Η Αγγλία "έκλεψε" βαθμό από την υπέροχη Δανία που άξιζε τη νίκη καθώς ήταν πολύ καλύτερη της ομάδας του Σάουθγκεϊτ. Τα "λιοντάρια" προηγήθηκαν με τον Κέιν, ο Χιούλμαντ ισοφάρισε με γκολάρα, δοκάρι είχε ο Φόντεν.

Η Αγγλία μπήκε στο γήπεδο και έπαιξε ποδόσφαιρο για είκοσι λεπτά όταν και προηγήθηκε με τον Χάρι Κέιν, ο οποίος πέτυχε το 64ο του γκολ με την εθνική του ομάδα και 47ο φετινό σε 50 ματς με Αγγλία και Μπάγερν. Σκόραρε για τέταρτο διαδοχικό μεγάλο τουρνουά κάτι που έχουν πετύχει μόνο οι Ρούνειϊ και Όουεν. Τα στατιστικά όμως δεν παίζουν μπάλα. Μπάλα έπαιξε η Δανία, η οποία μετά το γκολ πίεσε, πήρε τη μπάλα στα πόδια την ώρα που η Αγγλία με αρνητικούς τους Ράις και Άρνολντ στη μεσαία γραμμή ήταν σε μεγάλη ανισορροπία. Η ομάδα του Χιούλμαντ το εκμεταλλεύτηκε αυτό και με γκολάρα του Μόρτεν Χιούμαντ έκανε το 1-1. Σε όλο το υπόλοιπο ματς ήταν πιο ορθολογική, πιο δυναμική, απέναντι σε μια ασύνδετη Αγγλία, χωρίς συνεργασίες και με κάποιες μόνο ατομικές ενέργειες από Σάκα και Φόντεν να ξεχωρίζουν. Κάπως έτσι είχε και ένα δοκάρι με τον Φόντεν. Ωστόσο η Δανία έφτανε εύκολα στην περιοχή του Πίκφορντ παίζοντας ποδόσφαιρο, κάτι που όμως δεν ήταν αρκετό εν τέλει για να πάρει κάτι παραπάνω από τον έναν βαθμό. Πλέον η Αγγλία είναι με το ένα πόδι στους “16” με τη Δανία να θέλει νίκη με τη Σερβία για να ακολουθήσει.

Η Αγγλία προηγήθηκε με τον Κέιν…

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ παρέταξε την ομάδα του όπως ακριβώς την είχε παρατάξει και στο ματς με τη Σερβία (1-0) με διάταξη 4-2-3-1 και βασικούς τους Πίκφορντ, Στόουνς, Γκουεχί, Γουόκερ, Τρίπιερ, Αλεξάντερ Άρνολντ, Ράις, Μπέλιγχαμ, Σάκα, Φόντεν και Κέιν. Από την άλλη ο Χιούλμαντ παρέταξε την ομάδα του με διάταξη 3-5-2 έχοντας βασικούς τους Σμάιχελ, Κρίστενσεν, Άντερσεν, Βέστεργκαρντ, Χιούλμαντ, Χόιμπιεργκ, Μέλε, Κρίστιανσεν ,Έρικσεν, Βιντ και Χόιλουντ.

Το ματς ξεκίνησε χωρίς να έχει καλό ρυθμό, με την Αγγλία να μην ανεβάζει ταχύτητα και την Δανία να δείχνει ικανή να δημιουργήσει πρόβλημα στην Αγγλία, κρατώντας πολύ όμορφα τη μπάλα στα πόδια της με σωστές αποστάσεις των παικτών και των γραμμών της στο γήπεδο. Ο Χόιμπιεργκ μόλις στο πρώτο λεπτό είχε σουητ εύκολο για τον Πίκφορντ και ο Φόντεν στο 13′ την πρώτη καλή στιγμή στο ματς με σόλο και άστοχο τελείωμα.

Ωστόσο σε μια φάση στα αριστερά της άμυνάς της που φάνηκε να ελέγχει ο Κρίστιανσεν, ο Γουόκερ ήρθε στην πλάτη του, τον αιφνιδίασε, του έκλεψε τη μπάλα, τη γύρισε στην περιοχή και από πλεονεκτική θέση ο Κέιν άνοιξε το σκορ πετυχαίνοντας το 64ο του γκολ με τη φανέλα των “λιονταριών”.

…αλλά η Δανία ήταν καλύτερη και ισοφάρισε με γκολάρα του Χιούλμαντ

Η Αγγλία όμως δεν εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ του γκολ στο 18ο λεπτό και για κάποιο λόγο κλείστηκε στο δικό της μισό, με τη Δανία να κρατά μπάλα σε ποσοστά άνω του 60% και να φτάνει με άνεση ως την περιοχή του Πίκφορντ. Για 15 λεπτά πίεσε πολύ, είχε μια καλή στιγμή με τον Βιντ και κατάφερε να ισοφαρίσει με ένα υπέροχο γκολ του Χιούλμαντ. Ο Δανός μέσος, πήρε τη μπάλα 30 μέτρα μακριά από την περιοχή και με ένα ξερό ευθύβολο και δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα πρώτα στο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα του Πίκφορντ.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου μέρους η Αγγλία προσπάθησε να βγάλει αντίδραση και είχε δύο τελικές με τον Φόντεν, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν κατάφεραν να βγάλουν σωστές συνεργασίες για να φανούν απειλητικοί. Στο ίδιο διάστημα η Δανια είχε τελικές με τους Χόιλουντ, Χόιμπιεργκ και Άντερσεν που δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα τον Πίκφορντ. Και κάπως έτσι τελείωσε το πρώτο μέρος με τη Δανία να είναι καλύτερη από την Αγγλία.

Δοκάρι ο Φόντεν, φανταστική η Δανία που άξιζε τη νίκη

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τις δύο ομάδες να έχουν τη διάθεση να φανούν επικίνδυνες και αφού πρώτα απείλησε η Δανία με τον Χόιλουντ να τον προλαβαίνει ο Στόουνς, εν συνεχεία η Αγγλία πρώτα με σουτ του Ράις και εν συνεχεία με κεφαλιά του Σάκα φώναξαν “παρών” στην αντίπαλη περιοχή. Ο Σάουθγκεϊτ αποφάσισε να αλλάξει τον Άρνολντ που ως χαφ έμοιαζε “χαμένος” με τον Γκάλαχερ και αμέσως η Αγγλία ένιωσε καλύτερα και είχε δοκάρι με τον Φόντεν στο 56′ σε μια μεγάλη ευκαιρία για να πάρει ξανά το προβάδισμα.

Ο Χιούλμαντ απάντησε άμεσα περνώντας στο γήπεδο τον Ντάρμσγκααρντ και τον Μπα αντί των Βιντ και Κρίστιανσεν, θέλοντας να ενισχύσει τη μεσαία του γραμμή αλλά και την αριστερή του πτέρυγα που έμοιαζε να δυσκολεύεται λόγω Γουόκερ και Σάκα. Ο Μέλε πήγε αριστερά για αυτό το μαρκάρισμα. Στο επόμενο δεκάλεπτο μετά τις αλλαγές οι δύο ομάδες βρήκαν ενέργεια. Η Αγγλία απείλησε με σουτ του Σάκα που ήταν άστοχο, ενώ άστοχο ήταν και στην αντίπερα όχθη το σουτ του Έρικσεν. Με την κούραση να κάνει την εμφάνισή της, κάποιοι κενοί χώροι εμφανίστηκαν στο γήπεδο.

Ο Σάουθγκεϊτ απογοητευμένος από τους τρεις μπροστινούς τους έβγαλε ταυτόχρονα από το γήπεδο βάζοντας Γουότκινς, Έζε και Μπόουεν και στο 72′ είδε τον Γουότκινς να βγαίνει σε πλαϊνό τετ α τετ στο οποίο νικήθηκε από τον Σμάιχελ. Ένα καλό σουτ είχε ο Ντάμσγκααρντ κι ένα πιο καλό ο Χόιμπιεργκ που έδιωξε δύσκολα ο Πίκφορντ. Ο άσος της Γιουνάιτεντ είχε κι άλλο σουτ στο 77′ που ήταν πιο εύκολο για τον γκολκίπερ της Έβερτον.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η Δανία ήταν εντυπωσιακή και είχε τρεις μεγάλες ευκαιρίες να πάρει προβάδισμα, μία με τον Μπα στο 83′ να τον προλαβαίνει ο Γκέι διορθώνοντας τα αλλεπάλληλα λάθη των Άγγλων, στο 84′ από το κόρνερ ο Κρίστενσεν αμαρκάριστος έστειλε τη μπάλα άουτ με προβολή και στο 85′ ο Χόιμπιεργκ μετά από νέο κλέψιμο σούταρε δυνατά μόλις άουτ. Οι Άγγλοι τα είχαν χαμένα! Και ήταν τυχεροί τη στιγμή που ακούστηκε το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή καθώς αυτό σημαίνει ότι είναι με το ένα πόδι στον δεύτερο γύρο.

Οι συνθέσεις

Κάσπερ Χιούλμαντ (3-5-2): Σμάιχελ, Κρίστενσεν, Άντερσεν, Βέστεργκαρντ, Χιούλμαντ (82′ Νόργκααρντ), Χόιμπιεργκ, Μέλε, Κρίστιανσεν (56′ Μπα) ,Έρικσεν (82′ Σκοβ Όλσεν), Βιντ (56′ Ντάρμσγκααρντ), Χόιλουντ (67′ Πόουλσεν)

Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ (4-2-3-1): Πίκφορντ, Στόουνς, Γκουεχί, Γουόκερ, Τρίπιερ, Αλεξάντερ Άρνολντ (54′ Γκάλαχερ), Ράις, Μπέλιγχαμ, Σάκα (69′ Μπόουεν), Φόντεν (69′ Έζε), Κέιν (69′ Γουότκινς).