Η Γαλλία ήταν καλύτερη από το Βέλγιο αλλά ήταν απελπιστικά άστοχη σε όλες τις τελικές της και τελικά προκρίθηκε χάρη σε αυτογκόλ του Βερτόνγκεν ο οποίος με αυτογκόλ έστειλε τους "τρικολόρ" στους "16". Ο Μενιάν νωρίτερα είχε κρατήσει τη Γαλλία με δύο σημαντικές επεμβάσεις.

Η Γαλλία κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Βελγίου έστω και με ένα αυτογκόλ του Βερτόνγκεν λίγο πριν το ματς οδηγηθεί στην παράταση. Έτσι ετοιμάζεται για τον προημιτελικό του Αμβούργου περιμένοντας τον νικητή του ζευγαριού Πορτογαλία-Σλοβενία. Η ομάδα του Ντεσάν, ήταν καλύτερη χωρίς να παίρνει ρίσκα, αλλά είχε 16 τελικές άουτ χωρίς καμία από τις 20 συνολικά να είναι στον στόχο και κατάφερε να προκριθεί. Το Βέλγιο ήταν για άλλη μια διοργάνωση κατώτερο των προσδοκιών αν και είχε τις στιγμές του να πάρει το ματς, αλλά ο Μενιάν ήταν εκεί για να πει δύο μεγάλα “όχι” σε Λουκάκου και Ντε Μπρόινε. Έτσι η Γαλλία είναι στα προημιτελικά όπου δεν θα έχει στη διάθεσή της τον Ραμπιό που δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Έτσι ξεκίνησαν

Ο Ντιντιέ Ντεσάν αποφάσισε να αλλάξει λίγο την επίθεση της ομάδας του και έβαλε τον Τουράμ στην κορυφή με τον Εμπαπέ αριστερά και τον Γκριεζμάν δεξιά. Έτσι οι ένδεκα εκλεκτοί του σε διάταξη 4-3-3 ήταν οι Μενιάν, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Κουντέ, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Καντέ, Ραμπιό, Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Τουράμ.

Από την άλλη και ο Ντομένικο Τεντέσκο άλλαξε το πλάνο του παρουσιάζοντας ένα 4-4-2 με Οπέντα και Λουκάκου για πρώτη φορά, Ντοκου και Καράσκο στις πτέρυγε και τον Ντε Μπρόινε πιο πίσω δίπλα στον Ονάνα. Οι ένδεκα που ξεκίνησαν ήταν οι Καστέλς, Φας, Βερτόγχεν, Καστάνιε, Τεάτ, Ονάνα, Ντεμπρόινε, Ντοκού, Καράσκο, Οπέντα και Λουκάκου.

Επιθετικογενείς ενδεκάδες με αμυντικογενή πλάνα

Το πρώτο ημίχρονο πέρασε και δεν ακούμπησε. Το πιο πολυδιαφημισμένο ζευγάρι της φάσης των “16” δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Οι δύο ομάδες που είχαν στις ενδεκάδες τους επιθετικογενείς παίκτες δεν μπόρεσαν να απειλήσουν ουσιαστικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη αξιόλογη ευκαιρία στο ματς ήρθε το 24ο λεπτό με ένα έξυπνο φάουλ του Ντε Μπρόινε το οποίο παραλίγο να αιφνιδιάσει τον Μενιάν που απέκρουσε με τα πόδια. Ως εκείνο το λεπτό κάποιες τελικές του Εμπαπέ, του Τσουαμενί, του Τουράμ και του Ντοκού δεν ήταν άξιες αναφοράς.

Η Γαλλία απείλησε για πρώτη φορά στο 34ο λεπτό όταν ο Τσουαμενί βρήκε με μεγάλη μπαλιά τον Κουντέ που έκανε στη σέντρα, με τον Τοράμ να πιάνει την κεφαλιά και να στέλνει τη μπάλα μόλις άουτ.

Πέντε λεπτά αργότερα η Γαλλία απείλησε και με ένα μακρινό αλλά λίγο άστοχο σουτ του Τσουαμενί, με το ημίχρονο να κλείνει με μια πολύ ωραία ενέργεια του Εμπαπέ από τα αριστερά και σουτ του Τσουαμενί που έφυγε λίγο άουτ. Κάπως έτσι τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με την τακτική του Τεντέσκο να μην αποδίδει στο χορτάρι, τουλάχιστον ως προς το επιθετικό κομμάτι, αλλά κι εκείνη του Ντεσάν να μην ταιριάζει ιδιαίτερα στο σύνολο που έχει στα χέρια του να διαχειριστεί.

Ρεσιτάλ αστοχίας από τους Γάλλους

Στο δεύτερο ημίχρονο η Γαλλία μπήκε αποφασισμένη να βγει λίγο πιο ψηλά στον αγωνιστικό χώρο και γρήγορα έκανε τις πρώτες της φάσεις. Ο Τσουαμενί ήταν αυτός που και πάλι απείλησε με δυνατό σουτ το οποίο εξουδετέρωσε ο Καστέλς παραχωρώντας κόρνερ στο 49′.

Ένα λεπτό αργότερα η Γαλλία απείλησε και πάλι με τον Τουράμ να έχει κεφαλιά λίγο πάνω από το δοκάρι. Στο 54′ ήταν η στιγμή του Εμπαπέ να κάνει την κλασική του κίνηση από τα αριστερά και να δημιουργήσει χώρο για τον εαυτό του αλλά στέλντονας τη μπάλα πάνω από την εστία για μια ακόμα φορά.

Το Βέλγιο εμφανίστηκε στο δεύτερο μέρος στο 61ο λεπτό όταν ο Ντε Μπρόινε πέρασε μια κάθετη στον Καράσκο ο οποίος βγήκε απέναντι από τον Μενιάν, αλλά με εκπληκτική αμυντική προσπάθεια ο Τεό Ερναντέζ τον έκοψε στην εκτέλεση. Μετά τη μια ώρα αγώνα ήρθαν και οι πρώτες αλλαγές. ο Ντεσάν άλλαξε τον Τουράμ με τον Μουανί θέλοντας να φρεσκάρει την επίθεσή του, ενώ ο Τεντέσκο έβαλε τον Μανγκαλά στη θέση του Οπέντα και ανέβασε τον Ντε Μπρόινε πιο κοντά στον Λουκάκου.

Την κράτησε ο Μενιάν

Στο 65′ ο Γκριεζμάν είχε σουτ πάνω από την εστία και αυτός, συνεχίζοντας το μπαράζ των άστοχων ενεργειών για τη Γαλλία που είχε τον έλεγχο, αλλά όχι την αποτελεσματικότητα που θα ήθελε. Στο 71′ αυτό παραλίγο να της κοστίσει όταν μετά από ωραία ενέργεια του Μανγκαλά, ο Λουκάκου βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά ο Μενιάν απέκρουσε το δυνατό σουτ του Βέλγου φορ.

Σοτ 74′ ήταν η σειρά του Σαλιμπά να αδειάσει τον Ντοκού και με σουτ να στείλει τη μπάλα άουτ. Ενώ άστοχο ήταν και το νέο σουτ του Εμπαπέ μέσα από την περιοχή, σε ένα ρεσιτάλ αστοχίας από τους Γάλλους σε όλο το δεύτερο μέρος. Αντιθέτως το Βέλγιο είχε και δεύτερο καλό σουτ στον στόχο με τον Ντοκού να κάνει ωραία ενέργεια και να δίνει στον Ντε Μπρόινε ο οποίος δοκίμασε τα αντανακλαστικά του Μενιάν που ήταν και πάλι σωστός στα καθήκοντά του.

Την λύτρωσε ο Μουανί (με τη βοήθεια του Βερτόνγκεν)

Ώσπου φτάσαμε στο 85ο λεπτό για να έρθει το γκολ της λύτρωσης με τον Μουανί. Οι “τρικολόρ” γύρισαν με υπομονή τη μπάλα έξω από την περιοχή τιυ Βελγίου, όταν ο Καντέ πέρασε πολύ γρήγορα τη μπάλα στην περιοχή για τον Μουανί ο οποίος γύρισε και σούταρε, η μπάλα κόντραρε στον Βερτόνγκεν, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Καστέλς.

Οι συνθέσεις

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Κουντέ, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Καντέ, Ραμπιό, Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Τουράμ (62′ Μουανί)

Βέλγιο (Ντομένικο Τεντέσκο): Καστέλς, Φας, Βερτόγχεν, Καστάνιε (88′ Ντε Κετελάρε), Τεάτ, Ονάνα, Ντεμπρόινε, Ντοκού, Καράσκο (88′ Λουκεμπάκιο), Οπέντα (63′ Μανγκαλά), Λουκάκου