Ο χαρακτηρισμένος από πολλούς ως κορυφαίος προπονητής της εποχής μας, απέχει από τους τελικούς του Champions League από το 2011. Από ένα χαμένο πέναλτι, από τα εκτός έδρας γκολ, από ένα... ηφαίστειο. Είναι εκτός. Τί συμβαίνει τελικά με τον Πεπ;

Ο φετινός τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης θα είναι ο όγδοος στη σειρά τον οποίο ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα δει από το σπίτι του (ή στην καλύτερη από την εξέδρα του Μετροπολιτάνο). Φαντάζει αδιανόητο για τον άνθρωπο που άλλαξε το ποδόσφαιρο, αλλά τείνει να χαρακτηριστεί ως ο Αΐτο Ρενέσες του ποδοσφαίρου. Φυσικά ο football coach έχει κατακτήσει ήδη δύο φορές την κορυφή το 2009 και το 2011, αλλά έκτοτε για κάποιο λόγο μένει εκτός νυμφώνος. 

Όλα αυτά τα χρόνια «χτίζει» και παρουσιάζει σπουδαίες ομάδες, όλες βασισμένες στο νέο στιλ παιχνιδιού που λάνσαρε στη Μπαρτσελόνα (πες με τίκι τάκα). Πάντοτε μπαίνει ως φαβορί στη διοργάνωση, αλλά πάντοτε κάτι «στραβώνει». This is Knock-out baby. Στα νοκ άουτ στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα το φαβορί. Δεν κερδίζει πάντα το μπάτζετ. Δεν κερδίζει πάντα το καλύτερο, το πιο σωστό ποδόσφαιρο. Βλέπε 2004. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με το μπάσκετ και γι’ αυτό ίσως δεν θα μπει η ταμπέλα loser στον πάντα κομψό και καλοντυμένο Ισπανό από το Σαντπεδόρ της Καταλωνίας.

Και δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  loser ένας προπονητής που έχει προπονήσει Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και Μάντσεστερ Σίτι και έχει κατακτήσει δύο Champions League και επτά Εθνικά πρωταθλήματα στα εννιά που έχει κοουτσάρει ομάδα. Ένας προπονητής που έχει χαρακτηριστεί ιδιοφυΐα στο επάγγελμά του, που δουλεύει και στον ύπνο του και που αναλύει το ποδόσφαιρο τόσο σε ψυχολογία, όσο και σε τακτική αλλά και σε μαθηματικά. Οπότε τι συμβαίνει; Πάμε να κάνουμε μια αναδρομή σε αυτά τα χρόνια

2019 Αποκλεισμός στους «8» από την Τότεναμ (με VAR στα εκτός έδρας γκολ)

Στο ματς με την Τότεναμ μια εύκολη ανάλυση θα ήταν η τακτική προσέγγιση του ματς από τον Ποκετίνο με την τετράδα στη μεσαία γραμμή σε σχήμα διαμάντι να έχει απορρυθμίσει την «καρδιά» της Σίτι. Από εκεί προήλθαν τα λάθη τα οποία εκμεταλλεύτηκε ο Σον για να πετύχει τα δύο γρήγορα γκολ. Το ίσιο σχήμα ωστόσο άφησε εκτεθειμένα τα μπακ της Τότεναμ και από τις πτέρυγες προήλθαν τα τρία γκολ της ομάδα του. Τίποτα δεν κρίθηκε όμως μόνο στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι. Και η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά αν ο Τσακίρ είχε δει καλύτερα στο Βι Έι Αρ το χέρι του Γιορέντε πριν το 4-3. 



2018 Αποκλεισμός στους «8» από τη Λίβερπουλ (χωρίς VAR)

Η τραγική ειρωνεία για τον τεχνικό των «Πολιτών» είναι ότι και πέρσι αποκλείστηκε από τα προημιτελικά του θεσμού, και πάλι από αγγλική ομάδα (Λίβερπουλ) και πάλι σε εκείνο το ματς υπήρχε λανθασμένη υπόδειξη του διαιτητή. Είχε ακυρωθεί γκολ του Σανέ ως οφσάιντ, το οποίο ξεκάθαρα στο ριπλέι φαινόταν πως ήταν κανονικό. Αν είχε γίνει το 2-0 πριν βγει το ημίχρονο, ίσως η ιστορία του ζευγαριού να είχε γραφτεί διαφορετικά. 

Να θυμίσουμε ότι στο πρώτο ματς η Λίβερπουλ είχε επικρατήσει με 3-0. Δυστυχία για τον Πεπ ήταν ότι τότε δεν υπήρχε  Βι Έι Αρ, ενώ φέτος υπήρχε. Είτε χωρίς VAR, είτε με VAR η ομάδα του αποκλείστηκε. Ίσως το πιο δίκαιο θα ήταν να είχε προκριθεί πέρσι. Δε συνέβη.

2017 Αποκλεισμός στους «16» από τη Μονακό (στα εκτός έδρας γκολ)

Ένα χρόνο νωρίτερα έμπαινε ως φαβορί στο ζευγάρι με τους Μονεγάσκους του Λεονάρντο Ζαρντίμ, νίκησε 5-3 στο Μάντσεστερ κι έχασε 3-1 στο Πριγκιπάτο. Στο γκολ του Μπακαγιόκο (3-1) ο Καταλανός δε μπορούσε καν να αντικρύσει τους παίκτες του που δε μπόρεσαν να διαχειριστούν το σκορ πρόκρισης που είχαν, παίζοντας με το μυαλό στην επίθεση και αφήνοντας κενά στην άμυνα. 



2016 Αποκλεισμός στα ημιτελικά από την Ατλέτικο (στα εκτός έδρας γκολ)

Ως προπονητής της Μπάγερν το 2016 έφτασε στα ημιτελικά και μπήκε ως φαβορί στα ημιτελικά με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Η ήττα με 1-0 στην Ισπανία απλά έφερνε το ζευγάρι στο 50-50. Γνωστή η ομάδα του Τσόλο για το «αντιποδόσφαιρο» του 1-0. Άπαντες πίστευαν ότι στο Μόναχο θα έρθει η ανατροπή. Ένα γκολ του Γκριεζμάν όμως ήταν αρκετό για να αποκλειστεί η ομάδα του Γκουαρντιόλα, μαντέψτετε πως… Στα εκτός έδρας γκολ. Ήταν ο τρίτος σερί αποκλεισμός στα ημιτελικά από ισπανική ομάδα.

2015 Αποκλεισμός από τη Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά

Είναι η φορά που ο αποκλεισμός ήρθε απόλυτα δικαιολογημένα από μια πολύ καλύτερη ομάδα. Την πρώην του, Μπαρτσελόνα, η οποία στο παιχνίδι της είχε ακόμα στοιχεία με τα οποία ο Γκουαρντιόλα την είχε μπολιάσει. Η ήττα με 3-0 στη Βαρκελώνη και το 3-2 στο Μόναχο (προηγήθηκε η Μπάρτσα 2-1) δεν άφησαν περιθώρια στην Μπάγερν να σκεφτεί τον τελικό από το πρώτο κιόλας ματς.

2014 Αποκλεισμός στα ημιτελικά από τη Ρεάλ

Το 0-4 στο Μόναχο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για περαιτέρω σχολιασμό. Ο Κάρλο Αντσελότι έβαλε τον Πεπ στα σχοινιά και τον χτύπαγε ανελέητα σε μια μοναδική παράσταση με πρωταγωνιστές τους Ρονάλντο και Ράμος που πέτυχαν από δύο γκολ και οδηγούσαν την Ρεάλ στη Decima. Μια ομάδα που προεχόταν από τρεμπλ και είχε προσλάβει τον κορυφαίο τεχνικό έμενε εκτός και μάλιστα εμφατικά.

2013 Δεν δούλευε

Η σεζόν 2012-13 ήταν η μεταβατική σεζόν κατά την οποία ξεκουράστηκε μετά από τέσσερα χρόνια στην Μπαρτσελόνα με την οποία «έχτισε» έναν σπουδαίο «προπονητικό μύθο» γύρω από το όνομά του.

2012 Αποκλεισμός στα ημιτελικά από την Τσέλσι (το θαύμα)

Η ηρωική Τσέλσι των δέκα παικτών (λόγω αποβολής του Τέρι) κατάφερε να «σοκάρει» τη Μπαρτσελόνα χάρη σε ένα γκολ του Τόρες στις καθυστερήσεις του δεύτερου αγώνα στο Καμπ Νου. Η ομάδα του Ντι Ματέο είχε επικρατήσει με 1-0 στο Λονδίνο. Στη Βαρκελώνη έμεινε νωρίς πίσω στο σκορ (2-0) και έπαιζε με παίχτη λιγότερο λόγω αποβολής του Τέρι στο 37’. Κανένας θεός και καμία μοίρα δε φαίνονταν ικανά να γυρίσουν αυτό το ματς.

Με τον Ντρογμπά να παίζει μπακ, χωρίς Κάχιλ, Νταβίν Λουίζ και Τέρι, με Ιβάνοβιτς και Μποζίνγκουα στόπερ και με τις δυνάμεις να λιγοστεύουν πήραν σκορ πρόκρισης χάρη σε ένα γκολ του Ραμίρες στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου. Στο δεύτερο ημίχρονο όλοι πίστεψαν πως θα ερχόταν η κατάρρευση. Το «ανελέητο» σφυροκόπημα του Μέσι (έχασε πέναλτι) και της παρέας του δεν έφερε γκολ. Το ποδόσφαιρο έφερε γκολ για τον Τόρες σε μια και μοναδική (αντ)επίθεση στις καθυστερήσεις του αγώνα για το 2-2 σε μια επική πρόκριση που έμεινε στην ιστορία.

Πάντως και ο αποκλεισμός αυτός περισσότερο είχε σημάνει το τέλος μιας εποχής, παρά το «άδειασμα» ενός προπονητή.

2010 Bonus αποκλεισμός από την Ίντερ (αποκλεισμός λόγω ηφαιστείου)

Ανάμεσα στις δύο κατακτήσεις του 2009 και του 2011 είχε έρθει ο πρώτος αποκλεισμός από την Ίντερ του Μουρίνιο και… την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία! Ναι, σωστά διαβάσατε. Λίγες μέρες πριν την πρώτη αναμέτρηση στο Μιλάνο είχε ενεργοποιηθεί ηφαίστειο στην Ισλανδία που απαγόρευσε τις πτήσεις στην Ευρώπη λόγω στάχτης. Έτσι, η Μπαρτσελόνα ταξίδεψε οδικώς για το Μιλάνο και μοιραία ηττήθηκε με σκορ 3-1. 

Στον επαναληπτικό του Καμπ Νου, η ομάδα του Πεπ ήθελε νίκη με 2-0 ή περισσότερα γκολ. Υπολόγιζε όμως χωρίς το «αμίμητο» λεωφορείο του Μουρίνιο όπως χαρακτήριζε η Τύπος της εποχής την αμυντική τακτική του Πορτογάλου. Η Ίντερ μάλιστα απ΄το 28ο λεπτό έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μότα. Ο Ετό κι ο Μιλίτο έπαιζαν άμυνα πίσω από το κέντρο σε όλο το ματς. Η Μπάρτσα έκανε  το 1-0 στο 84’ αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Ήταν η αρχή μιας σειράς αποκλεισμών για τις ομάδες του Γκουαρντιόλα από ομάδες-αουτσάιντερ που έπαιρναν αυτό που ήθελαν μέσα στην έδρα του.

Το αφήγημα της τότε εποχής έλεγε ότι η ομάδα του Γκουαρντιόλα και του Μέσι θα μπορούσε να χάσει μόνο από ένα… ηφαίστειο.

Εν κατακλείδι

Ίσως κάποιες φορές είναι προτιμότερο στα νοκ άουτ να κάνεις πέντε ευκαιρίες και να μην επιτρέπεις καμία, παρά να κάνεις 20 και να επιτρέπεις 3 όπως είχε πει ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ειδικά στην έδρα σου όπου τα εκτός έδρας γκολ μετράνε περισσότερο. Όπως και να΄ χει το γεγονός είναι πως γύρω από το όνομά του Γκουαρντιόλα έχει δημιουργηθεί ένα αφήγημα αποτυχίας το οποίο μπορεί να είναι αβάσιμο (μπορεί και όχι), αλλά επί του παρόντος ο ίδιος καλείται να το αντιμετωπίσει. 

Το «Fraudiola» ήδη γίνεται viral στην Αγγλία και δεν είναι λίγοι οι φίλαθλοι της Μάντσεστερ Σίτι που ζητούν την απόλυσή του. Είναι αυτή ίσως η μεγαλύτερη κρίση στην καριέρα του και έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα τη διαχειριστεί με την Premiership να οδεύει προς το τέλος της και την Λίβερπουλ να είναι καραδοκεί.