3D «Εμφύλιος» στο Novasports

Τα ψέματα τελείωσαν για τις Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου, οι οποίες θα «μονομαχήσουν» για το στέμμα της Ευρώπης στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου (21:45). O μεγάλος τελικός θα μεταδοθεί από τα Novasports 1 & Novasports 1 HD σε περιγραφή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου.

Τα ψέματα τελείωσαν για τις Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου, οι οποίες θα «μονομαχήσουν» για το στέμμα της Ευρώπης στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου (21:45). O μεγάλος τελικός του Champions League θα μεταδοθεί από τα Novasports 1 & Novasports 1 HD σε περιγραφή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου και από το Nova 3D (θέση 250) σε περιγραφή του Ισίδωρου Πρίντεζη και του Ηλία Βλάχου.

Η κάλυψη για τον μεγάλο τελικό θα ξεκινήσει στα κανάλια Novasports1 & Novasports 1 HD από τις 20:30 με το «Pre Game Show» σε παρουσίαση του Γιώργου Λιώρη και Αντώνη Καρπετόπουλου. Καλεσμένος στο στούντιο της Nova στην Κάντζα, ο οποίος θα σχολιάσει τον τελικό, θα είναι ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιάννης Χριστόπουλος. Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα Μπάγερν Μονάχου – Μπορούσια Ντόρτμουντ, θα προβληθεί το «Post Game Show» με τον απόηχο, την απονομή του βαρύτιμου τροπαίου και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Επίσης, ο τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα καλυφθεί ζωντανά στις 21:45 σε ηχητική μετάδοση από το Novasports.gr σε περιγραφή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, ενώ ο απεσταλμένος του site, Βασίλη Κωνσταντόπουλος, θα μεταφέρει όσα γίνονται εντός και εκτός του «Γουέμπλεϊ». Επίσης, αμέσως μετά το τέλος του αγώνα Μπάγερν – Ντόρτμουντ θα προβληθούν αποκλειστικά και σε υψηλής ποιότητας εικόνα τα στιγμιότυπα στην Web TV του Novasports.gr.

Τον μεγάλο τελικό θα παρακολουθήσει και ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος είναι προσκεκλημένος του Μισέλ Πλατινί.

Γνώριμοι «μονομάχοι»
Συνολικά, οι δυο «μονομάχοι» έχουν αναμετρηθεί εκατό φορές σε όλες τις διοργανώσεις. Η Μπάγερν μετρά 45 νίκες, 26 η Ντόρτμουντ, ενώ 29 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι. Οι Βαυαροί κατάφεραν να μείνουν αήττητοι την εφετινή σεζόν από τη Ντόρτμουντ. Στο πρωτάθλημα οι δυο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 1-1 τόσο στη Βαυαρία, όσο και στη Βεστφαλία. Στον τελικό του γερμανικού Super Cup, η ομάδα του Γιούπ Χάινκες πήρε τη νίκη 2-1 με τα γκολ των Μάντζουκιτς (6′) και Μέλερ (11′). Για τη Ντόρτμουντ είχε σκοράρει ο Λεβαντόφσκι στο 75′. Επίσης, στο κύπελλο Γερμανίας, το γκολ του Άριεν Ρόμπεν στο 43′ είχε δώσει στη Μπάγερν την πρόκριση στα ημιτελικά.

Κατά το παρελθόν, οι δυο ομάδες έχουν συναντηθεί μια φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, το 1998, η Ντόρτμουντ ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπάγερν, με νίκη 1-0 στην έδρα της και ισοπαλία 0-0 εκτός έδρας, για τα προημιτελικά του Champions League. Επίσης, οι Βεστφαλοί έχουν αντιμετωπίσει ακόμα μια φορά γερμανική ομάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το 1990, η Ντόρτμουντ απέκλεισε στον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA τη Τσέμνιτζερ με δυο νίκες 2-0. Από την άλλη πλευρά, οι Βαυαροί έχουν αντιμετωπίσει συνολικά επτά φορές γερμανικές ομάδες και μετρούν επτά νίκες, πέντε ήττες και δυο ισοπαλίες, με σύνολο γκολ 26 υπέρ και 23 κατά. Αυτή είναι η πρώτη φορά που δυο γερμανικές ομάδες θα αναμετρηθούν στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Έχουν προηγηθεί τρεις τελικοί μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα, Ρεάλ-Μαδρίτης-Βαλένθια (2000), Μίλαν-Γιουβέντους (2003) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι (2008).

Ο τελικός θα είναι ξεχωριστός και για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος κυνηγά στην πρώτη θέση των σκόρερ της εφετινής διοργάνωσης τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πολωνός επιθετικός μετράει δέκα γκολ, ενώ ο Πορτογάλος δώδεκα. Συνολικά ο 24χρονος επιθετικός έχει σκοράρει φέτος 34 φορές. Από την άλλη πλευρά, πρώτος σκόρερ της Μπάγερν στο εφετινό Champions League είναι ο Τόμας Μίλερ με οκτώ τέρματα και 21 συνολικά στη σεζόν.

Η Μπάγερν κατέκτησε το εφετινό γερμανικό πρωτάθλημα συγκεντρώνοντας 91 βαθμούς, έναντι 66 της Ντόρτμουντ, επιστρέφοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κορυφή της Γερμανίας. Επίσης, ετοιμάζεται να κατακτήσει το νταμπλ, καθώς θα δώσει το «παρών» στον τελικό του κυπέλλου την 1η Ιουνίου, κόντρα στη Στουτγάρδη στο Βερολίνο.

Η «μάχη» για το παλμαρέ
Η Μπάγερν θα πάρει μέρος για δέκατη φορά σε τελικό του Champions League ή κυπέλλου πρωταθλητριών, όπως ονομάζονταν κατά το παρελθόν η διοργάνωση. Μάλιστα, αυτός είναι ο τρίτος τελικός των Βαυαρών από το 2010. Η Μπάγερν έχει κατακτήσει τέσσερις τίτλους και θέλει να πιάσει στην τρίτη θέση των κατακτήσεων τη Λίβερπουλ, η οποία μετρά πέντε τρόπαια. Η τελευταία κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης από τους Γερμανούς ήταν το 2001, όταν είχαν επικρατήσει 5-4 της Βαλένθια στη διαδικασία των πέναλτι, στο Μιλάνο. Ακολούθησαν οι δυο χαμένοι τελικοί από την Ίντερ (2-1) και Τσέλσι (1-1, 4-3 πεν) σε Μαδρίτη και Μόναχο, αντίστοιχα.

Από την πλευρά της, η Ντόρτμουντ μετρά μια κατάκτηση του τροπαίου, όταν είχε επικρατήσει στο Μόναχο της Γιουβέντους 3-1 το 1997. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη της Μπάγερν στο Λονδίνο την εφετινή σεζόν. Στην προηγούμενη είχε επικρατήσει 3-1 της Άρσεναλ για τη φάση των «16» της διοργάνωσης. Από την πλευρά της, η Ντόρμτουντ είχε αναδειχτεί ισόπαλη 1-1 με τη Μάντσεστερ Σίτι, στην τελευταία της επίσκεψη επί αγγλικού εδάφους.

Η Ντόρτμουντ έχει στο παλμαρέ της επίσης δυο κύπελλο UEFA (1993. 2002), ένα κυπελλούχων (1966), ένα Super Cup (1997) και ένα Διηπειρωτικό (1997). Επίσης, μετρά οκτώ πρωταθλήματα Γερμανία και τρία κύπελλα. Από την άλλη πλευρά, η Ντόρτμουντ μετρά πέρα από τα τέσσερα Champions League, ένα κύπελλο UEFA (1996), ένα κύπελλο Κυπελλούχων (1967) και δυο Διηπειρωτικά (1976, 2001). Οι Βαυαροί έχουν τρεις χαμένους τελικούς Super Cup (1975, 1976, 2001)

Η πορεία προς το Λονδίνο
Η Ντόρτμουντ τερμάτισε πρώτη στη φάση των ομίλων με 14 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερη τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στη φάση των «16» απέκλεισε τη Σαχτάρ με συνολικό σκορ 5-2. Στα προημιτελικά, οι Βεστφαλοί έκαμψαν την αντίσταση της Μάλαγα στις καθυστερήσεις της ρεβάνς στη Γερμανία και πήραν την πρόκριση με 3-2, ενώ στα ημιτελικά αφού συνέτριψαν τη Ρεάλ Μαδρίτης 4-1 στη Γερμανία, ηττήθηκαν 2-0 στη Μαδρίτη.

Παρομοίως, η Μπάγερν τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της με 13 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερη τη Βαλένθια. Στη φάση των «16» ξεπέρασε το εμπόδιο της Άρσεναλ με τα εκτός έδρας γκολ, αφού μετά τη νίκη της 3-1 στο Λονδίνο, ηττήθηκε 2-0 στο Μόναχο. Στα προημιτελικά, οι Βαυαροί είχαν εύκολο έργο κόντρα στη Γιουβέντους (4-0 συνολικό σκορ), ενώ στα ημιτελικά επιβεβαίωσαν με τον πλέον καλύτερο τρόπο, πως είναι η πιο φορμαρισμένη ευρωπαϊκή ομάδα την εφετινή σεζόν, αφού με συνολικό σκορ 7-0 άφησαν εκτός τελικού τη Μπαρτσελόνα.

Η έβδομη φορά του «Γουέμπλεϊ»
Αυτός θα είναι ο έβδομος τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο «Γουέμπλεϊ». Οι προηγούμενοι έξι είναι οι εξής:

1963 Μίλαν-Μπενφίκα 2-1
1968 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα 4-1
1971 Άγιαξ-Παναθηναϊκός 2-0
1978 Λίβερπουλ-Μπριζ 1-0
1992 Μπαρτσελόνα-Σαμπντόρια 1-0
2011 Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1

Ιταλικό «στραγάλι»
Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Ιταλός, Νικόλα Ριτσόλι με βοηθούς τους Ρενάτο Φαβεράνι και Αντρέα Στεφάνι. Επιπρόσθετοι βοηθοί θα είναι οι Τζιανλούκα Ρόκι και Πάολο Ταλιαβέντο, ενώ τέταρτος θα είανι ο Νταμίρ Σκόμινα από την Σλοβακία.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.