EURO 2004: Το ελληνικό έπος!

Ένα review από την κορυφαία μας ανάμνηση είκοσι χρονιά μετά. Του Αποστόλη Λάμπου

Στα χρονικά της ιστορίας του ποδοσφαίρου, λίγα γεγονότα αιχμαλωτίζουν τη φαντασία όπως το έκανε η απίθανη νίκη της Ελλάδας στο UEFA Euro 2004 στην Πορτογαλία. Αυτό το τουρνουά έγινε η σκηνή για μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες με αουτσάιντερ στον παγκόσμιο αθλητισμό. Η Ελλάδα, μια ομάδα που δεν είχε κερδίσει ποτέ ούτε έναν αγώνα σε μεγάλη διοργάνωση στο παρελθόν, ανέβηκε από την αφάνεια για να διεκδικήσει το πιο διάσημο έπαθλο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το ταξίδι από την αφάνεια ως την κορυφή είναι της απόδειξη της τακτικής προσήλωσης, του ανυποχώρητου πνεύματος και του απρόβλεπτου του βασιλιά των σπορ.

Ο Δρόμος προς τη Δόξα

Η πορεία της Ελλάδας προς τη δόξα ξεκίνησε από τη φάση των ομίλων, όπου κληρώθηκε μαζί με τη γηπεδούχο Πορτογαλία, την υπερδύναμη Ισπανία και μια ισχυρή Ρωσία. Λίγοι τους έδιναν ελπίδες, αλλά υπό την οξυδερκή διαχείριση του Ότο Ρεχάγκελ, η Ελλάδα είχε άλλη γνώμη. Ο εναρκτήριος αγώνας με την Πορτογαλία έδωσε τον τόνο του τουρνουά. Παίζοντας με πειθαρχία στην άμυνα και αρπάζοντας τις ευκαιρίες της, η Ελλάδα σόκαρε τους γηπεδούχους με τη νίκη με 2-1, χάρη στα γκολ των Γιώργου Καραγκούνη και Άγγελου Μπασινά με πέναλτι.

Ακολούθησε το ισόπαλο 1-1 με την Ισπανία, με τον Άγγελο Χαριστέα να σκοράρει το κρίσιμο γκολ της ισοφάρισης μετά από μαγική μπαλιά του Τσιάρτα. Παρά την ήττα με 2-1 από τη Ρωσία στον τελευταίο της αγώνα των ομίλων, η Ελλάδα προκρίθηκε στα νοκ-άουτ χάρη σε καλύτερο goal average από την Ισπανία. Πόσο σπουδαίο ήταν το γκολ του Βρύζα με τη Ρωσία… Αυτό σηματοδότησε την αρχή ενός παραμυθιού που θα εκτυλισσόταν με δραματικό τρόπο.

Masterclass τακτικής στα Knockouts

Στα προημιτελικά, η Ελλάδα αντιμετώπισε τη προηγούμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία, η οποία υπερηφανευόταν για μια ομάδα γεμάτη αστέρες, συμπεριλαμβανομένων των Τιερί Ανρί και Ζινεντίν Ζιντάν. Ωστόσο, η τακτική οξυδέρκεια του Ρεχάγκελ έλαμψε. Χρησιμοποιώντας ένα συμπαγές σχήμα 4-4-2, η Ελλάδα απογοήτευσε τη γαλλική επίθεση και χτύπησε αποφασιστικά με την κεφαλιά του Χαριστέα από τη μαγική ενέργεια του Ζαγοράκη, σφραγίζοντας τη νίκη με 1-0 και σοκάροντας τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Ο ημιτελικός έφερε αντιμέτωπες την Ελλάδα με την Τσεχία, μια ομάδα που είχε εντυπωσιάσει με την επιθετική της ικανότητα σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Οι Τσέχοι ήταν το ακλώνητο φαβορί, αλλά η αμυντική ανθεκτικότητα και οι στρατηγικές αντεπιθέσεις της Ελλάδας αποδείχθηκαν καθοριστικές. Ο αγώνας παρέμεινε χωρίς τέρματα μέχρι τις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους της παράτασης, όταν ένα βροντερό ασημένιο γκολ του Τραϊανού Δέλλα από κόρνερ έστειλε την Ελλάδα στον πρώτο της μεγάλο τελικό. Για μία και μοναδική φορά στην ιστορία, το ασημένιο γκολ έπαιξε τον ρόλο του. Μετά καταργήθηκε.

Η τελευταία πράξη: Ένας ιστορικός θρίαμβος

Ο τελικός, ένας επαναληπτικός αγώνας εναντίον της οικοδέσποινας Πορτογαλίας, είδε την Ελλάδα να μπαίνει ξεκάθαρα ως αουτσάιντερ για άλλη μια φορά. Το Ντα Λουζ στη Λισαβόνα ήταν ένα καζάνι πορτογαλικής προσμονής, με τους γηπεδούχους να περιμένουν την ομάδα τους, με επικεφαλής τον νεαρό Κριστιάνο Ρονάλντο και τον βετεράνο Λουίς Φίγκο, να ολοκληρώσει τη δουλειά. Ωστόσο, η πειθαρχημένη προσέγγιση και το συλλογικό πνεύμα της Ελλάδας θριάμβευσαν για μια ακόμα φορά.

Σε ένα ματς που χαρακτηρίστηκε από την εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία, η Ελλάδα άδραξε τη στιγμή της στο 57ο λεπτό. Κόρνερ από τον Μπασινά με το οποίο βρήκε τον Χαριστέα, ο οποίος σηκώθηκε μεγαλοπρεπώς και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Το 1-0 διατηρήθηκε ως το τέλος, όπως αταλάντευτη διατηρήθηκε και η ελληνική άμυνα η οποία στριμώχτηκε αλλά άντεξε μέχρι τέλους το κύμα των πορτογαλικών επιθέσεων.

Όταν σφύριξε για τελευταία φορά ο Μερκ, η νίκη της Ελλάδας επισφραγίστηκε και ο κόσμος του ποδοσφαίρου έμεινε με δέος να κοιτά αποσβολωμένος ένα θαύμα να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του. Η ομάδα, χωρίς σούπερ σταρ, είχε πετύχει το αδιανόητο μέσα από σχολαστικό σχεδιασμό, ακλόνητη αποφασιστικότητα και ένα άγγιγμα της μοίρας.

Κληρονομιά του θαύματος

Ο θρίαμβος της Ελλάδας στο Euro 2004 είναι κάτι περισσότερο από μια αθλητική ιστορία. Είναι μια αφήγηση ελπίδας και επιμονής. Έδειξε ότι στο ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με πολλά άλλα αθλήματα, η ομαδική εργασία και η στρατηγική θα μπορούσαν να υπερνικήσουν το ακατέργαστο ταλέντο. Η κληρονομιά του Ότο Ρεχάγκελ ως κορυφαίας τακτικής εδραιώθηκε και οι Έλληνες παίκτες έγιναν εθνικοί ήρωες από τη μια μέρα στην άλλη.

Για τους φίλους του ποδοσφαίρου, η νίκη της Ελλάδας ήταν μια υπενθύμιση της απρόβλεπτης γοητείας του αθλήματος. Ανέδειξε την ομορφιά της ιστορίας του αουτσάιντερ, όπου τα όνειρα, όσο απίθανα κι αν ήταν, μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην πιο μεγαλειώδη σκηνή. Το Euro 2004 θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας ως το τουρνουά όπου η Ελλάδα, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, κατέκτησε την Ευρώπη και χάραξε το όνομά της στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.