Euro 1968: Η θεά τύχη έστεψε πρωταθλήτρια την Ιταλία «σπίτι» της!

Το… στρίψιμο του νομίσματος έστειλε την Ιταλία στον τελικό με τη Γιουγκοσλαβία, εκεί ένα γκολ στο 80’ οδήγησε σε δεύτερο αγώνα, όπου επικράτησε η «σκουάντρα ατζούρα» και πήρε τον τίτλο

Αν έχεις τύχη, διάβαινε! Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968, η Εθνική Ιταλίας είχε σύμμαχο τη φορτούνα κι έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου δικού της τροπαίου στο θεσμό. Το… στρίψιμο του νομίσματος στον ημιτελικό με την ΕΣΣΔ την έστειλε στον τελικό, εκεί, ένα γκολ στο 87ο λεπτό οδήγησε σε δεύτερο αγώνα με τη Γιουγκοσλαβία, και τελικώς στο πολυπόθητο στέμμα μέσα στο «σπίτι» της!

Η διοργάνωση του 1968, που διεξήχθη στην Ιταλία, είναι κομβικό σημείο στην ιστορία της διοργάνωσης. Κι αυτό, διότι το μέχρι τότε επονομαζόμενο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης, δημιούργημα του 1960, μετονομάστηκε επισήμως σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (UEFA European Championship). Επίσης, δόθηκε τέλος στον τρόπο διεξαγωγής των διπλών αναμετρήσεων μεταξύ των ομάδων. Αντ’ αυτού, εγκαθιδρύθηκαν οι προκριματικοί όμιλοι, ό, τι ισχύει δηλαδή μέχρι και σήμερα.

Τα προκριματικά

Η προκριματική φάση ολοκληρώθηκε σε δύο σκέλη: στους αγώνες στο πλαίσιο των ομίλων (από το 1966 έως το 1968) και στους προημιτελικούς (1968). Σε ό,τι αφορά στους ομίλους, δημιουργήθηκαν οκτώ. Οι επτά από αυτούς ήταν των τεσσάρων ομάδων κι ο ένας (ο 4ος συγκεκριμένα) είχε τρεις ομάδες.

Οι αγώνες στο πλαίσιο των ομίλων ήταν διπλοί. Οι νίκες έδιναν 2 πόντους, οι ισοπαλίες 1 πόντο, και οι ήττες 0 πόντους. Μόνο οι πρώτοι των ομίλων προκρίνονταν στην προημιτελική φάση. Τα αποτελέσματα του 8ου ομίλου καθορίστηκαν από τα αποτελέσματα των Βρετανικών Πρωταθλημάτων των σεζόν 1966-‘67 και 1967-‘68.

Οι προημιτελικοί αγώνες διεξήχθησαν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 1968. Ήταν διπλοί  και τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

  1. (6 Απριλίου 1968, Στάδιο Βασίλ Λέφσκι, Σόφια) Βουλγαρία-Ιταλία 3-2

(20 Απριλίου 1968, Στάδιο Σαν Πάολο, Νάπολη) Ιταλία-Βουλγαρία 2-0  

Η Ιταλία προκρίθηκε με σύνολο τερμάτων 4-3.

2. (4 Μαΐου 1968, Στάδιο Φ. Πούσκας, Βουδαπέστη) Ουγγαρία-ΕΣΣΔ 2-0

(11 Μαΐου 1968, Στάδιο Λουζνίκι, Μόσχα) ΕΣΣΔ-Ουγγαρία 3-0

Η ΕΣΣΔ προκρίθηκε με σύνολο τερμάτων 3-2.

3. (3 Απριλίου 1968, Γουέμπλεϊ, Λονδίνο) Αγγλία-Ισπανία 1-0

(8 Μαΐου 1968, Σαντιάγκο Μπερναμπέου, Μαδρίτη) Ισπανία-Αγγλία 1-2

Η Αγγλία προκρίθηκε με σύνολο τερμάτων 3-1.

4. (6 Απριλίου 1968, Βελοντρόμ, Μασσαλία)  Γαλλία-Γιουγκοσλαβία 1-1

(24 Μαΐου 1968, Παρτιζάν, Βελιγράδι) Γιουγκοσλαβία-Γαλλία 5-1

Η Γιουγκοσλαβία προκρίθηκε με σύνολο τερμάτων 6-2.

Σείστηκε η Ρώμη!

Η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (πλέον) του 1968 διεξήχθη στην Ιταλία. Θριάμβευσε η «σκουάντρα ατζούρα» μέσα στο ίδιο της το «σπίτι», στέλνοντας πανηγυρικό ρεύμα σε κάθε γωνιά της  χώρας. Η τύχη ήταν μαζί της, όμως, κι αυτή μέσα στο παιχνίδι είναι!

Στον ημιτελικό, που έγινε στις 5 Ιουνίου, στη Νάπολη, η Εθνική Ιταλίας αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 (στην κανονική διάρκεια και την παράταση) με την ΕΣΣΔ, που τότε μεσουρανούσε στο ποδόσφαιρο και δη στο ευρωπαϊκό. Οι «μπλε» πέρασαν στον τελικό μετά από στρίψιμο του νομίσματος, διαδικασία που αποφάσισε για τον έναν από τους δύο φιναλίστ!

Στον άλλο ημιτελικό, στη Φλωρεντία, που έγινε επίσης στις 5 Ιουνίου, η Γιουγκοσλαβία επικράτησε 1-0  της Αγγλίας. Το γκολ για τους Γιουγκοσλάβους πέτυχε ο Ντράγκαν Τζάιτς στο 87ο λεπτό.

Στον τελικό, που έγινε στις 8 Ιουνίου  στη Ρώμη, οι δύο φιναλίστ, Ιταλία και Γιουγκοσλαβία, αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 1-1. Είχαν προηγηθεί οι Γιουγκοσλάβοι με γκολ του Τζάιτς στο 39ο, όμως, με το γκολ του Ντομεγκίνι στο 80ό ισοφάρισαν οι Ιταλοί. Το σκορ (1-1) δεν άλλαξε μέχρι το τέλος της παράτασης και ο διαιτητής αποφάσισε την επανάληψη του τελικού δύο ημέρες αργότερα.

Στο δεύτερο παιχνίδι, που έγινε και πάλι στο Ολίμπικο της Ρώμης, στις 10 Ιουνίου, οι Ιταλοί, μπροστά σε 55.000 θεατές, νίκησαν με σκορ 2-0, με γκολ των Λουίτζι Ρίβα στο 12’ και Πιέτρο Αναστάζι στο 31′. Σείστηκε η Ρώμη κι η Ιταλία ολόκληρη από τους πανηγυρισμούς! Στον μικρό τελικό, στις 8 Ιουνίου, επίσης στη Ρώμη, η Αγγλία νίκησε 2-0 την ΕΣΣΔ.

Οι συνθέσεις του δεύτερου τελικού:

Ιταλία: Τζοφ, Μπούρνιχ, Φακέτι, Σαλβατόρε, Γκουαρνέρι, Ροζάτο, Ντομενγκίνι, Ματσόλα, Αναστάζι, Ντε Σίστι, Ρίβα

Γιουγκοσλαβία: Πάντελιτς, Φάζλαγκιτς, Νταμιάνοβιτς, Πάβλοβιτς, Παούνοβιτς, Χόλτσερ, Χόσιτς, Τρίβιτς, Μούσεμιτς, Ατσίμοβιτς, Τζάιτς

Πηγή: el.wikipedia.org


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.