Οι "Αιώνιοι" blogάρουν για το ντέρμπι της ποδοσφαιρικής κρίσης εν μέσω... γενικής κρίσης λίγες ώρες πριν την έναρξη του.

Οι “Αιώνιοι”  blogάρουν για το ντέρμπι της ποδοσφαιρικής κρίσης εν μέσω… γενικής κρίσης λίγες ώρες πριν την έναρξη του. Η αναμέτρηση φυσικά είναι το κύριο πιάτο τους, ενώ η φούστα του Σισέ το επιδόρπιο. Όλα τα κείμενα των αιωνίων μπορείτε να τα διαβάσετε και στη σελίδα τους στο facebook. Γίνετε φίλοι τους πληκτρολογώντας Οι Αιώνιοι.

Το ντέρμπι της κρίσης

Το ματς Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός είναι ένα απ’ τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της ελληνικής κοινωνίας εδώ και πολλές δεκαετίες. Ακόμα και στις μέρες μας που το ποδόσφαιρο επηρεάζει λιγότερο τις μάζες, τα βλέμματα στρέφονται αυτόματα στις τηλεοράσεις όταν το κόκκινο συναντάει το πράσινο. Το φετινό ντέρμπι χαρακτηρίζεται από μια ιδιομορφία, αφού φέρει τη συγκυριακή βούλα της οικονομικής και ψυχολογικής κρίσης που σημάδεψε την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες το ντέρμπι των αιωνίων αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δούμε το ματς στην πραγματική του διάσταση και ν’ αποδείξουμε πως έχουμε ανάγκη το ποδόσφαιρο επειδή το αγαπάμε και όχι για να ξεπληρώνουμε τα. γραμμάτια της καθημερινότητας.

Ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε ευτυχώς δείχνει να έχει μάθει απ’ το πάθημα του πρώτου γύρου. Στο Ολυμπιακό Στάδιο οι Πειραιώτες πάτησαν το χορτάρι με υπέρμετρη σιγουριά και υπεροψία γεννημένη απ’ τις σπουδαίες τους εμφανίσεις μέχρι εκείνο το σημείο. Χάρηκαν τον ποδοσφαιρικό τους ναρκισσισμό για 45 λεπτά, αλλά στο τέλος του ματς οι πράσινοι ήταν αυτοί που πανηγύρισαν την σχεδόν ουρανοκατέβατη νίκη. Οι χαμηλοί τόνοι της τελευταίας εβδομάδας στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και η προσήλωση των ποδοσφαιριστών του Βαλβέρδε μόνο στα επί των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, μου δίνουν την αίσθηση πως το ντέρμπι θα βαφτεί κόκκινο αν επικρατήσει η ποδοσφαιρική λογική.

Δεν ήξερα πως οι φίλοι της glam rock και της pop κουλτούρας είναι τόσοι πολλοί στην Ελλάδα, αλλά με το που έσκασε μύτη με φούστα ο Σισέ, άλλαξα γνώμη. Μαγκιά του Γάλλου να φορέσει τα. πλισέ του λίγες μέρες πριν το ντέρμπι, δείχνοντας πως δεν ιδρώνει το αυτί του. Είναι διασκεδαστικό όμως ν’ ακούς φίλους του Παναθηναϊκού να εξυψώνουν το (κατά τ’ άλλα εντελώς κιτς) στιλ του Τζιμπρίλ, σαν «προχω» μόδιστροι. Ο Σισέ όπως κάθε αυθεντικός σταρ είναι ευλογημένος με το στιλιστικό αλάθητο, αλλά κάτι τέτοιες φορές είναι που ευγνωμονούμε εκείνους που μας «βάφτισαν» Ολυμπιακούς. Δεν θα χωνεύαμε εύκολα τον αρχηγό μας με φούστα γιατί απλά είμαστε. παιδιά του Πειραιά.

Κοκκινιστός


Μη σπάσουμε το παιχνίδι

Παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα “δεν είμαστε καλά, δεν έχουμε μυαλό…”, σήμερα θα ταίριαζε γάντι το “δεν έχουμε λεφτά… ας βάλουμε μυαλό και ας παραμείνουμε άρρωστοι με τον πράσινο θεό, τον Ολυμπιακό ή όποιον θεό εσείς θέλετε. Ας βάλουμε μυαλό λοιπόν όλοι και ας αρρωσταίνουμε με τη μπάλα. Τώρα είναι η ευκαιρία, τώρα που η εποχή που ζούμε μας εχει βάλει όλους σε βαθειά περισυλλογή, σε επανάκτηση χαμένων αξιών και έχει επαναφέρει έναν ρομαντισμό, έστω και μίζερο ακόμα. Ακόμα και τα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού είναι ένα παιχνίδι. Ας μην το σπάμε, ας το φροντίζουμε ως κόρη οφθαλμού, όπως αυτά που έχουμε κρυμμένα στη ντουλάπα.

Στο αγωνιστικό κομμάτι του ντέρμπι προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Τακτικές, συτήματα, απουσίες και πρωτοκλασσάτα ονόματα δε μετρούν. Μία λεπτομέρεια, ένα λάθος, μία έμπνευση μπορούν να γράψουν ιστορία. Γιατί στα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού γράφεται η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μετά ας ακολουθήσουν αναλύσεις και ας χυθούν τόνοι μελανιού για τα ζευγάρια Τοροσίδης-Λέτο και Βύντρα-Ριέρα (κόλαση!). Το βασικό για τον Παναθηναϊκό είναι αυτό που τόνισε ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ. Η περηφάνια! Τί κι αν ο Ολυμπιακός βρίσκεται μια ανάσα από τον τίτλο; Το κίνητρο παραμένει τεράστιο! Αν οι παίκτες του Φερέιρα βγουν περήφανοι από το Καραϊσκάκη, τότε θα έχουν πετύχει το στόχο τους.

Είμαι σίγουρος ότι ο πρώτος που εκτίμησε τη φούστα του Σισέ είναι ο Κοκκινιστός. Γνωστός fan της μοδός όπως έχει φανεί από τις γνώσεις του γύρω από τα στιλιστικά θέματα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, τόλμησε να φορέσει ένα ένδυμα το οποίο σήμερα αποτελεί ταμπού για κάθε άνδρα (όπως και τα φιλιά στο στόμα του Κοβάσεβιτς). Πόσο μάλλον για “τα παιδιά του Πειραιά” στα οποία αναφερόταν ο Μάνος Χατζιδάκις… το 1960 όμως. Γιατί τη σήμερον ημέρα, πιο διαχρονικός θα μου ακουγόταν… για όλους μας “ο Τραμπαρίφας” των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου. Όπως και να’χει οι φούστες και τα φιλιά μετατρέπονται σε πλάκες με πολύ πιο υγιή τρόπο από τις κότες και τους πελάτες! Γι’ αυτό ναι, αποθεώνω Τζιμπρίλ, αλλά και για άλλους 49 λόγους, όσα και τα γκολ που έχει πετύχει με την πράσινη φανέλα.

Λελίνιο