Μπενφίκα: Το προφίλ της αντιπάλου του ΠΑΟΚ

Μια από τις πιο ιστορικές και παραδοσιακές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα ξαναβρεί στο μονοπάτι για το Champions League o ΠΑΟΚ.

Μια από τις πιο ιστορικές και παραδοσιακές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα ξαναβρεί στο μονοπάτι για τα σαλόνια ο ΠΑΟΚ. Η ελληνική ομάδα αντιμετωπίζει την Μπενφίκα στον τρίτο προκριματικό γύρο και σε περίπτωση που νικήσει σε μονό αγώνα θα βρει μπροστά του την Κράσνονταρ για τα πλέι οφ του Champions League  Έμπειρη και δυνατή ομάδα παραστάσεις σε εξωτερικές διοργανώσεις και διακρίσεις. Την περασμένη σεζόν τερμάτισε στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος πίσω από την Πόρτο. Το νέο πρωτάθλημα αρχίζει στις 20 Σεπτεμβρίου όπου δοκιμάζεται εκτός έδρας με τη Φαμαλικάο.

Προπονητής: Ο έμπειρος Πορτογάλος Ζόρζ Ζεσούς επέστρεψε φέτος στον πάγκο του συλλόγου μετά το πέρασμα του από την Βραζιλία και την Φλαμένγκο όπου κέρδισε πέντε τρόπαια. Το 2015 είχε αποχωρήσει από το τιμόνι για να μετακομίσει στην Σπόρτινγκ για τρεις σεζόν. Την επόμενη σεζόν έφυγε για πρώτη φορά να δουλέψει στο εξωτερικό πηγαίνοντας στην Σαουδική Αραβία και την Αλ Χιλάλ για ένα χρόνο. Ακολούθησε η Φλαμένγκο και τον Αύγουστο επισημοποιήθηκε η επιστροφή του στο Ντα Λουζ μετά από πέντε χρόνια. Στην πρώτη του θητεία (2009-2015) κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Πορτογαλίας και 1 κύπελλο, ενώ έφτασε δύο φορές στον τελικό του Europa League (2013, 2014).

Οι Έλληνες: Οδυσσέας Βλαχοδήμος και Ανδρέας Σάμαρης εκπροσωπούν την χώρα μας με τα χρώματα της Μπενφίκα. Ο βασικός τερματοφύλακας του συλλόγου μετακόμισε το 2018 στη Λισαβόνα από τον Παναθηναίκό υπογράφοντας για πέντε χρόνια. Αμέσως ο τότε προπονητής Ρουί Βιτόρια του έδωσε φανέλα βασικού. Πέρσι σε 46 εμφανίσεις κράτησε 21 φορές ανέπαφη την εστία του. Ο παλιός Ανδρέας Σάμαρης είναι κάτοικος Πορτογαλίας από το 2014 όπου είχε υπογράψει και αυτός για πέντε χρόνια. Ήδη έκλεισε εξαετία στη Λισαβόνα και ετοιμάζεται για την 7η σεζόν του.

Το αστέρι: Ο 30χρονος Λουίς Μιγκέλ Αφόνσο Φερνάντες ή πιο απλά Πίζι. Ο κεντρικός μέσος είναι ο φυσικός ηγέτης της Μπενφίκα έχοντας κερδίσει τέσσερα πρωταθλήματα. Έχει αγωνιστεί σε 277 αγώνες και έχει σημειώσει 74 γκολ. Ήρθε στην ομάδα το 2014 από την Πάσος Φερέϊρα και μεταφέρθηκε από τα άκρα στον άξονα. Την σεζόν που ολοκληρώθηκε σημείωσε 18 γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ μαζί με τον συμπαίκτη του Βινίσιους.

Μεταγραφές: Ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός Γιαν Βερτόνγκεν άφησε το Λονδίνο και την Τότεναμ και έφτασε ελεύθερος στη Λισαβόνα. Απέκτησε τους Βραζιλιάνους Έβερτον και Πεδρίνιο, τον Γερμανό επιθετικό της Φράιμπουργκ Λούκα Βάλντσμιντ. Για την ώρα δεν έχει φύγει κανένας ποδοσφαιριστής.

Στάδιο: Το Ντα Λουζ είναι το καμάρι της Μπενφίκα και το γήπεδο όπου το 2004 η Εθνική μας ομάδα νίκησε την Πορτογαλία μέσα στο σπίτι της και κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Το 2003 ανακατασκευάστηκε και αντικατέστησε το ”ορίτζιναλ” στάδιο Ντα Λουζ με τις θέσεις να μειώνονται από το 120 χιλιάδες σε 64.642. Είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στάδια στον κόσμο και το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας. Το 2014 ψηφίστηκε από την γαλλική εφημερίδα L’equipe ως το πιο όμορφο στάδιο του κόσμου. Πριν λίγες μέρες φιλοξένησε τον τελικό του Champions League ανάμεσα σε Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν.

Προϊστορία με ΠΑΟΚ:

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί έξι φορές στο παρελθόν και ο απολογισμός είναι μία νίκη για τον ΠΑΟΚ, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες, με γκολ 5-12. To 1999 αναμετρήθηκαν στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA, με την Μπενφίκα να προκρίνεται στα πέναλτι στη Λισαβόνα. Το 2014 συναντήθηκαν στους «32» του Europa League με την Μπενφίκα να κερδίζει 1-0 στην Τούμπα και 3-0 στο «Ντα Λουζ». Το 2018 στα πλέι οφ του Champions League ο ΠΑΟΚ πήρε ισοπαλία 1-1 στη Λισαβόνα με το γκολ του Ουάρντα, αλλά στη ρεβάνς ηττήθηκε 1-4.

Διακρίσεις:

-86 τρόπαια

-37 πρωταθλήματα Πορτογαλίας

-26 κύπελλα Πορτογαλίας

-2 Κύπελλα Κυπελλούχων (1960-1961, 1961-1962)


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.