Η προέλαση των Βεστφαλών

Τη σεζόν 2011-12 αποδείχθηκε «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, τερματίζοντας στην τελευταία θέση του ομίλου της. Σε μια σεζόν πάντως που το βάρος της έπεσε στη διατήρηση της «Σαλατιέρας» την οποία και κατέκτησε.

Τη σεζόν 2011-12 αποδείχθηκε «σταχτοπούτα» του Τσάμπιονς Λιγκ, τερματίζοντας στην τελευταία θέση του ομίλου της. Σε μια σεζόν πάντως που το βάρος της έπεσε στη διατήρηση της «Σαλατιέρας» την οποία και κατέκτησε.

Φέτος, η Μπορούσια Ντόρτμουντ βρέθηκε ίσως στον πιο δύσκολο όμιλο της διοργάνωσης με αντιπάλους τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μάντσεστερ Σίτι. Ομάδες που είχαν τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερο μπάτζετ από το δικό της. Τον όμιλο συμπλήρωνε ο Άγιαξ, ο οποίος θεωρητικά ήταν στα μέτρα των Γερμανών.

Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) προέβλεπαν αποκλεισμό της Ντόρτμουντ και φέτος. Διαψεύστηκαν όμως πανηγυρικά, αφού η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ παρουσιάστηκε ώριμη και σοβαρή, κοιτώντας στα μάτια «Βασίλισσα» και Σίτι.

Η Μπορούσια τερμάτισε στην πρώτη θέση του 4ου ομίλου συγκεντρώνοντας 14 πόντους (4 νίκες, 2 ισοπαλίες), 3 παραπάνω από τη Ρεάλ Μαδρίτης, 10 από τον τρίτο Άγιαξ και 11 από την αγγλική ομάδα.

Φάση των «16»
Πρώτο εμπόδιο στη νοκ-άουτ φάση για τους «κιτρινόμαυρους» η Σαχτάρ Ντόνετσκ. Στο πρώτο παιχνίδι η Μπορούσια βρέθηκε να χάνει 2 φορές από τη ουκρανική ομάδα (31′ Σερνά, 68′ Ντάγκλας Κόστα) όμως απάντησε και τις δύο (41′ Λεβαντόφσκι, 87′ Χούμελς) παίρνοντας ένα σημαντικό αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς στη Βόρεια Ρηνανία. Εκεί, όπου το έργο τους ήταν πιο εύκολο απ’ ότι αναμενόταν, «καθαρίζοντας» την πρόκριση με νίκη 3-0 (Σαντάνα 31′, Γκέτσε 37′ και Μπλαστσικόφσκι 59′).

Προημιτελική φάση
Στην φάση των «8», η Μπορούσια συνάντησε στο δρόμο της τη Μάλαγα. Στο «Ροσαλέδα» παρά την εντυπωσιακή εμφάνισή της, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ δεν κατάφερε να σκοράρει, παίρνοντας ισοπαλία χωρίς σκορ. 8 βράδια αργότερα, στο «Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ», η Ντόρτμουντ και οι οπαδοί της έζησαν ίσως το πιο συναρπαστικό και ταυτόχρονα ανεπανάληπτο βράδυ τους.  Βρέθηκαν από την κόλαση στον παράδεισο. Στο 82ο λεπτό, η Μάλαγα κέρδιζε 2-1, σκορ που ήταν διαμορφωμένο μέχρι το 91′. Μέσα σε 69 δευτερόλεπτα όμως, οι Γερμανοί έκαναν την ανατροπή. Γκολ ο Ρόις στο 91′ και γκολ ο Σαντάνα 93′ για την «επική» ανατροπή των Γερμανών που έφτασαν στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1997-98.

Ημιτελική φάση
Όπως και το 1998, έτσι και 15 χρόνια μετά, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία χορηγήθηκε και ο τίτλος του φαβορί. Όχι για πολύ όμως, αφού μετά το πρώτο ματς τον απέκτησε η Μπορούσια, λόγω του εμφατικού 4-1 επί της «Βασίλισσας». Σ’ ένα παιχνίδι που έλαμψε για μία ακόμα φορά το άστρο του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος πέτυχε 4 γκολ, βάζοντας το όνομά του δίπλα στους Σιμόνε Ιντσάγκι, Μάρκο Φαν Μπάστεν, Ντάντο Πρσο, Ρουούν Φαν Νιστελροϊ, Αντρέι Σεβτσένκο, Λιονέλ Μέσι, Μπαφέ Γκομίς, Μάριο Γκόμες. Επίσης, στην εποχή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών έχουν σκοράρει 35 παίκτες 4 γκολ σ’ έναν αγώνα. Μεταξύ αυτών και ο Αντώνης Αντωνιάδης του Παναθηναϊκού κόντρα στην Ζενες Ες.

Στη ρεβάνς του «Σαδιάγκο Μπερναμπέου», η Ντόρτμουντ γνώρισε την πρώτη της ήττα μετά από 11 παιχνίδια σε ομίλους και νοκ-άουτ φάση. Η αλήθεια πάντως είναι ότι στα τελευταία λεπτά οι Γερμανοι κινδύνευσαν με αποκλεισμό αφού η Ρεάλ σκόραρε με Μπενζεμά (83′) και Σέρχιο Ράμος (88′), δίνοντας δραματικό τόνο στα εναπομείναντα λεπτά της αναμέτρησης.

Πολωνικό «όπλο»
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της Μπορούσια, με τον Πολωνό επιθετικό να έχει σκοράρει 10 φορές στα 1000 λεπτά συμμετοχής που έχει στην φετινή πορεία της Ντόρτμουντ.

Μάριο… ο «Πασαδόρος»
Παραμονή του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης έγινε γνωστό ότι η καριέρα του θα συνεχιστεί στη Μπάγερν Μονάχου, ενώ στο «Σαδιάγο Μπερναμπέου» αποχώρησε στα μισά του πρώτου μέρους με τραυματισμό. Ο λόγος για τον Μάριο Γκέτσε, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο σε ασίστ παίκτη της γερμανικής ομάδας, έχοντας δημιουργήσει 5 γκολ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.