Η Μπαρτσελόνα θυμήθηκε αυτό που είχε ξεχάσει εδώ και ένα μήνα: το μαγικό μανδύα της. Τον φόρεσε και με μάγο-μαέστρο τον Λιονέλ Μέσι που πέτυχε δυο γκολ, ταπείνωσε με το ευρύ 4-0 τη Μίλαν που τόλμησε να αμφισβητήσει την αξία της, πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ και προκρίθηκε εκεί που ανήκει. Στην ελίτ…
Διαπίστωση. Ο Λιονέλ Μέσι (μην πει κανείς ότι αυτός ο τύπος είναι γήινος) είναι το πιο τρανό παράδειγμα για όλους όσοι αντίκειται στη γενικότερη αντίληψη ότι το ανθρώπινο είδος μπορεί να νικήσει τους εξωγήινους. Ο Αργεντίνος σταρ, ο καλύτερος -κατά πολλούς- ποδοσφαιριστή που πάτησε το πόδι του σε αυτό τον πλανήτη, ήταν αυτός που ξεκλείδωσε την άμυνα της Μίλαν. Βέβαια, θα ήταν άδικο να επικεντρωθούμε μόνο σε αυτόν, αφού άπαντες οι συμπαίκτες του έπαιξαν τέλειο το ρόλο του β΄, γ΄ δ’ αντρικού ρόλου. Οσκαρ σε όλους, λοιπόν.
Αλέγκρι, όπως λέμε Μαζινό
Ligne Magino. Θέλετε μετάφραση; Γραμμή Μαζινό. Θέλετε και εξήγηση; Ηταν το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη -στη Γαλλία- για να κρατήσει μακριά τα γερμανικά στρατεύματα. Αυτό ακριβώς το σχέδιο αποφάσισε να εφαρμόσει ποδοσφαιρικά και ο Αλέγκρι στη Μίλαν, με σκοπό να κρατήσει μακριά τα. καταλανικά στρατεύματα. Ας κάνουμε και τους παραλληλισμούς, για να καταλάβετε τι εννοούμε.
Σκοπός των Γάλλων ήταν η απόκρουση αιφνιδιαστικής επίθεσης, σκοπός του Αλέγκρι… το ίδιο. Σκοπός των Γάλλων ήταν η εξοικονόμηση ανθρωπίνου δυναμικού, σκοπός του Αλέγκρι η εξοικονόμηση σωματικών δυνάμεων των παικτών του για να αντέξουν τους…. βομβαρδισμούς. Σκοπός των Γάλλων ήταν να υποχρεώσει τον εχθρό να παρακάμψει τη γραμμή για να τον οδηγήσει σε παγίδα, σκοπός του Αλέγκρι να παρακάμψει η Μπαρτσελόνα τις κατά μέτωπο επιθέσεις και να οδηγηθεί σε ανούσιες σέντρες από τα άκρα. Σκοπός των Γάλλων ήταν η προστασία Αλσατίας και Λωρραίνης, σκοπός του Αλέγκρι η προστασία του Αμπιάτι.
Σκοπός των Γάλλων ήταν η χρήση της γραμμής ως βάσης εξόρμησης, εξαπόλυσης αντεπιθέσεων, σκοπός του Αλέγκρι το ίδιο. Κατανοητό;
Ο εξωγήινος…
Ξέρετε πως κατέρρευσε η γραμμή Μαζινό; Με μια παράκαμψη (από το Σεντάν). Ξέρετε πως κατέρρευσε αυτή του Αλέγκρι; Με μια εξωγήινη παρέμβαση που μεταφράστηκε σε σουτ μιας μη γήινης οντότητας, ονόματι Μέσι.
Μόλις στο 5′, λοιπόν, ο Αργεντίνος, δέχθηκε την μπάλα στο ύψος της μεγάλη περιοχής και με εν ριπή οφθαλμού έπιασε ένα εκπληκτικό σουτ στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα.
Αυτό το γκολ έκοψε τα πόδια των «ροσονέρι», οι οποίοι αλλού πατούσαν και αλλού βρίσκονταν. Στο 11′ ο Ούγγρος διαιτητής είπε όχι σε περίπτωση πέναλτι πάνω στον Πέδρο, ενώ στο 13′ ο Ινιέστα έπιασε ένα φοβερό σουτ, ο Αμπιάτι ακούμπησε την μπάλα τόσο όσο χρειάστηκε για να χτυπήσει στο δοκάρι, στην επαναφορά ο Μέσι έπιασε την κεφαλιά, αλλά η κατάληξη ήταν άουτ.
Τα λεπτά κυλούσαν βασανιστικά για τη Μίλαν, με την Μπαρτσελόνα να προσπαθεί να βρει τρόπο να παραβιάσει και δεύτερη φορά την εστία των Ιταλών. Μιας και έχουμε κάνει πολλές ρητορικές και μη ερωτήσεις , ας προσθέσουμε μια ακόμα στο κείμενο. Ξέρετε πόσο απέχει ο παράδεισος από την κόλαση; Ένα λεπτό και κάτι δευτερόλεπτα.
Στο 38′, ο Νιανγκ εκμεταλλεύτηκε το μεγάλος λάθος του Μασεράνο, βγήκε τετ α τετ με τον Βαλντές, πλάσαρε, αλλά πριν προλάβουν να ανοίξουν οι… πύλες είδε την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι. Τελικά αυτές -οι πύλες- άνοιξαν, αλλά για τους Καταλανούς, ο οποίοι μόλις είχαν φάει πόρτα από την κόλαση. Το κλειδί το είχε και πάλι ο εξωγήινος που σας λέγαμε. Ο Μέσι, ντε. Ο Ινιέστα έκλεψε την μπάλα στη μεσαία γραμμή, πάσαρε στον Αργεντίνο σταρ και αυτός, έκανε μια κίνηση, ένα σουτ και 2-0.
Εχει και Βίγια και Αλμπα και…
Ο Αλέγκρι δεν άλλαξε τακτική. Κακό του κεφαλιού του. Η Μπαρτσελόνα μπήκε και πάλι δυνατά, άρχισε να ασκεί πίεση μεγατόνων στην εστία του Αμπιάτι. Δεν θα είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι οι παίκτες της Μίλαν, δεν προλάβαιναν να αλλάξουν περισσότερες από δυο μπαλιές.
Το μοιραίο γι αυτούς δεν άργησε να έρθει. Στο 55′ ο Τσάβι έβγαλε μια μπαλιά στον Βίγια και αυτός από πλάγια θέση έπιασε ένα πλασέ παγκόσμιας κλάσης στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα σημειώνοντας το 3-0. Δηλαδή, σκορ πρόκρισης.
Ο Αλέγκρι βλέποντας ότι το οικοδόμημα τακτικής που ακολούθησε κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, αποφάσισε να κάνει δυο αλλαγές ταυτόχρονα, βάζοντας στο παιχνίδι τόσο τον Ρομπίνιο όσο και τον Μπουντάρι.
Σκοπός του, να κερδίσει μέτρα και να αναγκάσει την αντίπαλό του να οπισθοχωρήσει. Το κατάφερε. Η Μίλαν ανέβασε τις γραμμές της τουλάχιστον δέκα μέτρα και την μπάλα να φθάνει συχνότερα στο κέντρο, παρά στην περιοχή του. Ε, και; Το μόνο που έχει να πει στους δημοσιογράφους είναι η ευκαιρία του 82′. Ο Ελ Σαραουί πέρασε την μπάλα στον Ρομπίνιο, αλλά ο Ζόρντι Αλμπα έβαλε το σώμα του σωστά και πήρε το… γκολ από το πόδι του Ρομπίνιο που είχε οπλίσει για να εκτελέσει.
Στα… χασομέρια του αγώνα, όλη η Μίλαν είχε βγει μπροστά για να πετύχει το πολυπόθητο γκολ που θα της έδινε την πρόκριση και φυσικά το πλήρωσε με ένα τέταρτο γκολ. Στο 92′ ο Σάντσες έβγαλε μια εξαιρετική μπαλιά στον Αλμπα, ο οποίος πλάσαρε ως επιθετικός και διαμόρφωσε το τελικό 4-0.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλντές, Ντάνιελ Αλβες, Πικέ, Μασκεράνο (77′ Πουγιόλ), Αλμπα, Τσάβι, Ινιέστα, Μπούσκετς, Βίγια (75′ Σάντσες), Μέσι, Πέδρο (83′ Αντριάνο).
ΜΙΛΑΝ: Αμπιάτι, Κονσταντ, Μεξές, Ζαπάτα, Αμπάτε, Αμπροζίνι (60′ Μουντάρι), Φλαμινί (75′ Κρκιτς), Μοντόλιβο, Νιανγκ (60′ Ρομπίνιο), Ελ Σαραουί, Μπόατενγκ.