Οι Τσέχοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Σικ στο 37' αλλά δεν κατάφεραν να τελειώσουν από σήμερα την πρόκριση καθώς ο Πέρισιτς στο 47' με εξαιρετικό γκολ διαμόρφωσε το τελικό 1-1


Κροατία και Τσεχία έμειναν στο 1-1 (47′ Πέρισιτς-37′ πεν. Σικ) για τη αγωνιστική του Δ’ ομίλου, σ’ ένα αποτέλεσμα που κρατά “ζωντανούς” τους Κροάτες για την πρόκριση κι αφήνει παραπονεμένους τους Τσέχους που προηγήθηκαν κι είχαν την ευκαιρία να σκέφτονται από σήμερα την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Τα πλάνα των προπονητών

Αυτό που προβλημάτισε περισσότερο τον Ζλάτκο Ντάλιτς στην πρεμιέρα ήταν η επιθετική ακινδυνότητα της ομάδας του κάτι που τον ώθησε στην αντικατάσταση του Μπρόζοβιτς από τον Μπρεκάλο, που σε συνδυασμό με την επιστροφή του Λόβρεν στο αρχικό σχήμα ήταν οι μοναδικές αλλαγές σε σχέση με την πρώτη αγωνιστική, στο 4-2-3-1.

Ίδιος σχηματισμός και για τους Τσέχους που μετά το νικηφόρο ξεκίνημα δεν έκριναν απαραίτητο να προβούν σε αλλαγή-ες. Έτσι, ίδια συνταγή για τον Γιάροσλαβ Ζίλχαβι.

Με «αέρα» ανωτερότητας οι Τσέχοι

Οι εμφανίσεις των δύο ομάδων στην πρεμιέρα τους στη διοργάνωση φάνηκε να τους ακολουθεί στο ξεκίνημα του αγώνα. Οι Τσέχοι έδειχναν να πατούν πολύ πιο σίγουρα στο γήπεδο, έβγαζαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κι από νωρίς πήραν τον έλεγχο του ματς.

Οι Κροάτες, παρά τη διαφοροποίηση με τον Μπρεκάλο και πάλι περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο δείχνοντας πως περίμεναν τον αντίπαλο. Χρειάστηκε να παρέλθει το πρώτο 20λεπτο για ν’ αρχίσουν ν’ ανεβαίνουν στο γήπεδο ψάχνοντας κάτι επιθετικά και κυρίως από τα τα άκρα.

Με κινητήριο «μοχλό» τον αεικίνητο Σούτσεκ, η Τσεχία ισορρόπησε εκ νέου και σε μια ανύποπτη φάση κατάφερε ν’ ανοίξει το σκορ. Αυτός (σ.σ. ο Σούτσεκ) κέρδισε το κόρνερ και στην εκτέλεσή του ο Λόβρεν κατάφερε αγκωνιά στον Σικ σωριάζοντάς τον στο έδαφος. Η φάση χρειάστηκε να εξεταστεί από το VAR με συνέπεια την υπόδειξη την εσχάτη των ποινών.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο ίδιος ο Σικ, κάνοντας το 1-0 με το 3ο του γκολ στη διοργάνωση που τον έφερε και στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Εντούτοις, η Κροατία προσπάθησε να βγάλει άμεσα αντίδραση αλλά ο Ρέμπιτς που βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση εντός περιοχής αστόχησε, ενώ και το σουτ του Πέρισιτς κατέληκε πάνω στον Βάτσλικ.

Η κλάση του Πέρισιτς

Η ανάγκη διαφοροποίησης της εικόνας των Κροατών ήταν κάτι περισσότερο από δεδομένη. Ιβάνουσεκ και Πέτκοβιτς πέρασαν στο ματς με την έναρξη του δευτέρου μέρους και προτού καλά-καλά φανεί η επίδρασή τους στην ομάδα τους ο Πέρισιτς αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα … πόδια του. Ο Γκαρντιόλ εκτέλεσε γρήγορα ένα φάουλ κοντά στην πλάγια γραμμή, τροφοδότησε τον πολύπειρο ακραίο της Ίντερ που αφού πρώτα απέφυγε όποιον βρήκε μπροστά του μπήκε στην περιοχή και με αριστουργηματικό τρόπο «εκτέλεσε» τον Βάτσλικ για το 1-1, σκοράροντας για τρίτο διαδοχικό Euro!

Τα δεδομένα άλλαξαν εκ νέου, ο Σλίχαβι «θορυβήθηκε» και προχώρησε σε σταδιακές αλλαγές με την είσοδο των Χλόζεκ και Κραλ αλλά ταυτόχρονα πραγματοποίησε και τρεις εσωτερικές αλλάζοντας εκ νέου την εικόνα του αγώνα.

Και πάλι όμως οι Κροάτες ήταν αυτοί που είχαν τη δυνατότητα να ζευγαρώσουν τα γκολ τους αλλά ο Βλάζιτς στο 73’ και ο Πέτκοβιτς στο 88’ αποδείχτηκαν άστοχοι με αποτέλεσμα να αρκεστούν στον βαθμό της ισοπαλίας που υπό προϋποθέσεις στην τελευταία αγωνιστική μπορεί ν’ αποδειχθεί καθοριστκότατος.

Διαιτητής

Κάρλος ντελ Τσέρο Γκράντο (Ισπανός)

Βοηθοί

Χουάν Κάρλος Γιούστε (Ισπανία)

Ρομπέρτο Αλφόνσο Φερνάντεζ (Ισπανία)

Τέταρτος

Σάντρο Σέρερ (Ελβετία)

Οι συνθέσεις:

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς) (4-2-3-1): Λιβάκοβιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Γκβαρντιόλ, Μόντριτς, Κόβατσιτς (87’ Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Κράμαριτς (62’ Βλάσιτς), Μπρέκαλο (46’ Ιβάνουσετς), Ρέμπιτς (46’ Πέτκοβιτς)

Τσεχία (Γιάροσλαβ Ζλίχαβι) (4-2-3-1): Βάτσλικ, Τσούφαλ, Τσελούστκα, Κάλας, Μπόριλ, Χόλες (63’ Κραλ), Σούτσεκ, Μάζοπουστ (63’ Χλόζεκ), Νταρίντα (87’ Μπάρακ), Γιάνκτο (74’ Σέβτσικ), Σικ (74’ Κρμέντσικ)