Τσάβι: Ο κορυφαίος μαέστρος των Euro

Ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Το μυαλό της Εθνικής Ισπανίας. Ο Τσάβι Ερνάντεθ κατέκτησε δύο φορές το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αποτελεί την επιτομή του ισπανικού στυλ παιχνιδιού.

Κάποτε είχε δηλώσει…«Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι πιο δύσκολο από το Παγκόσμιο Κύπελλο, πιο έντονο. Δεν υπάρχουν Σταχτοπούτες. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με όλο τον σεβασμό, μπορείς να αντιμετωπίσεις την Ονδούρα ή τη Σαουδική Αραβία. Στο Euro, ο καθένας μπορεί να σε κερδίσει».

Ο Τσάβι πανηγύρισε και Μουντιάλ (2010) και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δύο φορές, συνεχόμενες (2008 – 2012). Μοναδικός, απίθανος, υπέροχος, κορυφαίος. Αγωνίστηκε σε τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε μια καριέρα στην Ισπανία που άρχισε το μακρινό 2001. Ολοκλήρωσε την τεράστια καριέρα του στην Εθνική με 133 συμμετοχές κα 13 γκολ. Στη παρθενική του αποστολή σε Euro, το 2004, που πανηγύρισε η χώρας μας το κύπελλο, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ινιάκι Σάεθ, είχε καλέσει τον Τσάβι στην Πορτογαλία, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε λεπτό. O 24χρονος πήρε γεύση από τον πάγκο και μονάχα από ομίλους, καθώς η Ισπανία αποκλείστηκε και τερμάτισε στην 3η θέση του ομίλου με Πορτογαλία και Ελλάδα που έφτασαν μέχρι τον τελικό. Στα επόμενα δύο τουρνουά όμως, ήταν βασικός και αναντικατάστατος, ο απόλυτος μαέστρος στις υπερ – ομάδες των Λουίς Αραγονιές και τέσσερα χρόνια αργότερα του Βιθέντε Ντε Μπόσκε.

Euro 2008

Ο Τσάβι ονομάστηκε παίκτης της διοργάνωσης στο Euro 2008, αφού η Ισπανία νίκησε τη Γερμανία με 1–0 στον τελικό. Ο Τσάβι ήταν κυρίαρχος στη μεσαία γραμμή, όπου το πέρασμά του και το διάβασμα του παιχνιδιού ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της Ισπανίας, καθώς οδήγησε το έθνος του στο πρώτο τρόπαιο από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1964. Είχε επιρροή σε όλη την κατοχή, πάσες και διεισδυτικό είδος παιχνιδιού που έπαιξε η Ισπανία. Σημείωσε το πρώτο γκολ στον ημιτελικό εναντίον της Ρωσίας, τον οποίο κέρδισε η Ισπανία με 3–0. Στον τελικό έκανε την τελική πάσα από την οποία ο Φερνάντο Τόρες που πέτυχε το νικητήριο γκολ.

Euro 2012

Ο Τσάβι έπαιξε για την Ισπανία και στο Euro 2012 το οποίο κέρδισε η νικώντας την Ιταλία με το άνετο 4–0 στον τελικό. Ο Τσάβι επιχείρησε 136 πάσες (127 ολοκληρώθηκαν, ποσοστό επιτυχίας 94%) στον αγώνα της φάσης των ομίλων εναντίον της Ιρλανδίας, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο παίκτη σε αγώνα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το προηγούμενο ρεκόρ των 117 είχε σημειωθεί από έναν άλλο ποδοσφαιριστή και προπονητή της Μπαρτσελόνα, τον Ολλανδό Ρόναλντ Κούμαν σε αγώνα του Euro 1992 απέναντι στη Δανία που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, από το «παράθυρο». Οι Τσάβι και Αντρές Ινιέστα έκαναν 229 πάσες στον αγώνα, περισσότερες από όσες κατάφερε η συνδυασμένη ομάδα της Ιρλανδίας. Με τον Τσάβι να δίνει δύο ασίστ στον τελικό, για τους Τζόρντι Άλμπα και Φερνάντο Τόρες, έγινε ο πρώτος παίκτης που κατέγραψε ασίστ σε δύο τελικούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η επιτυχία της Ισπανίας στο UEFA Euro 2012 τον έκανε τον πιο βραβευμένο παίκτη στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, μια θέση που μοιραζόταν στο παρελθόν με τον Κάρλες Πουγιόλ, ο οποίος έχασε το τουρνουά.

ANTIO TO 2014

Mετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου η Ισπανία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το διεθνές στερέωμα, ύστερα από μια περίοδο 14 ετών. ‘Ενα βασικό κομμάτι του στυλ παιχνιδιού της ομάδας, ίσως ο πιο σημαντικός, ακόμη και από τον προπονητή….


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.