Η Πορτογαλία νίκησε εύκολα την Τουρκία με σκόρερ τους Μπερνάρντο Σίλβα, Ακαϊντίν (αυτ.) και Μπρούνο Φερνάντες και σκέφτεται ήδη τα νοκ άουτ. Ματς πρόκρισης για την Τουρκία το ματς με την Τσεχία που της κάνει και η ισοπαλία.

Η Πορτογαλία έυκολα και απλά νίκησε την Τουρκία και προκρίθηκε ως πρώτη από τον όμιλό της. Πλεόν θα μπορέσει ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να διαχειριστεί το ρόστερ του και να κάνει τα σχέδια του ενόψει των νοκ άουτ αναμετρήσεων. Η Τουρκία πλέον ξέρει ότι έχει μπροστά της έναν τελικό με την Τσεχία και θα χρειαστεί μια ισοπαλία για να προκριθεί στην επόμενη φάση. Το 1-0 έκανε ο Μπερνάρντο Σίλβα μετά από τρομερό συνδυασμό Μέντες και Λεάο, το 2-0 με αυτογκόλ ο Ακαϊντίν και το 3-0 ο Μπρούνο Φερνάντες από ασίστ του Ρονάλντο.

  • Τρομερή η ασφάλεια και η οργάνωση και οι security στη Γερμανία. Μόνο το όνομα έχουν. Πέντε φίλαθλοι μπήκαν στο γήπεδο σε διάδφορα χρονικά σημεία του δεύτερου μέρους με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ασφάλεια του Ρονάλντο και των υπόλοιπων παικτών του γηπέδου.

Έτσι άρχισαν

Οι Πορτογάλοι του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ μπήκαν στο Signal Iduna Park με διάταξη 4-3-3 και τους Ντιόγκο Κόστα στην εστία, Κανσέλο, Ρούμπεν Ντίας, Πέπε και Μέντες στην άμυνα, Παλίνια, Βιτίνια και Μπρούνο Φερνάντες στο κέντρο και Μπερνάρντο Σίλβα δεξιά, Ραφαέλ Λεάο αριστερά και Ρονάλντο στην κορυφή της επίθεσης. Από την πλευρά τους οι Τούρκοι του Βιτσέντζο Μοντέλα παρατάχθηκαν με 4-2-3-1 και τους Μπαγιντίρ κάτω από τα δοκάρια, Τσελίκ, Ακαϊντίν, Μπαρντακτσί και Καντιόγλου στην άμυνα, τους Τσαλχάνογλου και Αϊχάν στα χαφ, τον Κοκτσού μπροστά τους, τους Ακτούρκογλου και Ακγκούν στα άκρα και τον Γιλμάζ στην κορυφή. Στον πάγκο έμεινε ο Αρντά Γκιουλέρ σε μια προσπάθεια διαχείρισης του ρόστερ του από τον Ιταλό τεχνικό, ενώ ο Μαρτίνεθ παρέταξε πιο ορθολογικά και με τετράδα στην άμυνα την ομάδα του, αντί για τους τρεις που είχε με την Τσεχία.

Γκολ βγαλμένο από το μπλοκάκι του Μαρτίνεθ

Η Πορτογαλία από τα πρώτα λεπτά θέλησε να δείξει ποιος είναι το αφεντικό του αγώνα και είχε δύο τελικές με Ρονάλντο και Μπρούνο Φερνάντες στα πρώτα λεπτά χωρίς ιδιαίτερες ανησυχίες για τους Τούρκους, οι οποίοι είχαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα στο 6′ με τον Ακτουρκόγλου να μην τελειώνει τη φάση όπως θα ήθελε με προβολή στο δεύτερο δοκάρι.

Από το σημείο αυτό κι έπειτα, η Πορτογαλία πήρε τη μπάλα στα δικά της πόδια και με την Τουρκία καλά οργανωμένη στο δικό της μισό, έψαξε να βγάλει φάσεις κυρίως από τις πτέρυγες. Η όμορφη συνεργασία του Λεάο με τον Μέντες στα αριστερά ήταν αρκετή για να έρθει το γκολ. Ο μπακ της Παρί γύρισε τη μπάλα και ο επερχόμενος Μπερνάντο Σίλβα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 στο 22ο λεπτό.

Κι άλλο ένα “δώρο” από τον Ακαϊντίν

Στη συνέχεια η Πορτογαλία θέλησε να εκμεταλλευτεί το μομέντους και μετά από ένα άστοχο σουτ του Φερνάντες ήρθε ένα εύστοχο από τον… Ακαϊντίν. Από μια λάθος συνεννόηση του Κανσέλο με τον Ρονάλντο η μπάλα έφτασε στον πρώην αμυντικό του Παναθηναϊκού, ο οποίος θέλησε να επιστρέψει τη μπάλα στον τερματοφύλακά του που είχε αφήσει την εστία του και η μπάλα κατάληξε στα δίχτυα στο 29ο λεπτό. Πραγματικά απίθανο.

Μετά το 2-0 η Πορτογαλία είχε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση να ελέγξει πλήρως το ρυθμό. Η Τυορκία απείλησε άλλη μια φορά με τον πιο δραστήριο παίκτη της, τον Ακτούρκογλου στο 31΄ αλλά ο Ντιόγκο Κόστα ήταν σε ετοιμότητα. Οι Ίβηρες είχαν άλλα δύο άστοχα σουτ με Φερνάντες και Ρονάλντο. Η τελευταία φάση του πρώτου μέρους ήταν ένα δυνατό συρτό σουτ του Κοκτσού που μπλόκαρε εύκολα ο Ντιόγκο Κόστα. Και κάπως έτσι η Πορτογαλία είχε βάλει τις βάσεις για τη δεύτερη σερί νίκη της από το πρώτο ημίχρονο.

Ρονάλντο κερνάει, Μπρούνο πίνει

Στο δεύτερο μέρος η Πορτογαλία έκανε άψογη διαχείριση της κατάστασης, το ίδιο και ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο οποίος έκανε τις αλλαγές των παικτών που είχαν κάρτα με την έναρξη του δεύτερου μέρους. Στο αγωνιστικό κομμάτι, το ματς έμοιαζε με τυπική διαδικασία και έγινε ακριβώς τέτοια στο 56ο λεπτό όταν ο Βιτίνια βρήκε εξαιρετικά τον Ρονάλντο στην πλάτη της άμυνας και βγήκε απέναντι από τον Μπαγιντίρ παρέα με τον Μπρούνο Φερνάντες στον οποίο έδωσε έτοιμο γκολ για το 3-0.

Το ματς ουσιαστικά είχε ήδη λάβει τέλος, παρά το γεγονός ότι είχε πάνω από μισή ώρα αγώνα. Το πιο σημαντικό γεγονός της αναμέτρησης ήταν η είσοδος στο ματς του Αρντά Γκιουλέρ στο 70ό λεπτό που σήκωσε στο πόδι όλο το γήπεδο. Από και πέρα και οι δύο ομάδες είχαν αποδεχθεί τη μοίρα της αναμέτρησης και ήδη σκέφτονταν το μέλλον τους στη διοργάνωση, η Πορτογαλία ως πρώτη του ομίλου, η Τουρκία προκρίνεται και με ισοπαλία απέναντι στην Τσεχία.

Οι συνθέσεις

Πορτογαλία (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Ντιόγκο Κόστα, Κανσέλο (68′ Σεμέδο), Ρούμπεν Ντίας, Πέπε (83′ Αντόνιο Σίλβα), Μέντες, Παλίνια (46′ Πέδρο Νέτο), Βιτίνια (88′ Ζοάο Νέβες), Μπρούνο Φερνάντες, Μπερνάρντο Σίλβα, Λεάο (46′ Ρούμπεν Νέβες), Ρονάλντο

Τουρκία (Βιντσέντζο Μοντέλα): Μπαγιντίρ, Τσελίκ, Ακαϊντίν (75′ Ντεμιράλ), Μπαρντακτσί, Καντιόγλου, Τσαλχάνογλου, Αϊχάν (58′ Γιουκσέκ), Κοκτσού (46′ Γιαζιτσί), Ακτούρκογλου (58′ Γιλντίζ), Ακγκούν (70′ Γκιουλέρ) , Γιλμάζ