Η Πορτογαλία έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στους «4» του Euro, έστω κι αν μετά από πέντε ματς στο τουρνουά δεν έχει πανηγυρίσει ούτε μία νίκη στο 90λεπτο! Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος επικράτησε 5-3 της Πολωνίας στη διαδικασία των πέναλτι, με το 1-1 να καλύπτει τις προσπάθειες των δύο αντιπάλων στην κανονική διάρκεια και να μένει και μετά τον έξτρα χρόνο της παράτασης.

Η Πορτογαλία έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στους «4» του Euro, έστω κι αν μετά από πέντε ματς στο τουρνουά δεν έχει πανηγυρίσει ούτε μία νίκη στο 90λεπτο! Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος επικράτησε 5-3 της Πολωνίας στη διαδικασία των πέναλτι, με το 1-1 να καλύπτει τις προσπάθειες των δύο αντιπάλων στην κανονική διάρκεια και να μένει και μετά τον έξτρα χρόνο της παράτασης.

Ο Κουαρέσμα πέτυχε το τελευταίο και νικητήριο πέναλτι για τους Ίβηρες κι ενώ ο ίδιος είχε χαρίσει τη νίκη επί της Κροατίας στην παράταση στο ματς των «16». Ο Μπλαστσικόφσκι ήταν ο μοιραίος για τους Πολωνούς, ο Ρονάλντο με τις χαμένες του ευκαιρίες κόντεψε να… κρεμάσει την ομάδα του, ενώ ο Λεβαντόφσκι σκόραρε το πρώτο και τελευταίο του γκολ στο τουρνουά, αλλά και το δεύτερο γρηγορότερο γκολ στην ιστορία των Euro. Πρώτο παραμένει αυτό του Κιριτσένκο στη «γλυκιά» ήττα της Ελλάδας από τη Ρωσία με 1-2 το 2004.

Τα αρχικά πλάνα
Στο 4-4-2 του Ναβάλκα και μπροστά από τον Φαμπιάνσκι βρέθηκαν από δεξιά προς αριστερά οι Πίστσεκ, Γκλικ, Πάζνταν και Γεντρέιτσικ. Μπλαστσικόφσκι, Κριχόβιακ, Ματσίνσκι και Γκροσίτσκι συνέθεσαν αντίστοιχα την τετράδα της μεσαίας γραμμής και το δίδυμο στην επίθεση αποτέλεσαν οι Μίλικ, Λεβαντόφσκι.

Ο Σάντος από την άλλη, παρέταξε την Πορτογαλία με 4-1-3-2, τον Πατρίσιο στην εστία, τους Σέντρικ (δεξιά), Ελισέου μπακ και τους Πέπε, Φόντε στόπερ. Ο Γουίλιαμ Καρβάλιο ήταν κόφτης με μπροστά του τους Μάριο, Σάντσες, Σίλβα και τους Νάνι, Ρονάλντο στη γραμμή κρούσης.

Ιδανική αρχή
Καλύτερο ξεκίνημα δε θα μπορούσαν να είχαν φανταστεί οι Πολωνοί, αφού κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα στο 2ο μόλις λεπτό με το δεύτερο πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Euro. Μετά από λάθος υπολογισμό του Σέντρικ, ο Γκροσίτσκι από αριστερά γύρισε την μπάλα στην καρδιά της περιοχής, όπου ο Λεβαντόφσκι με σουτ στην κίνηση άνοιξε το σκορ, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ στη διοργάνωση.

Το γρήγορο τέρμα των αντιπάλων ανάγκασε τους Πορτογάλους να πάρουν χώρο στο γήπεδο και να δραστηριοποιηθούν επιθετικά. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος μάλιστα, δε χρειάστηκε παρά μόνο μία ευκαιρία (και αρκετή δόση τύχης για να είμαστε δίκαιοι), ώστε να φέρει το παιχνίδι στα ίσα.

Ο Σάντσες στο 33′ σούταρε από το ημικύκλιο, η μπάλα κόντραρε στον Κριχόβιακ και αναπαύτηκε στα δίχτυα της εστίας του Φαμπιάνσκι, ο οποίος ήταν αδύνατον να αντιδράσει. Το 1-1 έμεινε όχι μόνο μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, αλλά μέχρι και το 90′, αφού ο ρυθμός έπεσε στο δεύτερο μέρος και οι δύο ομάδες πρόσεξαν κυρίως τα νώτα τους.

Κακός Ρονάλντο
Στις δύο μεγαλύτερες ευκαιρίες των Πορτογάλων στο δεύτερο 45λεπτο πρωταγωνιστής ήταν ο Ρονάλντο. Αρνητικός όμως. Στο 56′ ο Κριστιάνο σούταρε άουτ από θέση βολής στην περιοχή, ενώ στο 86′ αντί να λυτρώσει την ομάδα του, έπιασε… αέρα από την καρδιά της περιοχής μόνος και ανενόχλητος απέναντι στον Φαμπιάνσκι μετά από βαθιά μπαλιά του Μουτίνιο.

Ο Μίλικ στο 69′ είχε σπαταλήσει την καλύτερη στιγμή για τους Πολωνούς, καθώς με προβολή από τη μικρή περιοχή έστειλε την μπάλα πάνω στον Πατρίσιο.

Το ρεσιτάλ «ανικανότητας» του Ρονάλντο συνεχίστηκε και στην παράταση, όπου οδηγήθηκε μοιραία το ματς. Ο Ίβηρας επιθετικός στο 92′ βρέθηκε ξανά μόνος, αυτή τη φορά στη μικρή περιοχή, ωστόσο ούτε κοντρόλ έκανε, αλλά ούτε και προβολή, με την μπάλα να περνά κάτω από τα πόδια του.

Η λύση ήρθε στα πέναλτι
Γκολ δεν μπήκε μέχρι και το τέλος του 30λεπτου του έξτρα χρόνου και η πρόκριση κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, σκόραραν όλοι μέχρι το 8ο πέναλτι, στο οποίο ο Μπλαστσικόφσκι (μέχρι τώρα κορυφαίος της ομάδας του στο τουρνουά) νικήθηκε από τον Πατρίσιο.

Ο Κουαρέσμα δεν αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι και με επί μέρους σκορ 5-3 έστειλε στους «4» τους Πορτογάλους, τους οποίους είχε λυτρώσει και στο ματς των «16» με την Κροατία, σκοράροντας στην παράταση.

Πολωνία (4-4-2, Ναβάλκα): Φαμπιάνσκι – Πίστσεκ, Γκλικ, Πάζνταν, Γεντρέιτσικ – Μπλαστσικόφσκι, Κριχόβιακ, Ματσίνσκι (98′ Γιοντλόβιτς), Γκροσίτσκι (82′ Καπούστκα) – Μίλικ, Λεβαντόφσκι

Πορτογαλία (4-1-3-2, Σάντος): Πατρίσιο – Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Ελισέου – Γ. Καρβάλιο (96′ Ντανίλο) – Μάριο (80′ Κουαρέσμα), Σάντσες, Σίλβα (73′ Μουτίνιο) – Νάνι, Ρονάλντο