Ένας από τους πολυτιμότερους ποδοσφαιριστές της Ιταλίας στο δρόμο για την κατάκτηση του EURO 2020, ήταν ο Ζορζίνιο. Ο μέσος της Τσέλσι με τις βραζιλιάνικες ρίζες, πέρασε πολλά μέχρι να κατακτήσει ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και Champions League την ίδια χρονιά.

Ενώ οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές μνημονεύουν τον πατέρα τους ή κάποιον προπονητή, που τους έμαθε τα μυστικά της στρογγυλής θεάς, ο Ζορζίνιο μιλάει για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η μητέρα του, αλλά και το δέσιμο που υπήρχε μεταξύ τους, μετά το χωρισμό των γονιών του μόλις στα 6 του χρόνια.

Η Μαρία Τερέζα Φρέιτας έπαιζε ποδόσφαιρο και ήταν αυτή που δίδαξε τα μυστικά της μπάλας στο γιο της, παίρνοντάς τον στην παραλία σε ατέλειωτες ώρες προπόνησης, αλλά και διασκέδασης. Ακόμα και σήμερα “κλωτσάει” λέει ο ίδιος και σίγουρα καταλαβαίνει πάρα πολλά γύρω από το ποδόσφαιρο. Οι ώρες που πέρασα στην άμμο, βελτίωσαν την τεχνική μου και με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα.

Στα 13 του έπρεπε να φύγει από τη μητρική φροντίδα και στοργή, καθώς ήταν μέρος ενός πρότζεκτ που δημιούργησε ένας Ιταλός επιχειρηματίας, παίρνοντας 50 πιτσιρικάδες από όλη την Βραζιλία στην Γκουαμπιρούμπα, 180 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του Ζορζίνιο. Ακόμα και σήμερα δεν ξεχνά το κρύο νερό στα μπάνια, αλλά και την απουσία τζαμιών στα παράθυρα!

Η προσπάθεια του όμως δικαιώθηκε και 2 χρόνια μετά, στα 15 του επιλέχθηκε για την Βερόνα, έστω κι αν ο πρώτος του μισθός ήταν γύρω στα 22 ευρώ την εβδομάδα, με τον ατζέντη που έκλεισε τη δουλειά να καρπώνεται πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ. Τα πρώτα χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολα, με το μεγαλύτερο μέρος των ελάχιστων χρημάτων να πηγαίνουν στους λογαριασμούς τηλεφώνου για να είναι σε επικοινωνία με τη μητέρα του, η οποία έκανε τα πάντα για να τον πείσει να συνεχίσει, όταν ο Ζορζίνιο είχε δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το μέλλον του στο ποδόσφαιρο.

Η γνωριμία του με τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα της πρώτης ομάδας Ράφαελ Πινιέιρο άλλαξε τα δεδομένα, καθώς του στάθηκε σαν πατέρας και φρόντιζε να μην του λείπει τίποτα. Όταν άρχισε να προπονείται με τους επαγγελματίες γρήγορα απέκτησε το παρατσούκλι “λύκος”, καθώς όλοι έβλεπαν την αφοσίωση του, αλλά και τη δίψα να πετύχει. Η καθημερινότητά του τον έφερνε πρώτο στην προπόνηση και παρόντα στο γήπεδο αρκετές ώρες μετά την αποχώρηση των υπολοίπων για έξτρα δουλειά.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 στα 18 του έκανε ντεμπούτο με την Ελλάς Βερόνα και όλα πήραν το δρόμο τους. Ανέβασε την ομάδα στην Serie A το 2013 και έξι μήνες αργότερα έκλεισε τη μετεγγραφή στην Νάπολι του Σάρρι, τον οποίο συνάντησε και στον επόμενο σταθμό της καριέρας του, για λίγους μήνες στην Τσέλσι. Δεν είναι και μικρός ο δρόμος από τις παραλίες και την μπάλα με τη μητέρα του, μέχρι την κορυφή της Ευρώπης.