Στα προημιτελικά του EURO 2024 πέρασε η Αγγλία, χάρις το γκολ του τουρνουά από τον Μπέλιγχαμ στο 90+5' και με τον Κέιν να ολοκληρώνει την ανατροπή στην παράταση. Η Σλοβακία πάλεψε, έφτασε λίγα δευτερόλεπτα μακριά από μία μεγάλη έκπληξη, αλλά η κλάση του Τζουντ έκανε τη διαφορά...

«Hey, Jude, don’t let me down»! Αυτό λέει στίχος από τραγούδι τον Beatles το οποίο κυκλοφόρησε το 1968 και το οποίο πλέον μπορεί να τραγουδάει η Αγγλία, μετά το απίθανό γκολ του Τζουντ Μπέλιγχαμ στο 90+5′, το οποίο την «έσωσε» από τον αποκλεισμό από τη φάση των «16» του EURO 2024 από τη Σλοβακία. Ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης σημείωσε ένα απίθανο τέρμα με ανάποδο ψαλιδάκι στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας και την έστειλε στην παράταση, καθώς οι αντίπαλοί τους είχαν προηγηθεί στο 23′ με το τέρμα του Σχρανζ και κρατούσαν το εισιτήριο για τα προημιτελικά και το παιχνίδι με την Ελβετία (06/07, 19:00) ως εκείνο το σημείο. Σαν να μην έφτανε αυτό, είδαν τα «Τρία Λιοντάρια» να φτάνουν στην ανατροπή και το 2-1 στην πρώτη φάση της παράτασης, με τον Χάρι Κέιν (91′). Κάπως έτσι ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και οι συμπατριώτες του συνεχίζουν να ελπίζουν για διάκριση στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η οποία πάντως δύσκολα θα έρθει, με την εικόνα που είχαν σε όλο παιχνίδι…

Βασικός ο Μέινου, αλλά…

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ παρέταξε την ομάδα του με μία αλλαγή, τοποθετώντας τον Μέινου δίπλα στον Ράις, αλλά η εικόνα της δεν βελτιώθηκε στο ελάχιστο. H ΣΑλοβακία μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με το αίσθημα του ανώτερου, πολύ καλά “διαβασμένη”, χτυπώντας τον αντίπαλο από τα άκρα. Παρά το γεγονός ότι η Αγγλία είχε 75% κατοχή, η Σλοβακία ήταν η ομάδα που απειλούσε πιο συχνά την εστία και κατάφερε να βρει δίχτυα.

Πρόσωπο του πρώτου ημιχρόνου και ο Τούρκος διαιτητής Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ που μόιρασε 5 κίτρινες κάρτες στο πρώτο ημίχρονο. Οι Άγγλοι είχαν 4 κάρτες στα τρία ματς του ομίλου και απέναντι στη Σλοβακία, δέχτηκαν 3 σε 17 λεπτά (Γκέχι Μέινου, Μπέλιγχαμ). Αυτό είναι το νωρίτερο χρονικό διάστημα (από το 1980) που μια ομάδα έχει μετράει τρεις κίτρινες κάρτες σε τρεις διαφορετικούς παίκτες.

Πάλι ανύπαρκτη η Αγγλία, χωρίς φόβο η Σλοβακία

Μόλις στο 5ο λεπτό η Σλοβακία προειδοποίησε. Ο Χαράσλιν έφυγε στην κόντρα, έδωσε στον Χάντσκο ο οποίος έκανε τη σέντρα σουτ που πέρασε λίγο άουτ. Στο 12΄ Ο Στρέλετς έβγαλε πολύ ωραία μπαλιά, ο Χαράσλιν έφυγε στην πλάτη της άμυνας επιχείρησε το πλασέ μέσα από την περιοχή, αλλά τελευταία στιγμή του έβαλε την κόντρα ο Τριπιερ πριν η μπάλα πάει στα δίχτυα και πριν προλάβει να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα ο Σχρανζ. Η τρίτη ευκαιρία για την ομάδα του Καλτσόνα, ηταν και η μοιραία για την Αγγλία. Σε άλλη μία υποδειγματική επίθεση των Σλοβάκων στο 23ο λεπτό, ο Στρέλετς έβγαλε ωραία ασίστ για τον Σραντς, ο οποίος με άψογο τελείωμα εκτελεί τον Πίκφορντ για το 1-0! Η Σλοβακία διατηρεί το ρεκόρ της να σκοράρει πρώτη σε κάθε παιχνίδι στο EURO 2024, με όλα αυτά τα γκολ να έρχονται πριν από την ανάπαυλα!!

Hey Jude

Στην επανάληψη η Αγγλία μπήκε με μεγαλύτερη ένταση στον αγωνιστικό χώρο και στο 50ο λεπτό οΤρίπιερ, έκανε το παράλληλο γύρισμα, ο Φόντεν σκόραρε σε κενή εστία, αλλά το γκολ του ακυρώθυκε γιατί ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι ήταν εκτεθειμένος. Στο 55ο λεπτό οι Σλοβάκοι είχαν πολύ μεγάλη ευκαιρία να πάρουν σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης. Λάθος από τον Στόουνς, ο Στρέλετς προσπάθησε από το κέντρο να κρεμάσει τον Πίκφορντ που ήταν μακριά από τα δοκάρια του και να βάλει το γκολ του τουρνουά, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ!

Tα “Τρία Λιοντάρια” έφτασαν κοντά στην ισοφάριση στο 78ο λεπτό, όταν μετά από φάουλ που εκτέλεσε ο Φόντεν, ο Κέιν έπιασε την κεφαλιά που πέρασε λίγο έξω από το δεξί δοκάρι του Ντουμπράβκα. Στο 81ο λεπτό η Αγγλία στάθηκε άτυχη, όταν από το μακρινό σουτ του Ντέκλαν Ράις η μπάλα κατέληξε στο δεξί δοκάρι της εστίας. πήρε το ριμπάουντ ο Κέιν, αλλά δεν μπόρεσε να βρει εστία από το ύψος του πέναλτι με γυριστό σουτ.

Οι Άγγλοι έμειναν ζωντανοί χάρη στην ποιότητα του Τζουντ Μπέλιγχαμ. Δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, μετά από εκτέλεση πλαγίου, ο Γκέι πήρε την κεφαλιά και ο άσος της Ρεάλ με απίθανο γυριστό σουτ ισοφάρισε 1-1 και έστειλε το ματς στην παράταση. Επτά από τους δέκα τελευταίους νοκ-άουτ αγώνες της Αγγλίας στο EURO χρειάστηκαν παράταση, ενώ οι πέντε οδηγήθηκαν σε πέναλτι.

Γκολ και πρόκριση η Αγγλία με το «καλησπέρα» στην παράταση

Με το μομέντουμ να είναι υπέρ τους η Αγγλία έφτασε με το… καλημέρα στην παράταση και στην ανατροπή του σκορ! Στην πρώτη της φάση, στο 91′, ο Χάρι Κέιν βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο και με κεφαλιά νίκησε τον Ντουμπράβκα για το 2-1 της ομάδας του. Μάλιστα αυτή ήταν η δεύτερη τελική των Άγγλων στην εστία των Σλοβάκων και εν αντιθέσει με τις προηγούμενες 11 και οι δύο κατέληξαν στα δίκτυα!

Από το 0/11 στο 2/2 στην κατάλληλη στιγμή!

Στα υπόλοιπα λεπτά της παράτασης οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με την Σλοβακία να ψάχνει συνεχώς το γκολ που θα έφερνε το ματς στα ίσα και θα το οδηγούσε στα πέναλτι! Παρά τις προσπάθειές της, αυτό δεν συνέβη και η Αγγλία πήρε την πολυπόθητη πρόκριση στα προημιτελικά, εκεί όπου θα συναντήσει την Ελβετία.

Διαιτητής: Ουμούτ Μελέρ (Τουρκία)

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκουέι, Τρίπιερ (66′ Πάλμερ), Μεϊνού (84′ Έζε), Ράις, Σάκα, Μπέλινκχαμ (106′ Κόνσα), Φόντεν (90’+4′ Τόνεϊ), Κέιν (106′ Γκάλαχερ).

ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Φραντσέσκο Κάλτσονα): Ντουμπράβκα, Πέκαρικ (109′ Τούπτα), Βάβρο, Σκρίνιαρ, Χάντσκο, Κούτσκα (81′ Μπέρο), Λόμποτκα, Ντούντα (81′ Μπένες), Σρανζ (90’+3′ Γκέμπερ), Στρέλετς (61′ Μπόζενικ), Χαράσλιν (61′ Σούσλοφ).