Euro 2024: Ιταλία, μια…ανανεωμένη πρωταθλήτρια Ευρώπης

Η Ιταλία κατεβαίνει στα γήπεδα του EURO 2024 ως πρωταθλήτρια, αλλά η ριζική ανανέωση που έκανε μετά την κατάκτηση της κορυφής, αφήνει ελάχιστες ελπίδες για το τρίτο ευρωπαϊκό αστέρι στη φανέλα της.

Η Ιταλία είναι στον όμιλο φωτιά της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το δεύτερο, παρέα με Ισπανία, Κροατία και Αλβανία. Ναι μεν οι 4 καλύτεροι 3οι δίνουν το παρών στους 16, αλλά η ομάδα του Σπαλέτι θα χρειαστεί να υπερβάλει εαυτής, ώστε να παλέψει με περισσότερο έμπειρους αντιπάλους από εκείνη και να προκριθεί. Ακόμη και η Αλβανία αποτελεί επικίνδυνο συναπάντημα, αν και το θετικό είναι ότι το πρόγραμμα τους φέρνει αντιμέτωπους στην πρεμιέρα. Εύκολα ή δύσκολα θα είναι στην τριάδα και από κει και πέρα είναι θέμα διασταυρώσεων και ημέρας.

ΤΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ

Η Ιταλία ήταν στον τρίτο όμιλο των προκριματικών με Αγγλία, Ουκρανία, Βόρεια Μακεδονία και Μάλτα. Ξεκίνησε με εντός έδρας ήττα 1-2 από την Αγγλία, ενώ η ισοπαλία στην Βόρεια Μακεδονία έφερε σκεπτικισμό. Ακολούθησαν νίκες με Μάλτα και Ουκρανία, ξέσπασμα 5-2 με Βόρεια Μακεδονία, αλλά ήττα 3-1 στο Γουέμπλεϊ, με αποτέλεσμα η πρόκριση να παίζεται τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Ουκρανία. Το ισόπαλο 0-0, στο ουδέτερο Λεβερκούζεν, έφερε την πρόκριση για την Ιταλία ως δεύτερη του ομίλου, με 14 βαθμούς όσους και η τρίτη Ουκρανία και 6 πίσω από την πρωτοπόρο Αγγλία.

ΕΧΕΙ 2 ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΑΙ 2 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟΥΣ

Η Ιταλία στα γήπεδα της Αγγλίας στέφτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Στον όμιλο απέναντι σε Τουρκία, Ελβετία και Ουαλία δεν είχε κανένα πρόβλημα και με 3 στα 3 και 7-0 γκολ προκρίθηκε πρώτη και καλύτερη στην επόμενη φάση. Χρειάστηκε η παράταση για να καταβάλει την αντίσταση της Αυστρίας στους 16, ενώ στα προημιτελικά απέκλεισε με 2-1 το Βέλγιο. Η Ισπανία λύγισε στα πέναλτι 4-2 μετά από ισόπαλο 1-1, ενώ στον τελικό απέναντι στην οικοδέσποινα Αγγλία, με το ίδιο σκορ σε κανονική διάρκεια και παράταση, αλλά 3-2 στα πέναλτι η Ιταλία έραψε το δεύτερο ευρωπαϊκό της αστέρι.

Η αρχή είχε γίνει το 1968 εντός έδρας με την τελική φάση να περιλαμβάνει μόλις 4 ομάδες. Η Ιταλία μετά το 0-0 στον ημιτελικό με την Σοβιετική ένωση, κέρδισε την πρόκρισή της στον τελικό με στρίψιμο νομίσματος! Εκεί και πάλι υπήρξε ισοπαλία 0-0 με την Γιουγκοσλαβία, οπότε χρειάστηκε επαναληπτικός 2 ημέρες αργότερα, όταν και νίκησε 2-0 κατακτώντας τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο.

Η Ατζούρα έφτασε στον τελικό το 2000, όταν και ηττήθηκε από την Γαλλία με το χρυσό γκολ του Τρεζεγκέ στην παράταση, ενώ είχε ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις ο Βιλτόρ το γκολ του Ντελβέκιο.

Χωρίς τίτλο έμεινε και το 2012 φτάνοντας στον τελικό κόντρα στις προβλέψεις, αλλά χάνοντας από την υπερηχητική Ισπανία με 4-0.

ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ Ο ΣΠΑΛΕΤΙ;

Μετά από 2 κύπελλα και 1 σούπερ καπ με την Ρόμα,2 πρωταθλήματα, 1κύπελλο και ένα σούπερ καπ στην Ρωσία με την Ζενίτ και ένα πρωτάθλημα με την Νάπολι, ο Σπαλέτι αντικατέστησε τον Μαντσίνι, μετά την αιφνίδια δική του παραίτηση το καλοκαίρι του 2023. Από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους υπέγραψε συμβόλαιο 3 χρόνων και τον Νοέμβριο σφράγισε την πρόκριση της ομάδας του στην τελική φάση του EURO. Στα 10 ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα ως ομοσπονδιακός τεχνικός, μετράει 6 νίκες 3 ισοπαλίες και μόνο μία ήττα.

ΤΟ ΠΙΟ…ΨΗΛΟ ΑΣΤΕΡΙ

Αρχηγός και παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές αν και μόλις στα 25 του είναι ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα. Ο γκολκίπερ της Παρί Σεν Ζερμέν μετράει 62 διεθνή παιχνίδια στα δοκάρια και είναι ο πλέον έμπειρος με την μπλε φανέλα σε αυτή την ανανεωμένη ομάδα της Ιταλίας. Άλλωστε πανηγύρισε την κατάκτηση του EURO 2020, όταν και αναδείχθηκε πολυτιμότερος του τουρνουά. Εδώ και 3 χρόνια βγάζει το ψωμί του στην Γαλλία, κερδίζοντας 3 πρωταθλήματα 1 κύπελλο και 2 σούπερ καπ.

Ιταλία


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.