Το παζλ του Euro 2024 ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης με τους επαναληπτικούς των πλέι – οφ, που άφησαν πικρή γεύση στους Έλληνες φιλάθλους.
Η Γεωργία, πήρε το ένα από τα τρία τελευταία εισιτήρια, κερδίζοντας στα πέναλτι την Εθνική Ελλάδας και συνέχισε την παράδοση που θέλει την παρουσία τουλάχιστον μίας «πρωτάρας», σε κάθε τελική φάση.
Όποιο αν ήταν το σύστημα διεξαγωγής, όσες ομάδες και αν συμμετείχαν στα τελικά, υπήρχε πάντα μία που έκανε το ντεμπούτο της στη διοργάνωση. Αυτό θα συμβεί με τη Γεωργία, που θα παίξει στον 6ο Όμιλο, με αντιπάλους Τουρκία, Πορτογαλία και Τσεχία.
Ως που μπορεί να φτάσει όμως η παρέα του Βιλί Σανιόλ και του Κβίτσα Κβαρατσχέλια; Μπορεί να συνεχίσει τις εκπληξεις, ή μήπως θα μείνει απλά με την χαρά της πρόκρισης;
Η ιστορία δείχνει μάλλον το δεύτερο. Χωρίς να υπολογίζεται η πρώτη διοργάνωση του 1960 (όπου συμμετείχαν οι πρώην ΕΣΣΔ, Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία και η Γαλλία, με την πρώτη να κατακτά τον τίτλο), από το 1964 και μετά, πάνω από τις μισές «πρωτάρες», αποκλείστηκαν από την φάση των ομίλων, όταν φυσικά αυτή προβλεπόταν.
Τρεις πρωτάρες, μετά την ΕΣΣΔ του 1960, κατάφεραν να πάρουν το τρόπαιο, όμως όλες ήταν στις πρώτες πέντε τελικές φάσεις, όπου συμμετείχαν μόλις τέσσερις ομάδες, σε μορφή…Final Four.
Από το 1980 (και την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας, που αποκλείστηκε στη φάση ομίλων), έως το 1992, οι ομάδες της τελικής φάσης αυξήθηκαν σε οκτώ. Αυτή την περίοδο, δύο «πρωτάρες» έφτασαν στα ημιτελικά και ο υπόλοιπες δεν προκρίθηκαν καν στη νοκ – άουτ φάση.
Από το 1996 έως το 2012, οι φιναλίστ έγιναν 16 και εκεί τα πράγματα δυσκόλεψαν για τις ομάδες που συμμετείχαν πρώτη φορά. Εκτός από την Τσεχία του 1996, που έχασε στον τελικό, αλλά και την Κροατία, που έπαιξε προημιτελικά στην ίδια διοργάνωση, καμία άλλη «πρωτάρα» δεν πέρασε τον όμιλο.
Στις δύο τελευταίες διοργανώσεις (2016-2020), με την επέκταση σε 24 φιναλίστ, επτά ομάδες έκαναν συνολικά την πρώτη τους εμφάνιση, με κορυφαία την Ουαλία του 2016, που έφτασε στους τελευταίους τέσσερις. Μία ομάδα πέρασε στα προημιτελικά και άλλες δύο στους «16», με το νέο σύστημα πάντως, να προβλέπει την πρόκριση και «καλύτερων τρίτων» από τους ομίλους, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόκρισης σε νοκ – άουτ΄.
Σε λίγους μήνες, είναι η σειρά της Γεωργίας, να δείξει τι μπορεί να κάνει, στην πρώτη της εμφάνιση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σκηνή…
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ «ΠΡΩΤΑΡΕΣ» ΣΕ ΤΕΛΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ
1964
Ισπανία: Κατέκτησε το τρόπαιο
Ουγγαρία: Τρίτη θέση
Δανία: Τέταρτη θέση
1968
Ιταλία: Κατέκτησε το τρόπαιο
Αγγλία: Τρίτη θέση
1972
Δ. Γερμανία: Κατέκτησε το τρόπαιο
Βέλγιο: Τρίτη θέση
1976
Ολλανδία: Τρίτη θέση
1980
Ελλάδα: Φάση ομίλων
1984
Πορτογαλία: Ημιτελικά
Ρουμανία: Φάση ομίλων
1988
Ιρλανδία: Φάση ομίλων
1992
Σουηδία: Ημιτελικά
Σκωτία: Φάση ομίλων
1996
Τσεχία: Τελικός
Κροατία: Προημιτελικά
Ελβετία: Φάση ομίλων
Βουλγαρία: Φάση ομίλων
Τουρκία: Φάση ομίλων
Ρωσία: Φάση ομίλων
2000
Νορβηγία: Φάση ομίλων
Σλοβενία: Φάση ομίλων
2004
Λετονία: Φάση ομίλων
2008
Αυστρία: Φάση ομίλων
Πολωνία: Φάση ομίλων
2012
Ουκρανία: Φάση ομίλων
2016
Ουαλία: Ημιτελικά
Ισλανδία: Προημιτελικά
Β. Ιρλανδία: Φάση των «16»
Σλοβακία: Φάση των «16»
Αλβανία: Φάση ομίλων
2020
Φινλανδία: Φάση ομίλων
Β. Μακεδονία: Φάση ομίλων
Σημείωση: Υπολογίζεται η πρώτη εμφάνιση ως χώρας ως ανεξαρτήτου κράτους, στις περιπτώσεις των χωρών που προέκυψαν από τις πρώην ΕΣΣΔ και Γιουγκοσλαβία. Σε τελικές φάσεις με μικρό τελικό, οι ομάδες που τον κέρδισαν, υπολογίζονται σαν να έφτασαν στα ημιτελικά.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ «ΠΡΩΤΑΡΕΣ»
Κατάκτηση τίτλου: 3
Φιναλίστ: 1
Ημιτελικά: 8
Προημιτελικά: 2
Φάση των «16»: 2
Φάση ομίλων: 17