Η Ισπανία επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας και κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης για 4η φορά στην ιστορία της. Ο Οϊαρθάμπαλ σημείωσε το γκολ της νίκης στο 86' και ο Όλμο απομάκρυνε τη μπάλα πάνω από τη γραμμή αμυνόμενος λίγο πριν τη συμπλήρωση των ενενήντα...

ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΦΑΣΗ

Η Ισπανία μπήκε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, κυκλοφόρησε περισσότερο τη μπάλα και πλησίασε περισσότερο από τους Άγγλους την αντίπαλη περιοχή στα πρώτα 15 λεπτά της αναμέτρησης.

Στο 24’ ο Γιαμάλ πλαγιοκόπησε παίζοντας ένας εναντίον ενός, όμως το μόνο που κέρδισε ήταν ένα κόρνερ. Παιχνίδι με μεγάλη έμφαση στο αμυντικό κομμάτι από τις δύο ομάδες και με έμφαση στο πρέσινγκ σε όλους τους χώρους.

Στο 36’ ήταν ο Όλμο αυτός που επιχείρησε από μεγάλη απόσταση να γίνει απειλητικός χωρίς αποτέλεσμα αφού τα αγγλικά σώματα απομάκρυναν. Το ποσοστό κατοχής της μπάλας ήταν μεγαλύτερο του 65% στο πρώτο ημίχρονο για τους Ίβηρες, που παρά το γεγονός ότι είχαν τη μπάλα δεν δημιούργησαν την παραμικρή επικίνδυνη κατάσταση στα αγγλικά καρέ.
Στο 45’ ήταν η Αγγλία αυτή που αναπτύχθηκε καλά από την πτέρυγα αριστερά, όμως το σουτ του Κέιν δεν έφτασε στην εστία αφού έβαλαν κόντρα και το μπλόκαραν οι αμυντικοί της Ισπανίας. Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Φόντεν βρέθηκε αμαρκάριστος στο δεύτερο δοκάρι μετά από εκτέλεση φάουλ και υποχρέωσε τον Σιμόν στην πρώτη επέμβαση από κάποιον εκ των δύο γκολκίπερ στο πρώτο μισό του αγώνα.

ΑΛΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο τελικός είχε διαφορετικό ρυθμό, μεγαλύτερη ποιότητα, περισσότερες φάσεις και γκολ στο δεύτερο μισό.

Στο 47’ ο Γιαμάλ έκανε εκπληκτική ενέργεια και έδωσε υπέροχη ασίστ στον Νίκο Γουίλιαμς. Ο επιθετικός της Μπιλμπάο μπήκε στην περιοχή και εκτέλεσε τον Πίκφορντ ανοίγοντας το σκορ για την Ισπανία.
Δύο λεπτά αργότερα μετά από ενέργεια του Καρβαχάλ η μπάλα έφτασε στον Όλμο που από καλή θέση μέσα από την περιοχή δεν κατάφερε να σημαδέψει εστία χάνοντας σημαντική ευκαιρία για τους Ισπανούς. Οι Άγγλοι έμειναν πίσω στο σκορ σε τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι στη διοργάνωση.

Η πρώτη αγγλική απάντηση ήρθε με μακρινό, καλό, όμως άστοχο σουτ του Τζουντ Μπέλιγχαμ. Στο 66’ ο Γιαμάλ βρέθηκε ξανά απέναντι στον Πίκφορντ και τον ανάγκασε να κάνει σπουδαία επέμβαση παραχωρώντας κόρνερ.

Στο 56’ ο Μοράτα πήρε τη μπάλα από τον Γιαμάλ πρόλαβε την έξοδο του Πίκφορντ όμως δεν τον νίκησε, όπως και ο Όλμο ένα λεπτό αργότερα εκτελώντας εκτός περιοχής.
Στο 73’ η Αγγλία κυκλοφόρησε ωραία τη μπάλα και μετά τη συνεργασία Σάκα, Μπέλιγχαμ και Πάλμερ, ο άσος της Τσέλσι ισοφάρισε με υπέροχο σουτ σε 1-1.

Στο 82ο λεπτό οι Ισπανοί… έκρυψαν τη μπάλα με εξαιρετική συνεργασία, ο Γιαμάλ εκτέλεσε από πλάγια θέση και ο Πίκφορντ έπεσε στη δεξιά του γωνία για να σταματήσει τον 17χρονο επιθετικό.

Στο87’ ο Οιαρθάμπαλ αξιοποίησε ασίστ του Κουκουρέγια, νίκησε τον Πίκφορντ και έδωσε στην Ισπανία για δεύτερη φορά προβάδισμα διαμορφώνοντας το 2-1. Στο 90ο λεπτό αρχικά ο Σιμόν απέκρουσε σε κεφαλιά του Ράις και σε δεύτερο χρόνο ο Όλμο την έβγαλε πάνω από τη γραμμή της εστίας σε δεύτερη κεφαλιά κρατώντας το προβάδισμα για τους Ίβηρες.

Ισπανία: Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάν (83’ Νάτσο), Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι (46’ Θουμπιμέντι), Ρουίθ, Γιαμάλ (89’ Μερίνο), Όλμο, Γουίλιαμς, Μοράτα (68’ Οϊαρθάμπαλ)

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκεχί, Σο, Σάκα, Μέινου (70’ Πάλμερ), Ράις, Φόντεν (89’ Τόνεϊ), Μπέλιγχαμ, Κέιν (61’ Γουότκινς).