Euro: Ο «μαγικός Ντράγκαν» με το «γλυκό» αριστερό πόδι

Το άστρο του μεγαλύτερου βιρτουόζου της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, του Ντράγκαν Τζάιτς, έλαμψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968 κι έμεινε φωτεινό ως το τέλος της καριέρας του

Ο Ντράγκαν Τζάιτς υπήρξε ο μεγαλύτερος βιρτουόζος ποδοσφαιριστής της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας. Ο «μαγικός Ντράγκαν» με το «γλυκό» αριστερό πόδι, ένας από τους σπουδαιότερους αριστερούς πλάγιους μεσοεπιθετικούς όλων των εποχών για την Ευρώπη –και όχι μόνο.

Ο γεννημένος στις 30 Μαΐου του 1946 στην πόλη Ουμπ της Σερβίας πρώην παίκτης του Ερυθρού Αστέρα, ομάδα με την οποία συνέδεσε το όνομά του και την ζωή του ολόκληρη, κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του στο διεθνές ποδόσφαιρο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968.

Αρχικά, στο «Αρτέμιο Φράνκι» της Φλωρεντίας, απέναντι στην τότε παγκόσμια πρωταθλήτρια (από το 1966) Αγγλία, με δικό του υπέροχο γκολ στο 87ο, μια λόμπα πάνω από τον τερματοφύλακα Γκόρντον Μπανκς, η Γιουγκοσλαβία νίκησε 1-0 και πήρε την πρόκριση για τον τελικό της διοργάνωσης. Αυτό ήταν το πιο διάσημο παιχνίδι του Τζάιτς, σε αυτό πήρε και το προσωνύμιο «μαγικός Ντράγκαν», από τα δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου την επόμενη μέρα.

Στον τελικό, απέναντι στην Ιταλία στο Ολίμπικο της Ρώμης, ο Τζάιτς σκόραρε και πάλι (κι αναδείχτηκε έτσι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης εν τέλει). Ήταν το δεύτερό του γκολ στη διοργάνωση και θα μπορούσε να αποδειχτεί «χρυσό» για τη Γιουγκοσλαβία, αν ο Άντζελο Ντομενγκίνι δεν ισοφάριζε 1-1 στο 80ό. Ο αγώνας έμεινε στο 1-1 και στην παράταση, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί επαναληπτικός μετά από δύο ημέρες, πάλι στο ίδιο γήπεδο. Σε αυτόν, οι Ιταλοί νίκησαν 2-0, με γκολ του Λουίτζι Ρίβα και Πιέτρο Αναστάσι, με αποτέλεσμα οι Γιουγκοσλάβοι να μείνουν με τις καλές εντυπώσεις και ο Τζάιτς χωρίς τον σπουδαίο τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Η δεύτερη συμμετοχή σε Euro

Ο σταρ των «πλάβι», με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας (85) και 24 γκολ στο ενεργητικό του, είχε συμμετοχή σε ένα ακόμη Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αυτό του 1976. Εκεί έκανε άλλες δύο συμμετοχές και πέτυχε άλλα δύο γκολ στην τελική φάση, απέναντι στη Δυτική Γερμανία στον ημιτελικό (2-4 νίκησαν οι Γερμανοί στην παράταση) και την Ολλανδία στον μικρό τελικό (2-3 νίκησαν οι Ολλανδοί, επίσης στην παράταση). Συνολικά, δηλαδή, ο Τζάιτς έγραψε 5 συμμετοχές σε δύο τελικές φάσεις Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, πετυχαίνοντας 4 γκολ συνολικά.   

Ανάμεσα στις πολλές ατομικές διακρίσεις του, τον  Δεκέμβριο του 2011 ανακηρύχθηκε ως μέλος της «Σπουδαιότερης 11άδας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος όλων των εποχών» από το Goal.com.

Ταυτισμένος με τον Ερυθρό Αστέρα

Στον Ερυθρό Αστέρα αγωνίστηκε από το 1961 έως το 1975, όταν πήρε μεταγραφή στη γαλλική Μπαστιά, όπου έμεινε δύο χρόνια, έως το 1977. Τη σεζόν 1977-’78 έπαιξε ξανά στην ομάδα του Βελιγραδίου, όπου και έκλεισε την καριέρα του.

Με τον Ερυθρό Αστέρα, έγραψε 590 συμμετοχές (ρέκορντμαν της ομάδας), με 287 γκολ. Κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας. Το 1969 ο Τζάιτς έλαβε το βραβείο «Χρυσό Σήμα» της εφημερίδας Sport για τον καλύτερο αθλητή της Γιουγκοσλαβίας. Θεωρείται ότι ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην ιστορία του συλλόγου και είναι ένας από τους μόλις 5 παίκτες που έχουν λάβει τον τίτλο Zvezdine Zvezde (Αστέρας του Αστέρα).

Το 2013 ο Τζάιτς ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος Γιουγκοσλάβος παίκτης όλων των εποχών.

Με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας συμμετείχε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, που διεξήχθη στη Δυτική Γερμανία. Εκεί σημείωσε ένα γκολ, στον αγώνα με το Ζαΐρ, στον οποίο οι Γιουγκοσλάβοι νίκησαν με το φοβερό 9-0!

Σε ατομικό επίπεδο, τα βραβεία που έχει πάρει είναι:

  • Κορυφαίος Σκόρερ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: 1968
  • Ομάδα της Διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: 1968, 1976
  • Χρυσή Μπάλα (3η θέση): 1968
  • Χρυσό Σήμα: 1969
  • Παγκόσμια Ομάδα από το World Soccer: 1969
  • Καλύτερος Αθλητής του Ερυθρού Αστέρα: 1966, 1967, 1968, 1969, 1970
  • Σέρβος Χρυσός Παίκτης της UEFA: 2004
  • FIFA XI: 1968

Πηγή: el.wikipedia.org


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.