρισκόσασταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού, τι λέγατε στους παίκτες σας; Πως προετοιμάζετε την ομάδα σας;
«Τίποτα… Τίποτα! Και αυτό γιατί ήταν διαφορετική η εποχή. Υπήρχαν περισσότεροι Έλληνες παίκτες, οι οποίοι γνώριζαν τι σημαίνουν αυτά τα παιχνίδια για το πρεστίζ του συλλόγου, το δικό τους, του κόσμου. Δεν χρειαζόταν πολλές πράξεις από τον προπονητή. Από τη Δευτέρα κιόλας τα παιδιά έμπαιναν στο κλίμα του ντέρμπι. Ήταν άλλες εποχές τότε. Όταν ήμουν παίκτης και χάναμε ντρεπόμασταν να πάμε ακόμα και στο μπακάλικο της γειτονιάς. Το ίδιο περίπου και όταν ήμουν προπονητής στον Παναθηναϊκό. Πλέον, βλέπω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο… Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τον προπονητή, ο οποίος πρέπει να βάλει τους παίκτες του στο κλίμα του ντέρμπι. Οι ξένοι δεν το ζουν τόσο έντονα όσο οι Έλληνες. Και αυτό είναι δύσκολο για έναν προπονητή. Παλαιότερα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Ούτε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα έχει βρεθεί σε ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Είναι όμως προπονητής με πολλές παραστάσεις, σε υψηλό επίπεδο και είμαι σίγουρος πως θα προετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα γι’ αυτό το παιχνίδι.  Και αγωνιστικά και ψυχολογικά. Η ομάδα θα είναι έτοιμη για μια μεγάλη… μάχη».
 
Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία μας, θα ήθελα μια ευχή για τον αγώνα του Σαββάτου…
«Εύχομαι την Δευτέρα να μιλάμε μόνο για ποδόσφαιρο. Για τίποτα άλλο. Δεν αναφέρομαι στη διαιτησία. Να μην υπάρξουν παρατράγουδα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ταλαιπωρηθεί πολύ. Δεν αντέχει άλλα παρατράγουδα. Να απολαύσουν το παιχνίδι. Το αποτέλεσμα είναι σημαντικό, αλλά μια ήττα της ομάδας δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου».