Με τα "ερυθρόλευκα" αγωνίστηκε για μια 10ετία. Ο λόγος για τον Πέτρο Ξανθόπουλο, που μίλησε στο Novasports.gr για το ντέρμπι των "αιωνίων".

Με τα “ερυθρόλευκα” στο κορμί του, αγωνίστηκε για μια 10ετία. Από το 1978 έως το 1988. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό. Ο Πέτρος Ξανθόπουλος έχει ζήσει για τα καλά τα “κλασικά” ντέρμπι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκου. Με πολλές παραστάσεις από τέτοια παιχνίδια, η άποψή του για αυτούς τους αγώνες είναι ιδαίτερη. Ο Πέτρος Ξανθόπουλος αποκλειστικά στο Novasports.gr

Ένα σημαντικό παιχνίδι το Σάββατο, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Πόσο εύκολο είναι κανείς να προβλέψει το νικητή σ’ ένα τέτοιο ντέρμπι; Που θα κριθεί ο αγώνας;
«Σε ότι αφορά την πρόβλεψη, εγώ προσωπικά και κάθε σωστός φίλαθλος, είναι δύσκολο να κάνει σ’ ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Είναι αγώνας ανοικτός, είναι αγώνας πρεστίζ. Έχω πει ότι αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά για τον κόσμο. Υπάρχει αντιπαλότητα, είναι ένα κλασικό ντέρμπι «αιωνίων». Αγωνιστικά δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα. Θεωρώ, όμως ότι ο Ολυμπιακός φέτος έχει δείξει πως είναι ανώτερος του Παναθηναϊκού, πιο σταθερός. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα απολύτως γιατί σ’ ένα τέτοιο παιχνίδι όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά».
 
Αν κάποιος σας υποχρέωνε να επιλέξετε εκ των προτέρων το νικητή της αναμέτρησης, θα επιλέγατε τον Ολυμπιακό;
«Όχι! Σας επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει φαβορί σε τέτοια παιχνίδια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγκρίνουμε τις δύο ομάδες και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή παίζει καλό, στρωτό ποδόσφαιρο. Είναι πιο σταθερός σε όλη τη χρονιά και δικαιολογημένα βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Όμως αν φέρουμε στο μυαλό μας την περυσινή εικόνα, τότε που ο Παναθηναϊκός ήταν 7 βαθμούς μπροστά και περίμενε να κάνει τον γύρο του θριάμβου κόντρα στον Ολυμπιακό, γνώρισε την ήττα με 1-0. Οπότε καταλαβαίνεις πως είναι παρακινδυνευμένο να κάνεις προγνωστικά».
 
Ποιο πιστεύετε πως είναι το δυνατό όπλο του Ολυμπιακού σ’ αυτόν τον αγώνα;
«Το δυνατό όπλο είναι οι λεπτομέρειες… Αυτές οι λεπτομέρειες ήταν αυτές που έκριναν τον πρώτο αγώνα, τη νίκη του Παναθηναϊκού με 2-1. Αυτό που πρέπει να έχεις είναι να είσαι συγκεντρωμένος, να είσαι παθιασμένος, να τρέχεις, να μαρκάρεις. Στοιχεία που απαιτούν όλα τα παιχνίδια για να κερδηθούν».
 
Τι θα συμβουλεύατε τους παίκτες του Ολυμπιακού ενόψει του αγώνα του Σαββάτου στο «Γ. Καραϊσκάκης»;
«Ηρεμία και καμία βιασύνη. Το παιχνίδι είναι 90 λεπτά και απαιτεί συγκέντρωση στον στόχο σου. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία παρέκκλιση από τον στόχο. Ακόμα και αν δεχθείς πρώτος γκολ δεν πρέπει να παρασυρθείς. Πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Για τον Παναθηναϊκό, ο μόνος στόχος του αυτή τη στιγμή είναι η νίκη, που σημαίνει πως από κάποιο σημείο και μετά θα πρέπει να ανοιχθεί. Οπότε αναμένουμε ένα παιχνίδι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από πλευράς τακτικής των δύο προπονητών και ελπίζω να μας δικαιώσει και από άποψη θεάματος.
 
 
Πόσο ιδιαίτερα είναι αυτά τα παιχνίδια; Και για τους παίκτες, αλλά και για τον κόσμο των δύο ομάδων…
«Είναι ιδιαίτερα παιχνίδια για τον κόσμο. Όμως τυχαίνει το συγκεκριμένο παιχνίδι, σύμφωνα με τη δική μου άποψη, να κρίνει τον τίτλο, εφόσον νικήσει ο Ολυμπιακός. Αν νικήσει ο Ολυμπιακός πιστεύω πως δεν χάνει τον τίτλο. Οπότε θεωρώ πως οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν ένα παραπάνω κίνητρο. Ο εγωισμός, η ιστορία παίζουν και αυτά ρόλο. Η ιστορία γράφει και γράφει με τους εκάστοτε προπονητές και παίκτες. Οπότε αν ο Ολυμπιακός κερδίσει τον Παναθηναϊκό μ’ αυτούς τους παίκτες θα γραφτεί στην ιστορία. Αλλά για μένα έχει να κάνει κυρίως με τον κόσμο, αυτός είναι που κάνει αυτά τα παιχνίδια ιδιαίτερα».