Euro 2024 Τoυρκία: Πρόκριση από τη φάση των ομίλων και βλέπουμε…

Για τρίτη συνεχόμενη φορά και έκτη συνολικά στην ιστορία της, η Τουρκία θα συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, επιδιώκοντας τη διάκριση στα γήπεδα της Γερμανίας.

Το συγκρότημα του Βιτσέντσο Μοντέλα, έχοντας αποτύχει να περάσει από τη φάση των ομίλων στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, ο προφανής της στόχος είναι η πρόκριση στη νοκ άουτ φάση. Ομάδα με πολύ ταλέντο, ειδικά μεσοεπιθετικά, έχει κληρωθεί σε έναν όμιλο που μπορεί να προκριθεί, με αντιπάλους την Τσεχία, την Πορτογαλία και τη μοναδική πρωτάρα αυτού του Euro, τη Γεωργία. Μάλιστα τις δύο πρώτες, τις είχε βρει μπροστά της και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008, όταν είχε πραγματοποιήσει την καλύτερη πορεία της στην ιστορία της διοργάνωσης, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά. Στο δυναμικό της ανήκουν και δύο από τα σπουδαιότερα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Κενάν Γιλντίζ της Γιουβέντους και ο Αρντά Γκιουλέρ της Ρεάλ Μαδρίτης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ
Η Τουρκία ξεκίνησε την πορεία της στα προκριματικά με τον Στέφαν Κουντς στον πάγκο της, με μία ισοπαλία, μία ήττα και τρεις νίκες, δύσκολες, καθώς στο 2-1 στην έδρα της Αρμενίας χρειάστηκε να κάνει ανατροπή, στο 3-2 στη Ρίγα επί της Λετονίας χρειάστηκε ένα γκολ του Καχβετσί στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων για να πάρει το τρίποντο και στο εντός έδρας 2-0 επί της Ουαλίας πέτυχε και τα δύο γκολ στο τελευταίο 20λεπτο. Ο ερχομός του Βιτσέντσο Μοντέλα, άλλαξε την εικόνα της ομάδας και τελικά τερμάτισε πρώτη στον 4ο όμιλο, αφήνοντας πίσω της, τόσο την Τουρκία, όσο και την Ουαλία.

ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΑΕΙ ΜΑΚΡΙΑ…
Στις πέντε προηγούμενες συμμετοχές της σε τελική φάση, μόνο δύο φορές κατάφερε να περάσει από τη φάση των ομίλων, αλλά και στις δύο περιπτώσεις εντυπωσίασε. Το 2000 αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Πορτογαλία και το 2008, στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας έχασε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό με ήττα 3-2 από τη Γερμανία, με γκολ του Λαμ στο 90ο λεπτό.

Η ΕΠΟΧΗ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟ ΜΟΝΤΕΛΑ ΕΦΕΡΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ
Μεσούσης της προκριματικής φάσης, ο Στέφαν Κουντς αντικαταστάθηκε από τον Βιτσέντσο Μοντέλα, ο οποίος προηγουμένως είχε οδηγήσει την Άδανα Ντεμίρσπορ στην 4η θέση στο πρωτάθλημα (σεζόν 2022-23), που ήταν η καλύτερη θέση της ιστορίας της στο πρωτάθλημα. Το ντεμπούτο του ήταν πολύ δύσκολο, αλλά απόλυτα επιτυχημένο, με νίκη 1-0 στο Όσιγεκ επί της Κροατίας και τελικά η ομάδα του τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου με 17 βαθμούς, αφήνοντας πίσω της την Κροατία (16 βαθμούς), η οποία λίγο νωρίτερα στο Κατάρ είχε καταλάβει την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ
Δεν υπάρχει καμία δεύτερη σκέψη, για το ποιος είναι ο καθοδηγητής και ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Τουρκίας. Ο Μοντέλα στηρίζει πολλά για μία επιτυχημένη πορεία της ομάδας στο 30χρονο Χακάν Τσαλχάνογλου. Ο άσος της Ίντερ βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του, πρωταθλητής Ιταλίας με τους «νερατζούρι», φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και πρόκειται για τον παίκτη με τις περισσότερες συμμετοχές σε αυτή, 85, μαζί με 18 γκολ.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ
Τερματοφύλακες: Μερτ Γιουνόκ (Μπεσίκτας), Ουγουρτσάν Τσακίρ (Τράμπζονσπορ), Αλτάι Μπαγιντίρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Αμυντικοί: Αμπντουλκερίμ Μπαρντακτζί (Γαλατασαράι), Σαμέτ Ακαϊντίν (Φενέρμπαχτσε), Ζεκί Τσελίκ (Ρόμα), Μερίχ Ντεμιράλ (Αλ-Αχλί), Φέρντι Καντίογλου (Φενέρμπαχτσε), Αχμετσάν Καπλάν (Άγιαξ), Μερτ Μουλντούρ (Φενέρμπαχτσε).

Μέσοι: Χακάν Τσαλχάνογλου (Ίντερ), Ισμπαΐλ Γιουκσέκ (Φενέρμπαχτσε), Καν Αϊχάν (Γαλατασαράι), Οκάν Γιοκουσλού (Γουέστ Μπρομ), Ορκούν Κοκτσού (Μπενφίκα), Σαλίχ Οζκάν (Ντόρτμουντ).

Επιθετικοί: Γιουνούς Ακγιούν (Λέστερ), Κερέμ Αρτούρκογλου (Γαλατασαράι), Αρντά Γκιουλέρ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ιρφάν Καχβετσί (Φενέρμπαχτσε), Σεμίχ Κιλικσόι (Μπεσίκτας), Τσενκ Τοσούν (Μπεσίκτας), Γιουσούφ Γιαζίτσι (Λιλ), Μπερτούγκ Γιλντιρίμ (Ρεν), Κενάν Γιλντίζ (Γιουβέντους), Μπαρίς Αλπέρ Γιλμάζ (Γαλατασαράι).

Τουρκία


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.