Με γκολ του Γκρος στο 89' η Γερμανία νίκησε την Ελλάδα, η οποία ήταν εξαιρετική απέναντι στα "πάντσερ" προηγήθηκε με τον Μασούρα, είχε κι άλλες ευκαιρίες για γκολ. Ισοφάρισε ο Χάβερτζ στο 56'.

Η εθνική ομάδα ήταν εξαρετική απέναντι στη Γερμανία και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει πάρει αποτέλεσμα στο Μένχεγκλάντμπαχ. Η Ελλάδα είχε αφήσει πίσω της τον αποκλεισμό από τη Γερμανία, κοίταξε στα μάτια τα “πάντσερ” και με πίεση ψηλά τους ανάγκασε σε πολλά λάθη έξω από την περιοχή τους. Σε ένα από αυτά ήρθε το γκολ του Μασούρα μετά από σουτ του Τζόλη και ασταθή απόκρουση του Νόιερ. Ως το 56′ έπαιξε ως ίση προς ίση τη Γερμανία αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει ξανά, με τον Χάβερτζ να ισοφαρίζει σε μια φάση που χάθηκε λίγο η ισορροπία στην άμυνα. Η Ελλάδα είχε σπουδαίες ευκαιρίες και για άλλο γκολ κυρίως με τον Τζόλη (τον νίκησε σε τέσσερις περιπτώσεις ο Νόιερ) και με τον Παυλίδη. Ώσπου στο 89′ ο Γκρος με σουτ έξω από την περιοχή έγραψε το 2-1 σε ανύποπτη φάση και με το σκορ αυτό να μοιάζει άδικο βάσει της εικόνας των δύο ομάδων.

  • Αγωνία υπάρχει για την κατάταση του Ιωαννίδη ο οποίο τραυματίστηκε στο 10ό λεπτό και αντικαταστάθηκε από τον Παυλίδη.

Έτσι ξεκίνησαν

Η εθνική μας ομάδα, με τον Νίκο Παπαδόπουλο στον πάγκο, άρχισε σε διάταξη 4-3-3, έχοντας τους Βλαχοδήμο, Χατζηδιάκο, Μαυροπάνο, Ρότα, Γιαννούλη, Σιώπη, Μπακασέτα, Μάνταλο, Τζόλη, Μασούρα και Παυλίδη. Ο Έλληνας τεχνικός δεν άλλαξε πολλά σε σχέση με τον Γκουστάβο Πογέτ, καθώς είχε ουσιαστικά στο αρχικό σχήμα τον Τζόλη, με τους υπόλοιπους να είναι εκείνοι που τράβηξαν κουπί την προηγούμενη τριετία.

Από την άλλη ο νεαρός Γερμανός τεχνικός είχε όλα τα αστέρια σε παράταξη και σε διάταξη 4-3-3. Η ενδεκάδα αποτελούνταν από τους Νόιερ, Κίμιχ, Ρίντιγκερ, Τα, Μίτελσταντ, Άντριχ, Κρόος, Μουσιάλα, Γκιουντογκάν, Βιρτς και Χάβερτς.

Συγκεντρωμένη και όχι απογοητευμένη

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης η Ελλάδα φάνηκε πως δεν στερούνταν κινήτρου από τον αποκλεισμό της από το EURO. Οι διεθνείς μπήκαν στο γήπεδο λες και επρόκειτο να αγωνιστούν στη μεγάλη διοργάνωση και κατάφεραν από τα πρώτα λεπτά να πιέσουν τη Γερμανία, στη δική της πρόβα τζενεράλε. Με αρκετά κλεψίματα ψηλά στο γήπεδο, μόλις στο 2ο λεπτό ένα σου του Μπακασέτα μπλόκαρε με τάκλιν ο Τα, ενώ στο 6ο λεπτό είχαμε μοναδική διπλή ευκαιρία με τον Τζόλη να “χάνει” στο τετ α τετ από τον Νόιερ. Ήταν μια εξαιρετική επίθεση με Ιωαννίδη, Τζόλη, Μασορα και Μπακασέτα αλλά τον Τζόλη να μην χρίζεται σκόρερ.

Μελανό σημείο στο πρώτο ημίχρονο είναι ότι σε αυτή την ευκαιρία με το κλέψιμο του Ιωαννίδη, ο επιθετικός του Παναθηναϊκού βρέθηκε στο έδαφος με πρόβλημα στον ώμο και έγινε αναγκαστική αλλαγή με τον Βαγγέλη Παυλίδη να περνά στη θέση του.

Ήταν τόσο καλά οργανωμένη η Ελλάδα που δεν επέτρεπε τίποτα στη Γερμανία κι αν στην μοναδική αντεπίθεση του Μασούρα με τον Τζόλη η πάσα του επιθετικού του Ολυμπιακού ήταν καλύτερη υπήρχε μεγάλη ευκαιρία στο 18ο λεπτό.

Πρώτη φορά απείλησε για τη Γερμανία ο Μουσιάλα στο 21ο λεπτό με σουτ που δεν ανησύχησε τον Βλαχοδήμο. Στο 26′ γρήγορη αντεπίθεση για την Ελλάδα με τη μπάλα να φτάνει στον Μασούρα που σούταρε με το αριστερό αλλά ήταν άστοχο το σουτ.

Πίεση ψηλά και γκολ με τον Μασούρα!

Στο 33′ η Ελλάδα ήταν πιο εύστοχη! Η εθνική άσκησε για μια ακόμα φορά πίεση ψηλά και κατάφερε να κλέψει τη μπάλα με τον Ρότα, αυτή έφτασε στον Μπακασέτα που πάσαρε στον Τζόλη. Ο επιθετικός της Φορτούνα σούταρε χαμηλά, ο Νόιερ απέκρουσε ασταθώς και στην επαναφορά ο Μασούρας άνοιξε το σκορ!

Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου η Ελλάδα έλεγξε τον ρυθμό, και είδε την αντίπαλό της να απειλεί μόνο με ένα φάουλ του Κρόος και μια κεφαλιά του Τα. Αντιθέτως η Ελλάδα με τον Παυλίδη είχε άλλη μια καλή ευκαιρία για γκολ αλλά το πλασέ του κόντραρε και έφυγε κόρνερ. Κάπως έτσι τελείωσε το πρώτο μέρος.

Ευκαιρία ο Τζόλης, γκολ ο Χάβερτζ

Στο δεύτερο μέρος η Ελλάδα μπήκε χάνοντας ευκαιρία με κεφαλιά του Τζόλη μετά από σέντρα του Μασούρα να περνά άουτ.

Στο 49′ είχαμε άλλη μια καλή στιγμή με τον Παυλίδη και τη μπάλα μνα περνά άουτ και αφού δεν σκοράραμε εμείς, σκόραρε ο Χάβερτζ στο 56′. Ήταν μια ωραία συνεργασία Γκουντογκάν, Σανέ και Χάβερτζ με τον Χάβερτζ αυτή τη φορά να σκοράρει και το γκολ να μετρά κανονικά.

Στο 64ο λεπτό ο Νόιερ νίκησε σε τρίτο τετ α τετ τον Τζόλη ο οποίος μπήκε ωραία από τα αριστερά αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον τερματοφύλακα της Μπάγερν. Η Ελλάδα μετά την ισοφάριση είχε καταφέρει να κατεβάσει και πάλι τον ρυθμό και μάλιστα είχε αρκετές επιθέσεις με καλές προϋποθέσεις για να απειλήσει. Ένα σουτ του Μουσιάλα στο 73′ ήταν ό,τι είχε να επιδείξει η ακριβοθώρητη Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα που κρατούσε άνετα το σκορ στο 1-1.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία στο δεύτερο μέρος ήρθε στο 82′ με ένα μακρινό σουτ από τον Χένριχ ύστερα από κόρνερ που τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Αθανσιάδη αλλά το 1-1 παρέμεινε.

Και παρέμεινε μέχρι το 89′, όταν σε μια μοναδική στιγμή έλλειψης συγκέντρωσης η Γερμανία βρήκε το γκολ της νίκης. Από πίεση της των γηπεδούχων και σέντρα, ο Δουβίκας απομάκρυνε τη μπάλα στον άξονα έξω από την περιοχή, αυτή έφτασε στον Γκρος που έπιασε το μονοκόματο σουτ και έβαλε τη Γερμανία μπροστά στο σκορ. Το σκορ αυτό έμεινε ως το τέλος αφήνοντας γλυκόπικρη γεύση στην Ελλάδα.

Γερμανία (Γιούλιαν Νάγκελσμαν): Νόιερ, Κίμιχ (68′ Χένριχς), Ρίντιγκερ (68′ Σλότερμπεκ), Τα, Μίτελσταντ (46′ Ράουμ), Άντριχ (68′ Γκρος), Κρόος, Μουσιάλα, Γκιουντογκάν (68′ Φίλκρουγκ), Βιρτς (46′ Σανέ), Χάβερτς

Ελλάδα (Νίκος Παπαδόπουλος): Βλαχοδήμος (78′ Αθανασιάδης), Ρότα, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Γιαννούλης, Σιώπης, Μάνταλος (78′ Κουρμπέλης), Μασούρας (68′ Δουβίκας), Μπακασέτας (68′ Μπουχαλάκης), Τζόλης, Ιωαννίδης (10′ Παυλίδης).