Παλιά της τέχνη κόσκινο. Η Γερμανία επιβεβαιώνοντας την παράδοση που έχει στη διαδικασία των πέναλτι, επικράτησε 6-5 (1-1 στην κανονική διάρκεια) της Ιταλίας, έσπασε την... κατάρα απέναντι στη «σκουάντρα ατζούρα» και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Euro 2016

Παλιά της τέχνη κόσκινο. Η Γερμανία επιβεβαιώνοντας την παράδοση που έχει στη διαδικασία των πέναλτι, επικράτησε 6-5 (1-1 στην κανονική διάρκεια) της Ιταλίας, έσπασε την… κατάρα απέναντι στη «σκουάντρα ατζούρα» και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Euro 2016.

Η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ μπορεί να μην κυριάρχησε απέναντι στους Ιταλούς, ωστόσο είχε τον τρόπο έστω και μέσω της διαδικασίας των πέναλτι για να πάρει αυτό που ήθελε. Το εισιτήριο για την τετράδα του Euro 2016.

Ο Οζίλ είχε ανοίξει το σκορ στο 65’ για να απαντήσουν οι Ιταλοί με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπονούτσι στο 78’ και να στείλουν το ματς στην παράταση και ακολούθως στα πέναλτι. Εκεί, τα «πάντσερ» έχασαν την πρώτη ευκαιρία για να πάρουν την πρόκριση στην πέμπτη εκτέλεση με τον Σβαϊνστάιγκερ (έστειλε τη μπάλα άουτ), όμως στη δεύτερη που τους δόθηκε ο Νόιερ σταμάτησε τον Νταρμιάν και ο Έκτορ έγραψε το 6-5 «τσεκάροντας» το εισιτήριο για τα ημιτελικά. 

Τακτική, νευρικότητα, λάθη και από μία ευκαιρία εκατέρωθεν

Το πρώτο 45λεπτο μετατράπηκε σε παιχνίδι τακτικής από τις δύο ομάδες, οι οποίες έδειξαν από πολύ νωρίς ότι είχαν ως πρώτο μέλημα το πως θα κρατήσουν το μηδέν στα μετόπισθεν και άφησαν σε δεύτερη μοίρα το επιθετικό κομμάτι. 

Οι Γερμανοί μετά το πρώτο αναγνωριστικό τέταρτο, όπου πάντως είδαν τον Κεντίρα να αποχωρεί τραυματίας, ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, πίεσαν τους Ιταλούς όμως δεν απείλησαν την εστία του Μπουφόν. Οι παίκτες του Αντόνιο Κόντε πίεζαν ψηλά, έκλειναν σωστά τους χώρους και δεν επέτρεψαν σχεδόν σε κανένα σημείο στα «πάντσερ» να κάνουν το παιχνίδι τους.

Μάλιστα, μετά το πρώτο ημίωρο οι δύο ομάδες έβγαλαν νευρικότητα, με αποτέλεσμα το ένα λάθος να διαδέχεται το άλλο και οι τερματοφύλακες να παρακολουθούν σαν θεατές. Στο 42’ η ομάδα του Λεβ απείλησε για πρώτη φορά, ουσιαστικά, την εστία του Μπουφόν με πλασέ του Μίλερ, ενώ η απάντηση των Ιταλών ήρθε ένα λεπτό αργότερα με διαγώνιο σουτ του Στουράρο από δεξιά, το οποίο πάντως κόντραρε και κατέληξε κόρνερ. 

Έτσι, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια ισόπαλες χωρίς σκορ και άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς για το δεύτερο μέρος.  

Γκολ ο Οζίλ, απάντηση από την άσπρη βούλα και… παράταση

Στην επανάληψη οι Γερμανοί μπήκαν πιο αποφασιστικά, στην προσπάθεια τους να «ξεκλειδώσουν» την άμυνα της Ιταλίας και τα κατάφεραν στο 54’, όμως ο Μίλερ δεν σημάδεψε σωστά και έχασε την ευκαιρία να βάλει την ομάδα του σε θέση οδηγού. Την ίδια ώρα, η ομάδα του Αντόνιο Κόντε δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνη του πρώτου μέρους. Είχε οπισθοχωρήσει αρκετά, είχε χάσει το πάθος της και μαζί τις μονομαχίες, έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο και σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και ο εκνευρισμός. Χαρακτηριστικό ότι η «σκουάντρα ατζούρα» δέχτηκε τρεις κίτρινες κάρτες (Στουράρο, Ντε Σίλιο, Παρόλο) σε διάστημα τριών λεπτών. 

Τα «πάντσερ» δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη τη συγκεκριμένη κατάσταση, συνέχισαν να πιέζουν και στο 65’ η υπεροχή τους απέφερε καρπούς. Γκόμεζ και Έκτορ συνδυάστηκαν άψογα από αριστερά, ο δεύτερος γύρισε τη μπάλα στο ύψος του πέναλτι και ο επερχόμενος Οζίλ με πλασέ στην κίνηση την έστειλε στα δίχτυα. Μάλιστα, τρία λεπτά αργότερα οι Γερμανοί θα μπορούσαν να είχαν βάλει γερές βάσεις για τη νίκη – πρόκριση στα ημιτελικά, όμως ο Γκόμεζ δεν κατάφερε να νικήσει τον Μπουφόν από απόσταση ενός μέτρου, σπαταλώντας τεράστια ευκαιρία για το 2-0.

Η Ιταλία από την πλευρά της, βλέποντας το χρόνο να μετρά αντίστροφα, αποφάσισε να βγει μπροστά ψάχνοντας την ισοφάριση. Απείλησε αρχικά με σουτ του Πελέ (74’) στην κίνηση και στο 77’ κόντρα στη ροή του ματς κέρδισε πέναλτι σε χέρι του Μπόατενγκ. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε ο Μπονούτσι, ο οποίος από τα έντεκα βήματα νίκησε τον Νόιερ και ισοφάρισε σε 1-1. 

Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες προσπάθησαν να… αποφύγουν την παράταση, όμως δεν τα κατάφεραν. Η Ιταλία απείλησε με συρτό σουτ του Ντε Σίλιο (89’), όμως δεν μπόρεσε να νικήσει τον Νόιερ και το παιχνίδι οδηγήθηκε σε ημίωρη παράταση. 

«Άσφαιρες» στην παράταση και… ρώσικη ρουλέτα

Στο πρώτο μέρος της παράτασης οι δύο ομάδες περισσότερο αλληλοεξουδετερώθηκαν παρά έψαξαν το γκολ. Όσο περνούσε η ώρα τα σημάδια κόπωσης ήταν όλο και πιο εμφανή, με αποτέλεσμα τα αβίαστα λάθη να μην λείπουν. Έτσι, το πρώτο τέταρτο κύλησε με μοναδικές φάσεις δύο σουτ από Μίλερ (101’) και Μπόατενγκ (102’), τα οποία πάντως δεν ανησύχησαν τον Μπουφόν. 

Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου της παράτασης η Γερμανία άγγιξε το δεύτερο γκολ, όμως ο Ντράξλερ (107’) αν και εκμεταλλεύτηκε την ολιγωρία της Ιταλικής άμυνας δεν σημάδεψε σωστά. Η «σκουάντρα ατζούρα» απάντησε στο 113’ με σουτ του Ινσίνιε, όμως ούτε εκείνη κατάφερε να βρει δίχτυα για δεύτερη φορά και η πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2016 κρίθηκε στη… ρώσικη ρουλέτα. 

Από το χέρι του Νόιερ στην «τετράδα»

Η διαδικασία των πέναλτι ήταν δραματική. Ο Σβαϊνστάιγκερ είχε την ευκαιρία στην πέμπτη εκτέλεση να δώσει την πρόκριση στη Γερμανία, όμως έστειλε τη μπάλα άουτ. Ακολούθησαν διαδοχικές εύστοχες εκτελέσεις από τις δύο ομάδες, μέχρι τη στιγμή που ο Νόιερ σταμάτησε τον Νταρμιάν. Ακολούθως ήταν η σειρά του Έκτορ. Ο Γερμανός αν και δεν έκανε την τέλεια εκτέλεση, νίκησε τον Μπουφόν που έπεσε στη σωστή γωνία και χάρισε στην ομάδα του την πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2016. 

Τα πέναλτι

Ινσίνιε 0-1 
Κρόος 1-1 
Τζάτζα (άουτ) 
Μίλερ (απόκρουση Μπουφόν) 
Μπαρτσάλι 1-2 
Oζίλ (δοκάρι) 
Πελέ (άουτ) 
Ντράξλερ 2-2 
Μπονούτσι (αουτ) 
Σβαϊνστάιγκερ (άουτ) 
Τζιακερίνι 2-3
Χούμελς 3-3 
Παρόλο 3-4
Κίμιχ 4-4 
Ντε Σίλιο 4-5
Μπόατενγκ 5-5 
Νταρμιάν (απόκρουση Νόιερ) 
Έκτορ 6-5

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Χέβεντες, Χούμελς, Μπόατενγκ, Κίμιχ, Κεντίρα (16’ Σβαϊνστάιγκερ), Κρόος, Έκτορ, Οζίλ, Μίλερ, Γκόμεζ (72’ Ντράξλερ). 

Ιταλία (Αντόνιο Κόντε):
Μπουφόν, Μπαρτσάλι, Κιελίνι (120’ Τζάτζα), Μπονούτσι, Παρόλο, Στουράρο, Τζιακερίνι, Φλορέντσι (87’ Νταρμιάν), Ντε Σίλιο, Έντερ (108’ Ινσίνιε), Πελέ.