Λίγο πριν τις 21.00 της 13ης Νοεμβρίου 2015, η Μοντ Γκριζμάν, αδελφή του Αντουάν, μπήκε στο θέατρο Bataclan του Παρισιού για να παρακολουθήσει την συναυλία των Eagles of Death Metal. Λίγες ώρες αργότερα, θα έβγαινε από εκεί ματωμένη, χωρίς παπούτσια και εντελώς διαφορετική...

Λίγο πριν τις 21.00 της 13ης Νοεμβρίου 2015, η Μοντ Γκριζμάν, αδελφή του Αντουάν, μπήκε στο θέατρο Bataclan του Παρισιού για να παρακολουθήσει την συναυλία των Eagles of Death Metal. Λίγες ώρες αργότερα, θα έβγαινε από εκεί ματωμένη, χωρίς παπούτσια και εντελώς διαφορετική…

Η 28χρονη αδελφή του διεθνούς Γάλλου άσου της Ατλέτικο Μαδρίτης, μία μέρα πριν τον ημιτελικό του Euro 2016 ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, διηγήθηκε στους New York Times την περιπέτειά της εκείνη την δραματική βραδιά που τρομοκράτες σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο στην γαλλική πρωτεύουσα. 

Η Μοντ Γκριζμάν, που τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του αδελφού της, περίμενε ανυπόμονα να ξεκινήσει η συναυλία της βραδιάς. Έτσι δεν γνώριζε πως εκείνη την ώρα, δύο βομβιστές αυτοκτονίας είχαν ανατιναχτεί έξω από το «Σταντ Ντε Φρανς», την ίδια ώρα που ο αδελφός της αντιμετώπιζε την Γερμανία σε φιλικό παιχνίδι, με τον παρόντα πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να φυγαδεύεται από το γήπεδο. Δεν ήξερε επίσης ότι άλλοι τρομοκράτες είχαν γεμίσει με σφαίρες εστιατόρια στο κέντρο του Παρισιού.

Έτσι, δεν κατάλαβε αρχικά τι συνέβαινε, όταν 40 λεπτά μετά την έναρξη της συναυλίας, άκουσε ισχυρούς κρότους μέσα στο Bataclan, όπου βρισκόταν μαζί με τον φίλο της, Σιμόν Ντεγκούλ.

«Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν μία φάρσα, μία πλάκα. Νομίζαμε ότι ήταν μέρος της συναυλίας. Αλλά τότε ακούσαμε τα ουρλιαχτά», είπε η Γκριζμάν, περιγράφοντας το πώς κατευθύνθηκαν προς την μπροστινή δεξιά γωνία της αίθουσας, μπροστά στην σκηνή, πέφτοντας κάτω όπως και πολλοί άλλοι, στην προσπάθεια να αποφύγουν τις σφαίρες. Μία γυναίκα έπεσε ακριβώς δίπλα της.

«Αν κουνιόσουν είχες πεθάνει. Ένα άτομο κινήθηκε δίπλα μου και τον πυροβόλησαν, τον άκουσα που έπεφτε», λέει η 26χρονη, που έπιασε με το ένα χέρι την γυναίκα που βρέθηκε τυχαία δίπλα της και με το άλλο χέρι τον σύντροφό της. Κρατώντας την ανάσα τους, οι τρεις άνθρωποι προσπάθησαν να δείξουν ο ένας στον άλλον ότι ήταν ακόμα ζωντανοί, σφίγγοντας ανεπαίσθητα ο ένας το χέρι του άλλου: «Ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούσαμε να δείξουμε ο ένας στον άλλον ότι ήμασταν ακόμα ζωντανοί».

Χωρίς να τολμήσει καν να κοιτάξει τι ακριβώς συνέβαινε στην αίθουσα, έχει συνδέσει το γεγονός με τους ήχους αλλά και τις σιωπές, οι οποίες την φόβιζαν περισσότερο. Μετά από ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, θυμήθηκε ότι έβγαλε τα παπούτσια της για να τρέξει γρηγορότερα και όταν η Αστυνομία μπήκε στο θέατρο, έκανε το σπριντ της ζωής της βγαίνοντας έξω από τον τόπο όπου έχασαν τη ζωή τους 90 άνθρωποι. Ανάμεσά τους, ο άνθρωπος που πουλούσε αναμνηστικά του συγκροτήματος και ήταν ο πρώτος που είχε δει όταν είχε μπει στην αίθουσα, λίγες ώρες πριν.

Η Γκριζμάν, διηγήθηκε πώς στάθηκε σε ένα σημείο μερικά μέτρα έξω από το Bataclan για να πάρει τηλέφωνο την μητέρα της από το κινητό του φίλου της και πώς περπάτησε ξυπόλητη στους δρόμους του Παρισιού στις 2 τα ξημερώματα μέχρι να βρει ένα ταξί για να την μεταφέρει στο σπίτι, με τον ταξιτζή αρχικά να διστάζει, φοβούμενος ότι τα καθίσματα του οχήματος θα γέμιζαν με αίμα.

Την ίδια ώρα, ο αδελφός της μαζί με τους υπόλοιπους Γάλλους διεθνείς αλλά και τους αντιπάλους τους Γερμανούς, έβγαζαν τη νύχτα στο εσωτερικό του «Σταντ Ντε Φρανς», καθώς οι υπεύθυνοι της ασφάλειας δίσταζαν να τους βγάλουν έξω, σε μία βραδιά που γινόταν «πόλεμος» στους δρόμους του Παρισιού.

Μερικούς μήνες μετά, η Μοντ Γκριζμάν και η οικογένειά της όμως, δεν θα διστάσει να βρεθεί στο «Βελοντρόμ» για να δει τον Αντουάν να διεκδικεί την πρόκριση στον τελικό του Euro, και πάλι απέναντι στην Γερμανία.

«Είναι ένα σημαντικό παιχνίδι για τον Αντουάν, την ομάδα, τον κόσμο. Τίποτε άλλο όμως. Δεν συνδέω το ποδόσφαιρο με αυτό που έγινε. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι καθόλου. Δεν πήγα για θεραπεία, η θεραπεία μου είναι η οικογένεια και η ζωή μου. Είναι μία εκπληκτική στιγμή για τον Αντουάν και όλους μας. Θα είμαι και στον τελικό, γιατί η Γαλλία σίγουρα θα νικήσει», δηλώνει η Μοντ, που όταν ήταν μικρή έκανε την τερματοφύλακα για να εξασκεί τον κατά τρία χρόνια μικρότερο αδελφό της, στο Μασόν, μικρή πόλη κοντά στη Λιόν όπου μεγάλωσαν.

Ωστόσο, σίγουρα τα τραύματα από την δραματική νύχτα παραμένουν. Η Γκριζμάν, έχει κάνει τατουάζ με τον τραγουδιστή των Eagles of Death Metal να αγκαλιάζει τον Πύργο του Άιφελ κλαίγοντας. Μερικές εβδομάδες μετά τις επιθέσεις, βρισκόταν σε ένα μπακάλικο στο Παρίσι, όταν είδε έναν πιτσιρικά πίσω της να τρέχει.

«Ίσως κυνηγούσε την μητέρα του, ή έκανε κάτι άλλο που κάνουν τα αγόρια. Άκουσα τον ήχο του τρεξίματος και νόμιζα ότι κάποιος είχε πάρει ομήρους μέσα στο κατάστημα. Δεν ξέρω πότε θα σταματήσει αυτό, δεν ξέρω αν θα σταματήσει καν».