Δύο αποκαλυπτικά video από την καριέρα του Ντιντιέ Ντεσάν ως παίκτης και προπονητής, αποτυπώνουν την ηγετική του φυσιογνωμία.

Ο 47χρονος ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας, θέλει να γίνει απόψε ο δεύτερος άνθρωπος στην ιστορία που θα έχει κατακτήσει το Euro ως παίκτης και προπονητής μετά τον Γερμανό Μπέρτι Φογκτς. Αν η ομάδα του τα καταφέρει στον σημερινό τελικό Γαλλίας – Πορτογαλίας, θα προσθέσει τη συγκεκριμένη διάκριση σε ένα ζηλευτό παλμαρέ στους αγωνιστικούς χώρους και τους πάγκους.

Ο άνθρωπος που σήκωσε τρόπαιο Τσάμπιονς Λιγκ ως αρχηγός σε ηλικία μόλις 25 ετών (Μαρσέιγ, 1993), ο μόλις τρίτος παίκτης στην ιστορία που έγινε αρχηγός πρωταθλήτριας Ευρώπης και κόσμου σαν παίκτης (προηγήθηκε ο Μπεκενμπάουερ, ακολούθησε ο Κασίγιας), δεν τα έκανε όλα αυτά τυχαία. Οι ηγετικές του ικανότητες έχουν αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν και συνεχίζουν να αποδεικνύονται σε αυτό το Euro. Έχει αξία όμως να βλέπει κανείς στην πράξη πώς εκφράζεται αυτή η ηγετική φυσιογνωμία και κυρίως στις πιο δύσκολες στιγμές, εκεί που χρειάζεται κανείς να πάρει τους συμπαίκτες του ή τους ποδοσφαιριστές του από το χέρι και να τους οδηγήσει στην άλλη όχθη.

Πέρα από τα όσα βλέπουμε στο γήπεδο, ευτυχώς, υπάρχουν τα ντοκουμέντα που μπορούν να μας δώσουν μία μικρή ματιά και «από μέσα» για τον ηγέτη Ντεσάν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον «βλέπει» το παιχνίδι.

Το πρώτο, προέρχεται από το ντοκιμαντέρ «Dans les Yeux des Bleus» («Με τα Μάτια των ”Μπλε”»), που καταγράφει λεπτό προς λεπτό την πορεία της Εθνικής Γαλλίας προς την κατάκτηση του Μουντιάλ 1998. Στις 8 Ιουλίου, οι Γάλλοι υποδέχονταν στο «Σταντ Ντε Φράνς» (όπου διεξάγεται ο αποψινός τελικός) την έκπληξη του τουρνουά Κροατία. Οι δύο ομάδες είναι ισόπαλες μετά από 45 λεπτά και στα αποδυτήρια, ο τότε προπονητής Εμέ Ζακέ ξεσπά στους παίκτες του για την νωθρή εμφάνισή τους στο α’ μέρος.

«Ή θα αντιδράσουμε και θα παίξουμε για να πάμε στον τελικό ή θα πέσουμε. Τι φοβάστε; Ποιόν φοβάστε; Αν φοβάστε, θα χάσετε παιδιά, σας το λέω, θα χάσετε», λέει μεταξύ άλλων ο Ζακέ. Κανείς από τους Ζιντάν, Ντεσαγί, Μπλαν, Τζοργκαέφ ή Πετί δεν αρθρώνει λέξη. «Φτιαγμένος» από την ομιλία του προπονητή του όμως, το κάνει ο Ντιντιέ Ντεσάν.

«Πρέπει να παίξουμε, πρέπει να αντιδράσουμε! Να επιτεθούμε με την ξιφολόγχη», λέει μεταξύ άλλων ο αρχηγός της ομάδας, ενώ στην συνέχεια δίνει οδηγίες στον συμπαίκτη του Λιλιάν Τουράμ, που έπαιζε τότε δεξί μπακ, ζητώντας του να κινείται σε συγχρονισμό με την υπόλοιπη άμυνα. 

 Οι φόβοι του Ντεσάν επιβεβαιώνονται μόλις στο 47′, με τον Ασάνοβιτς να βρίσκει με υπέροχη μπαλιά τον Σούκερ. Ο Τουράμ δεν συντονίζεται με τους συμπαίκτες του, ο Κροάτης φορ βγαίνει σε κανονική θέση προ του Μπαρτέζ και γράφει το 0-1. Ο ίδιος ο Τουράμ όμως θα πάρει την εκδίκησή του στη συνέχεια, πετυχαίνοντας ο ίδιος δύο γκολ, οδηγώντας την Γαλλία στον τελικό, όπου οι «τρικολόρ» θα επικρατούσαν 3-0 της Βραζιλίας. Ο ηγετικός ρόλος του Ντεσάν δεν απαιτεί μετάφραση βλέποντας κανείς το video…

To δεύτερο χαρακτηριστικό video, προέρχεται από την μεγάλη πορεία της Μονακό μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2003-2004, στα πρώτα χρόνια της προπονητικής καριέρας του Ντεσάν. Στα προημιτελικά, οι Μονεγάσκοι αντιμετώπιζαν την Ρεάλ Μαδρίτης και στο πρώτο παιχνίδι, οι «γκαλάκτικος» διέλυσαν την ομάδα του Πριγκιπάτου με 4-2, χάρη σε γκολ των Ελγκέρα, Ζιντάν, Φίγκο και Ρονάλντο. Ελάχιστοι έδιναν ελπίδα στην ομάδα του Ντεσάν για την ανατροπή εν’ όψει της ρεβάνς της 6ης Απριλίου 2004. Ο ίδιος ο Γάλλος τεχνικός όμως το πίστευε και το είπε στους παίκτες του σε ομιλία πριν από το παιχνίδι, η οποία καταγράφηκε από την κάμερα. Είπε χαρακτηριστικά:

«Στις δύσκολες στιγμές του αγώνα, όταν θα είμαστε κουρασμένοι, πρέπει να μείνουμε συμπαγείς και αποδοτικοί, να κάνουμε την λιγότερη δυνατή προσπάθεια και να το ξεπεράσουμε. Αν σκοράρουν, τίποτα δεν τελειώνει. Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο που θα σκοράρουν νωρίς, δεν τελειώνει τίποτα. Πρέπει να το πιστέψετε μέχρι το τέλος. Είστε ικανοί να βάλετε γκολ και επίσης είστε ικανοί να αμυνθείτε καλά. Όλα μπορούν να γίνουν. Αν πρέπει να σκοράρετε στο 92′, θα σκοράρετε στο 92′.  Δεν έχει σημασία ποιος είναι απέναντί σας. Γκαέλ (σ.σ.: Ζιβέ), αν χρειαστεί να κλωτσήσεις τον χοντρό (σ.σ.: Ρονάλντο) ή οποιονδήποτε άλλον, τότε κλώτσησέ τον, δεν με ενδιαφέρει. Ούγκο (σ.σ.: Ιμπάρα), το ίδιο με τον Ζιζού. Αλλά κάν’ το έξυπνα. Δεν είναι προετοιμασμένοι σαν κι εσάς παιδιά. Σας διαβεβαιώ ότι στο μυαλό τους είναι σίγουροι ότι έχουν ήδη προκριθεί, ακόμα και αν είναι μεγάλοι επαγγελματίες. Δεν είναι έτοιμοι για μάχη, ακόμα και αν ίσως αντιδράσουν μέσα στο παιχνίδι. Όμως εσείς παιδιά είστε έτοιμοι για μάχη. Πρέπει να τους ταρακουνήσετε και μετά όλα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. Πρέπει να το βάλετε στο κεφάλι σας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό».

Ο Ντεσάν, επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας γι’ αυτά που είπε. Η Ρεάλ πήρε το προβάδισμα με γκολ του Ραούλ στο 36′ και έδειχνε έτοιμη για πρόκριση, όμως οι Μονεγάσκοι (που έπαιζαν χωρίς τον τραυματία Άκη Ζήκο) ισοφάρισαν με τον Ζιουλί στις καθυστερήσεις του α’ μέρους, πέρασαν μπροστά με τον Μοριέντες στο 48′ και πέτυχαν το γκολ της πρόκρισης στο 66′ και πάλι με τον Ζιουλί. Στα ημιτελικά πέταξαν έξω την Τσέλσι του Ρανιέρι, πριν τους διαλύσει η Πόρτο του Μουρίνιο στον τελικό με 3-0, όμως τα λόγια του Ντεσάν πριν τον δεύτερο προημιτελικό έμειναν στην ιστορία.

«Στο τέλος της ομιλίας του, δεν είχαμε πλέον καμία αμφιβολία. Μας είχε δώσει το κίνητρο και μας έκανε να μισήσουμε την ήττα», θα πει αργότερα ο Λουντοβίκ Ζιουλί.

Αυτό το μίσος για την ήττα, το εξέφρασε ο Ντεσάν και στις δηλώσεις του πριν από τον σημερινό τελικό. Το ίδιο μπορεί να τον οδηγήσει απόψε στην μεγαλύτερη επιτυχία της προπονητικής του καριέρας…