Μετά την τρομερή ανατροπή της Λίβερπουλ επί της Μπαρτσελόνα, ανοικτό είναι το εδεχόμενο να υπάρξουν δύο ομάδες από την ίδια χώρα στον τελικό του Champions League στο «Wanda Metropolitano».
Με την… σκόνη του θαύματος των «κόκκινων» να μην έχει κατακάτσει ακόμη, ύστερα από το εκπληκτικό 4-0 επί των «μπλαουγκράνα» στο Άνφιλντ, μια άλλη αγγλική ομάδα θα ψάξει την ανατροπή και την πρόκριση σήμερα (08/05, 22:00) το βράδυ στην Ολλανδία.
Η Τότεναμ θα κυνηγήσει κι αυτή με τη σειρά της να φέρει… τούμπα το 1-0 με το οποίο έχασε μέσα στην έδρα της στον πρώτο ημιτελικό κόντρα στον Άγιαξ, προκειμένου να βρεθούν για έβδομη φορά στον τελικό, ομάδες από την ίδια χώρα.
Οι «πετεινοί» γνωρίζουν πως δεν θα έχουν εύκολο έργο, αλλά η χτεσινή επικράτηση και πρόκριση της Λίβερπουλ, τους δείχνει τον δρόμο τον οποίο θέλουν και πρέπει να ακολουθήσουν.
Αν και εφόσον καταφέρουν να φτάσουν στην ανατροπή του σκορ, θα είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του Champions League, που δύο αγγλικές ομάδες θα κοντραριστούν με φόντο την κούπα με τα… μεγάλα αυτιά.
Ο πρώτος αγγλικός εμφύλιος
Τη σεζόν 2007-08 έγινε η αρχή για τις ομάδες του νησιού, με τις Μάντσεστερ Γιουνάιντετ και Τσέλσι να δίνουν τη δική τους «μάχη» στον τελικό της Μόσχας. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και τα πέναλτι, με το 1-1 να διαμορφώνεται από το πρώτο μέρος, χάρις τα γκολ των Μπράουν και Λάμπαρντ.
Εκεί, οι «κόκκινοι διάβολοι» επικράτησαν με 6-5, με αξιοσημείωτο γεγονός να είναι η άστοχη εκτέλεση του Ρονάλτο, τα οποία παρά τα… δάκρυα του για τη χαμένη του προσπάθεια, οδήγησαν τον Τζον Τέρι να καρατάει την τύχη του τροπαίου στα χέρια του, αλλά να γλιστράει, δίνοντας την ευκαιρία στον Φαν ντερ Σαρ να αποκρούσει.
Στη συνέχεια ο Ολλανδός τερματοφύλακας αναδείχτηκε ως πρωταγωνιστής, καθως σταμάτησε και το πέναλτι του Ανελκά, δίνοντας την κούπα στην ομάδα του, με το τελικό 6-5.
Η αρχή των εμφυλίων
Η πρώτη φορά που συναντήθηκαν ομάδες από την ίδια χώρα στον θεσμό του Champions League ήταν στον τελικό του 2000, όταν και Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια αναμετρήθηκαν στο Παρίσι.
Η «βασίλισσα» ήταν καλύτερη στον αγωνιστικό χώρο και σταμάτησε την εκπληκτική πορεία της ομάδας του Έκτορ Ραούλ Κούπερ, επικρατώντας με 3-0. Σκόρερ της συνάντησης ήταν οι Μοριέντες, ΜακΜάναμαν και Ραούλ.
Το ιταλικό… κατενάτσιο
Η τρίτη φορά που υπήρξε εμφύλιος για την κατάκτηση του τροπαίου ήταν το 2003, όταν και Γιουβέντους και Μίλαν έδωσαν τη «μάχη» τους στο Μάντσεστερ.
Το παιχνίδι δεν είχε τέρματα στη κανονική διάρκεια, αλλά ούτε και στην παράταση, με το 0-0 να οδηγεί τις δύο ομάδες στα πέναλτι.
Εκεί, πιο ψύχραιμη ήταν η Μίλαν, που επιβλήθηκε με 3-2, έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ντίντα, που απέκρουσε τις εκτελέσει των Τρεζεγκέ, Ζαλαγιέτα και Μοντέρο.
Η γερμανική «μάχη» με μπροστάρη τον Κλοπ
Το 2013 ήταν η σειρά των Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ να αναμετρηθούν στον τελικό του Γουέμπλεϊ, μιας αναμέτρησης που είχε τη «σφραγίδα» του νυν προπονητή της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος ήταν ο… στρατηγός στην εκπληκτική πορεία των «κιτρινόμαυρων».
Παρόλα αυτά, δεν μπόρεσε να φτάσει και στην κατάκτηση, καθώς παρά την καλή παρουσία τους στην Αγγλία, ο Ρόμπεν με γκολ στο 89′, έδωσε την κούπα στην Μπάγερν, με 2-1… σβήνοντας το 1-1, που είχε διαμορφωθεί ως εκείνη την στιγμή, με τα τέρματα των Μάντζουκιτς και Γκουντογκάν.
Η μαδριλένικη «μονομαχία»
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά στο Champions League υπήρξε εμφύλιος στον τελικό, αυτή τη φορά από την… ιβηρική πλευρά, με τις Ρεάλ και Ατλέτικο να κοντράρονται στη Λισαβώνα.
Το παιχνίδι ήταν εκπληκτικό, με το 1-1 να είναι το σκορ στην κανονική διάρκεια, χάρις στην κεφαλιά του Ράμος στο 90+3′, που απέτρεψε τους «ροχιμπλάνκος» να φτάσουν στην κατάκτηση, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο προηγούνταν με 1-0, με το γκολ του Γκοντίν από το 36′.
Στην παράταση η «βασίλισσα» είχε την ψυχολογία με το μέρος της και με τα γκολ των Μπέιλ, Μαρσέλο και Ρονάλντο, έφτασε στην κατάκτηση της κούπας με τα… μεγάλα αυτιά, για 10η φορά συνολικά.
Η… επανάληψη της μαδριλένικης «μονομαχίας»
Παρόμοιο (σχεδόν) σκηνικό στήθηκε και το 2016 στο Μιλάνο, όπου Ρεάλ και Ατλέτικο αναμετρήθηκαν ξανά, ύστερα από δύο χρόνια, στον τελικό της διοργάνωσης. Το παιχίδι έληξε εκ νέου 1-1 στην κανονική διάρκεια, με τα τέρματα των Ράμος και Καράσκο.
Αντίθετα με ότι συνέβη την προηγούμενη φορά, αυτή τη φορά οι «ροχιμπλάνκος» δεν κατέρρευσαν και οδήγησαν το ματς στα πέναλτι.
Εκεί, η «βασίλισσα» ήταν πιο εύστοχη και για δεύτερη φορά επιλήθηκε της… αιώνιας αντιπάλου της, φτάνοτας με το τελικό 5-3, σε μία ακόμη κατάκτηση.
Συγκεντρωτικά τα σκορ και οι χρονιές των εμφυλίων
1999-00: Βαλένθια-Ρεάλ Μαδρίτης 0-3
2002-03: Μίλαν-Γιουβέντους 0-0 (3-2 πεν.)
2007-08: Μάντσεστερ Γιουνάιντετ-Τσέλσι 1-1 (6-5 πεν.)
2012-13: Μπάγερν Μονάχου-Ντόρτμουντ 2-1
2013-14: Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1 (παρ.)
2015-16: Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 (5-3 πεν.)