Η προϊστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα σε Αγγλία και Ολλανδία, σε τελικά μεγάλων διοργανώσεων.

«Λιοντάρια» και «οράνιε», θα κοντραριστούν την Τετάρτη στο Ντόρτμουντ, για μία θέση στον τελικό του Euro 2024, μετά τις δραματικές χθεσινές προκρίσεις τους στα προημιτελικά, κόντρα σε Ελβετία και Τουρκία αντίστοιχα.

Πάρτε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Novasports

Οι δύο ομάδες, έχουν αναμετρηθεί τρεις φορές σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων, όλες μέσα σε μία εξαετία, έχοντας από μία νίκη και ένα ματς που έληξε ισόπαλο.

Η πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση, αποτελεί καλό οιωνό εν όψει του ημιτελικού, για την Ολλανδία. Ήταν και πάλι σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που είχε διοργανωθεί στα γερμανικά γήπεδα και συγκεκριμένα στο Euro 1988. Για τη φάση των ομίλων, στο Ντίσελντορφ, στις 15 Ιουνίου 1988, οι «οράνιε» είχαν επικρατήσει με 3-1 της Αγγλίας, με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν να κάνει χατ-τρικ και τους Άγγλους να μειώνουν απλά με τον Μπράιαν Ρόμπσον. Η Ολλανδία, κατέκτησε τελικά το τρόπαιο, το μοναδικό στην ιστορία της, με τον νυν ομοσπονδιακό της, Ρόναλντ Κούμαν, βασικό στέλεχος.

Δύο χρόνια μετά, στις 16 Ιουνίου 1990, Αγγλία και Ολλανδία τα ξαναείπαν, αυτή τη φορά για τα τελικά του Μουντιάλ της Ιταλίας. Για τη φάση των ομίλων, έμειναν στο 0-0 στο Κάλιαρι, με την Αγγλία να προκρίνεται ως πρώτη και να φτάνει μέχρι τα ημιτελικά, ενώ την Ολλανδία -ξανά με Κούμαν στη σύνθεσή της- να τερματίζει τρίτη και να αποκλείεται στους «16», από τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Δ. Γερμανία.

Τρίτη και τελευταία συνάντησή τους σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης, στις 18 Ιουνίου 1996, για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ξανά στη φάση των ομίλων. Η γηπεδούχος Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, είχε συντρίψει την Ολλανδία με 4-1. Οι Σίρερ και Σέρινγχαμ πέτυχαν από δύο γκολ για τους νικητές, ο Κλάιφερτ μείωσε για τους «οράνιε». Η Αγγλία, έχοντας τότε ως ποδοσφαιριστή τον νυν προπονητή της, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, έφτασε ξανά στα ημιτελικά, όπου έχασε από τη Γερμανία, οι «οράνιε» ηττήθηκαν στα πέναλτι από τη Γαλλία στα προημιτελικά.