Τουρκία – Γεωργία 3-1: Νεανικές γκολάρες σε ματς υψηλής έντασης

Η Τουρκία με πάθος και ένταση ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της απέναντι σε μια πρωτάρα και μαχητική Γεωργία που άξιζε κάτι παραπάνω. Απίθανα τουρκικά γκολ από Μιλντίρ και Γκιουλέρ.

Η πρωτάρα Γεωργία που απέκλεισε την Εθνική μας στα μπαράζ και στα πέναλτι, απέναντι στην Τουρκία που βρίσκεται για 5η φορά σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στο βροχερό Ντόρμουντ για την 1η αγωνιστική του 6ου ομίλου. Καταπληκτικός ρυθμός σε όλο το παιχνίδι, μια παθιασμένη Τουρκία απέναντι σε μια τίμια Γεωργία που ίσως άξιζε την ισοπαλία.

Πριν από τον Άρντα Γκιουλέρ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ο τελευταίος έφηβος που σκόραρε στο ντεμπούτο του σε τελική φάση, στην ήττα της Πορτογαλίας με 2-1 από την Ελλάδα στο τουρνουά του 2004.

Πως ξεκίνησαν οι ομάδες

Για την τυπικά γηπεδούχο Τουρκία, ο Ιταλός προπονητής Μοντέλα, επέλεξε τον Γκιουνόκ στην εστία με τους Μιλντίρ, Ακαϊντίν, Μπαρντακτσί, Καντίογλου στην τετράδα της άμυνας. Ο Αϊχάν με τον Κιοκτσιού στον άξονα της μεσαίας γραμμής, ενώ ο Τσαλχάνογλου θα κινείται σε ελεύθερο ρόλο. Στα άκρα θα αγωνίζεται ο Αρντά Γκιουλέρ της Ρεάλ Μαδρίτης από τα δεξιά ο Κενάν Γιλντίζ της Γιουβέντους αριστερά, ενώ ο Γιλμάζ θα είναι στην κορυφή.

Για την Γεωργία ο Γάλλος προπονητής Βιλί Σανιόλ, επέλεξε τον Μαμαρντασβίλι κάτω από τα δοκάρια, τριάδα στην άμυνα με τους Κβερκβέλια, Κάσια και Ντβάλι, ο Κακαμπάτζε σε ρόλο δεξιού μπακ-χαφ, ο Τσιταϊσβίλ αριστερά. Στην μεσαία γραμμή βρέθηκαν οι Κοτσορασβίλι, Μεκβαμπισβίλι και Χακβετάτζε, ενώ στην κορυφή αγωνίστηκαν οι Μικαουτάτζε και Κβαρατσχέλια.

Γκολ η Τουρκία, γκολ – ιστορικό και η αγχωμένη στην αρχή Γεωργία, σούπερ ρυθμός στο πρώτο ημίχρονο

Πρώτη καλή φάση στο ματς, ένα κόρνερ για την Τουρκία με τον αρχηγό της, Χακάν Τσαλχάνογλου, κεφαλιά του Αϊχάν εκτός εστίας, πρώτη τελική στο ματς από στημένο (6ο λεπτό). Νέο κόρνερ με τον Γκιουλέρ, κεφαλιά του Μπαρντακσί δίπλα από τα δοκάρια (10ο λεπτό). Κορυφαία φάση το δοκάρι του Aϊχάν με σουτ εκτός περιοχής με την συμπλήρωση δέκα λεπτών. Η πρώτη επικίνδυνη φάση για τη Γεωργία ήρθε στο 12ο λεπτό με την προσπάθεια Μεκβαμπισβίλι να σταματάει στον Γκιουνόκ.

Η Τουρκία έβαλε γκολ στην πρεμιέρα της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μόλις για 2η φορά. Ο Οκάν Μπουρούκ είχε σκοράρει το 2000 απέναντι στην Ιταλία την πρώτη, σε ήττα (2-1). Το γκολ της Γεωργίας διασφαλίζει ότι κάθε ομάδα που έχει παίξει σε τελική φάση EURO έχει σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ.

Η Τουρκία πήρε προβάδισμα με το απίθανο βολέ εκτός περιοχής του Μερτ Μιλντίρ. Ο αμυντικός έπιασε ένα εξαιρετικό σουτ ανοίγοντας το σκορ (25ο λεπτό). Μέσα σε δύο λεπτά οι Τούρκοι πέτυχαν κι’ άλλο γκολ που ακυρώθηκε ως off side με τον Γιλντίζ (27ο λεπτό).

Η Γεωργία μετά το νευρικό της ξεκίνημα στον αγώνα, ηρέμησε και κυνήγησε την ισοφάριση. Την βρήκε με τον επιθετικό της Μετς, Μικαουτάτζε και το ματς στα ίσα με ιστορικό γκολ για τη χώρα σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης (32ο λεπτό, 1-1). Λίγο έλειψε τρία λεπτά αργότερα να πάρει και το προβάδισμα με τον σκόρερ της να αστοχεί από πλεονεκτική θέση (35ο λεπτό).

Το άστρο του Γκιουλέραπίθανο γκολόνειρο στο ντεμπούτο του σε EURO

Η Τουρκία φαίνεται ότι είχε ανακάτεμα τακτικής στην αρχή αυτού του δευτέρου ημιχρόνου, με τον Γιλμάζ στο δεξί άκρο και τον Γκιουλέρ να λειτουργεί στο ψεύτικο εννιάρι. Η Τουρκία γενικά ελέγχει την κατοχή και αυξάνει την πίεση στη Γεωργία καθώς έκλεισε μια ώρα στο ματς. Η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη στιγμή στο δεύτερο φτωχό από φάσεις παιχνίδι, σημειώθηκε στο 62ο λεπτό με την χαμένη ευκαιρία του Κβαρατσχέλια που αστόχησε σε μια προβολή μέσα από την περιοχή.

Η Τουρκία πήρε προβάδισμα με νέο σούπερ γκολ από τον καταπληκτικό Άρντά Γκιουλέρ που έπιασε βολίδα με ταχύτητα μπάλας 118 χιλιόμετρα την ώρα! 2-1 για την Τουρκία με τον νεαρό να δείχνει την κλάση του στο 65ο λεπτό. Ο Γκιουλέρ είναι ο πέμπτος νεότερος σκόρερ στην ιστορία του EURO. Ο Γιόχαν Φονλάντεν σε ηλικία 18 ετών και 141 ημερών, είναι ο νεότερος μετά το γκολ του για την Ελβετία στην ήττα 3-1 από τη Γαλλία στο τουρνουά του 2004.

Η Γεωργία απάντησε και παραλίγο να ισοφαρίσει εκ νέου όμως το πλασέ του Κοτσορασβίλι πήγε στο δοκάρι, στην μεγάλη φάση για την αξιόμαχη Γεωργία που πάλεψε, αλλά μπήκε με το αριστερό στο πρώτο της μεγάλο τουρνουά. Μοναδικές και τρομερές στιγμές στο φινάλε για την ισοφάριση, ευκαιρία του Μικαουτάτζε και μεγάλη φάση με απίθανη διπλή ευκαιρία στις καθυστερήσεις! Η Γεωργία όλη πάνω για να πάρει το βαθμό, στην αντεπίθεση βγήκαν οι Τούρκοι και το καθάρισαν με ένα τρίτο γκολ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων (3-1, 97′) με τον Ακτούρκογλου!

Διαιτητής: Φακούντο Τέγιο (Αργεντινή)

Κίτρινες: Μπαρτακτσί, Κβερκβέλια, Τσαλχάνογλου

Τουρκία 4-3-3 (Βιντσέντσο Μοντέλα): Γκιουνόκ, Μιλντίρ (85′ Τσελίκ), Ακαϊντίν (79′ Ντεμιράλ), Μπαρντακσί, Καντιόγλου, Αϊχάν, Κοκτσού, Γκιουλέρ (79′ Γιαζίτσι), Τσαλχάνογλου (90′ ‘Οτσκαν), Γιλντίζ (85’ Ακτούρκογλου), Γιλμάζ

Γεωργία 5-3-2 (Ουίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Κβερκβέλια (85′ Ζιβζιβάτζε), Κασία, Κακαμπάτζε, Ντβάλι, Κοτσορασβίλι, Μεκβαμπισβίλι (89′ Αλτουνασβίλι), Τσιταϊσβίλι (73′ Λοτσοσβίλι), Τσακβετάτζε (74′ Νταβιτασβίλι), Κβάρατσχέλια, Μικαουτάτζε


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.