Euro 2024 Ισπανία: Κάτω η μπάλα, εντός κι εκτός γηπέδου

Η «Ρόχα» δίχως την μεγάλη προσωπικότητα, με μια γενιά που καλείται να αποδείξει την αξία της κι έναν προπονητή με παραστάσεις στις μικρές ηλικίες, πηγαίνει στη Γερμανία έχοντας φιλοδοξίες αλλά τις κρατάει για τον εαυτό της.

Οι losers που έγιναν winners και μετά βίωσαν την λογική πτώση μιας ομάδας που κυριάρχησε σε παγκόσμιο επίπεδο για μια τετραετία. Τα δύο Euro (2008 και 2012) και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 θα λάμπουν για πάντα στον ουρανό των αθλητικών επιτευγμάτων της Ισπανίας, αλλά παράλληλα θα στοιχειώνουν και τις επόμενες γενιές που καλούνται να μιμηθούν έστω και κατ’ ελάχιστον εκείνη την απίθανη φουρνιά.

Στην χώρα της ιβηρικής γνωρίζουν πως η εποχή που η «Ρόχα» αποτελούσε φόβητρο έχει περάσει. Σίγουρα η φιλοδοξία υπάρχει, όπως σε κάθε αθλητικό εγχείρημα που συμμετέχουν οι Ισπανοί όντας άρτιοι σε όλα τα αθλήματα εδώ και 2 δεκαετίες, αλλά δεν την…βροντοφωνάζουν.

Οι απουσίες κι ο ρεαλιστικός στόχος

Ο Γκάβι υπέστη τον περασμένο Νοέμβριο ρήξη χιαστού, επομένως άπαντες γνώριζαν πως δεν θα έδινε το «παρών» στη Γερμανία. Η μέτρια σεζόν του Ασένσιο στην Παρί Σεν Ζερμέν τον άφησε εκτός κάδρου, με τον Λουίς Ντε Λα Φουέντε να ανακοινώνει αρχικώς 29μελη αποστολή και τελικώς να μην παίρνει μαζί τους Κουμπαρσί (θα συμμετάσχει με την ολυμπιακή ομάδα στους Αγώνες στο Παρίσι), Γιορέντε και Γαρθία.

O Β’ όμιλος είναι ζόρικος με την κάτοχο του θεσμού Ιταλία, την 3η στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Κροατία και την Αλβανία, που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στα προκριματικά. Σε έναν τέτοιον όμιλο οι Ίβηρες δεν μπορούν να θεωρούν τίποτα δεδομένο. Ο νικητής του ομίλου στους «16» θα κοντραριστεί με κάποιον τρίτου άλλου ομίλου και ο δεύτερος θα συναντηθεί με τον δεύτερο του Α’ ομίλου (Γερμανία, Ελβετία, Σκωτία, Ουγγαρία).

Πώς έφτασε στην τελική φάση

Στην προκριματική φάση οι Ισπανοί πρώτευσαν στον όμιλο που συναποτελούσαν οι Σκωτία, Νορβηγία, Γεωργία και Κύπρος, έχοντας 7 νίκες και μία ήττα, στη Γλασκώβη από τους Σκωτσέζους τη 2η αγωνιστική. Πέτυχαν 25 γκολ, δέχθηκαν 5 και συνολικά ζορίστηκαν μόνο από την Σκωτία που πήρε το δεύτερο εισιτήριο.

Οι προηγούμενες παρουσίες της σε Εuro

Ισπανοί και Γερμανοί προηγούνται στις κατακτήσεις Euro, έχοντας από 3. Οι Ίβηρες το κατέκτησαν στην χώρα τους το 1964, έφτασαν στον τελικό του 1984 (ηττήθηκαν από την Γαλλία του Πλατινί) για να φτάσουν στο ανεπανάληπτο three-peat το 2008 και το 2012 έχοντας ενδιαμέσως φτάσει στην κορυφή του κόσμου το 2010. Στο προηγούμενο Euro αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από τους μετέπειτα κατόχους Ιταλούς στη διαδικασία των πέναλτι.

Ο προπονητής

Ο 62χρονος Λουίς Ντε Λα Φουέντε εξεπλάγη όταν ο περιβόητος κι εκδιωχθείς πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, τον έχρισε διάδοχο του Λουίς Ενρίκε μετά τον αποκλεισμό των Ισπανών στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ από το ενθουσιώδες Μαρόκο.

Το άλλοτε αριστερό μπακ της Αθλέτικ Μπιλμπάο (δις πρωταθλητής με τους Βάσκους στις αρχές των ‘80s) έχει να παρουσιάσει σπουδαίο έργο με τις εθνικές ομάδες των Ισπανών σε όλες τις βαθμίδες. Πρωταθλητής Ευρώπης με την U19 το 2015 και με την U21 το 2019, φιναλίστ με την ολυμπιακή ομάδα το 2021, οδήγησε και την μεγάλη εθνική στην κατάκτηση του τελευταίου Nations League. Ως…γνήσιος Ισπανός αρέσκεται στην κατοχή, χρησιμοποιεί το 4-2-3-1 και το 4-3-3, θέλει να εκμεταλλευτεί τα άκρα του με τους Γιαμάλ, Γουίλιαμς, γνωρίζει πως η δύναμη της ομάδας του βρίσκεται στον χώρο του κέντρου χάρη στους Ρόδρι και Πέδρι και ότι πολλά θα κριθούν από την φόρμα του Μοράτα. Αδυναμία στα μετόπισθεν η απουσία ενός μεγάλου κεντρικού αμυντικού.

Το αστέρι της ομάδας

Ο Πέδρι επέστρεψε στην εθνική ομάδα την κατάλληλη στιγμή, αφού είχε να αγωνιστεί από το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο έχοντας ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς. Και μπορεί όλοι στην Ισπανία να στρέφουν το βλέμμα τους στον βενιαμίν Λαμίν Γιαμάλ (κλείνει τα 17 του στις 13 Ιουλίου και θεωρείται δεδομένο πως θα σπάσει το ρεκόρ του νεαρότερου παίκτη στην ιστορία του Euro) αλλά ουδείς μπορεί να συγκριθεί με την θετική επίδραση του Ρόδρι. Ρωτήστε και τον Πεπ Γουαρδιόλα. Όταν ο Ισπανός χαφ είναι στον αγωνιστικό χώρο, η Μάντσεστερ Σίτι αγνοεί την ήττα στο πρωτάθλημα εδώ και 50 αναμετρήσεις! Είχε τις περισσότερες επαφές και πάσες στην Premier League, 8 (σημαντικά συνήθως) γκολ, 9 ασίστ, τί άλλο να κάνει…

Το ρόστερ

ΘέσηΟνοματεπώνυμοΗλικίαΣυμμετοχέςΓκολΣύλλογος
ΤερματοφύλακαςΝταβίδ Ράγια285Άρσεναλ
Τερματοφύλακας Άλεξ Ρεμίρο 291Ρεάλ Σοσιεδάδ
Τερματοφύλακας Ουνάι Σιμόν 2740Αθλέτικ Μπιλμπάο
ΑμυντικόςΝτάνι Καρβαχάλ3244Ρεάλ Μαδρίτης
Αμυντικός Ρομπίν Λε Νορμόν27111Ρεάλ Σοσιεδάδ
Αμυντικός Νάτσο34251Ρεάλ Μαδρίτης
Αμυντικός Ντάνιελ Βιβιάν242Αθλέτικ Μπιλμπάο
Αμυντικός Άλεξ Γριμάλδο284Μπάγερ Λεβερκούζεν
Αμυντικός Εμερίκ Λαπόρτ30291Αλ Νασρ
Αμυντικός Χεσούς Νάβας38535Σεβίλλη
Αμυντικός Μαρκ Κουκουρέγια254Τσέλσι
ΜέσοςΜικέλ Μερίνο27211Ρεάλ Σοσιεδάδ
Μέσος Φαμπιάν Ρουίθ28232Παρί Σεν Ζερμέν
Μέσος Άλεξ Μπαένα2231Βιγιαρεάλ
Μέσος Ρόδρι27503Μάντσεστερ Σίτι
Μέσος Μαρτίν Θουμπιμέντι256Ρεάλ Σοσιεδάδ
Μέσος Πέδρι21202Μπαρτσελόνα
Μέσος Φερμίν Λόπεθ211Μπαρτσελόνα
ΕπιθετικόςΆλβαρο Μοράτα (αρχ.)317335Ατλέτικο Μαδρίτης
Επιθετικός Χοσέλου34115Ρεάλ Μαδρίτης
Επιθετικός Ντάνι Όλμο26338Λειψία
Επιθετικός Φεράν Τόρες244119Μπαρτσελόνα
Επιθετικός Νίκο Γουίλιαμς21142Αθλέτικ Μπιλμπάο
Επιθετικός Λαμίν Γιαμάλ1672Μπαρτσελόνα
Επιθετικός Μικέλ Ογιαρθάμπαλ273011Ρεάλ Σοσιεδάδ
Επιθετικός Αγιόθε Πέρεθ3011Μπέτις
Ισπανία


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.