Η κατάταξη των καλύτερων τρίτων μετά το τέλος του πέμπτου ομίλου.

Ιστορία γράφτηκε στο φετινό Euro 2024, καθώς οι τέσσερις ομάδες του πέμπτου ομίλου ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους με τους ίδιους βαθμούς.

 Η ήττα με 3-0 από την Ρουμανία στην πρεμιέρα αποδείχθηκε καθοριστική για την Ουκρανία, μιας και τελείωσε με συντελεστή -2, τον χειρότερο όλων των ομάδων. Μάλιστα, η ομάδα του Σεργκέι Ρεμπρόφ έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Euro που “αποχαιρετά” την διοργάνωση στη φάση των ομίλων, έχοντας μαζέψει τέσσερις βαθμούς.

Ρουμανία και Βέλγιο είχαν συντελεστή +1, με την ομάδα του Ιορντανέσκου να τερματίζει πρώτη λόγω καλύτερης επίθεσης (4 έναντι 2). Τρίτη τερμάτισε η Σλοβακία με συντελεστή 0.

Πλέον, μένει να φανεί ποια θα είναι η τέταρτη καλύτερη τρίτη. Η Ουγγαρία θα περιμένει και τα αποτελέσματα του τελευταίου ομίλου για να δει αν θα συνεχίσει στη διοργάνωση. Οι Ούγγροι θέλουν να μην κερδίσει η Γεωργία την Πορτογαλία και η Τσεχία την Τουρκία. Αν η Τσεχία νικήσει την Τουρκία με ένα γκολ διαφορά, περνούν και οι δύο ομάδες του ομίλου, με δύο γκολ και πάνω περνάνε οι Ούγγροι.

Αναλυτικά η κατάταξη των τρίτων των ομίλων:

  1. Ολλανδία 4 βαθμοί (0)
  2. Σλοβακία 4 βαθμοί (0, 3-3)
  3. Σλοβενία 3 βαθμοί (0, 2-2)
  4. Ουγγαρία 3 βαθμοί (-3, 2-5)
  5. Κροατία 2 βαθμοί (-3, 3-6)
  6. Τσεχία 1 βαθμός (-1, 2-3) με δύο αγώνες

Τα κριτήρια για τους καλύτερους τίτλους των ομίλων

  1. Πόντοι
  2. Διαφορά τερμάτων
  3. Καλύτερη επίθεση
  4. Περισσότερες νίκες
  5. Λιγότεροι πόντοι στο Fair Play (αναλύθηκε πιο πάνω)
  6. Καλύτερη θέση στη συνολική βαθμολογία των προκριματικών (αν μπλεχτεί η Γερμανία γίνεται κλήρωση).