Μέχρι πρότινος, όταν κανείς άκουγε τα ονόματα «Έντερ» και «Πελέ», το μυαλό του πήγαινε αυτόματα στους δύο μεγάλους Βραζιλιάνους άσους του παρελθόντος, όμως αυτό τείνει να αλλάξει μετά τα κατορθώματα του επιθετικού διδύμου της Εθνικής Ιταλίας στο Euro 2016.

Μέχρι πρότινος, όταν κανείς άκουγε τα ονόματα «Έντερ» και «Πελέ», το μυαλό του πήγαινε αυτόματα στους δύο μεγάλους Βραζιλιάνους άσους του παρελθόντος, όμως αυτό τείνει να αλλάξει μετά τα κατορθώματα του επιθετικού διδύμου της Εθνικής Ιταλίας στο Euro 2016.

Έχοντας περιοριστεί σε ρόλους αναπληρωματικών στους συλλόγους τους στην σεζόν που ολοκληρώθηκε, οι Έντερ και Γκρατσιάνο Πελέ αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ομάδας του Αντόνιο Κόντε στον δρόμο για τον τελικό της διοργάνωσης, προς μεγάλη ευχαρίστηση του Τζουζέπε Ιακίνι.

Ο νυν τεχνικός της Ουντινέζε, ήταν ο πρώτος που τους καθιέρωσε ως «δίδυμο» πριν από λίγα χρόνια στη Σαμπντόρια και τώρα τους βλέπει να βρίσκονται μόλις τρεις αγώνες πριν την κορυφή της Ευρώπης.

Ο Πελέ, είχε αγωνιστεί στην «Σαμπ» ως δανεικός από την Πάρμα το 2012 , έχοντας κάνει ντεμπούτο με την τότε ομάδα του Ιακίνι στις 6 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς, σε ένα ματς με την Έμπολι, όταν μάλιστα είχε μπει σαν αλλαγή στη θέση του Έντερ! Οι δυό τους συνυπήρξαν για λίγους μήνες στην ομάδα της Γένοβα, πριν χωρίσουν οι δρόμοι τους. Ο Πελέ μετακόμισε στη Φέγενορντ και στη συνέχεια στη Σαουθάμπτον, όπου ουσιαστικά ήταν αναπληρωματικός στο δεύτερο μισό της σεζόν 2015-16. Ο Έντερ πήγε στην Ίντερ τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά πέτυχε μόλις ένα γκολ σε 14 εμφανίσεις. Πολλοί θεώρησαν μεγάλο ρίσκο από τον Κόντε την συνύπαρξή τους στην επίθεση, όχι όμως και ο Ιακίνι.

«Ο Πελέ είναι μεγαλόσωμος, δυνατός στο ψηλό παιχνίδι και με γερά πόδια. Ο Έντερ είναι καλός τεχνίτης. Ο ψηλός και ο κοντός, μία κλασική επιθετική γραμμή», λέει ο Ιταλός τεχνικός στην Gazzetta Dello Sport και προσθέτει: 

«Είχα προσέξει τον Πελέ στην Πάρμα και είχα προπονήσει τον Έντερ στην Μπρέσια. Έτσι στην Σαμπντόρια τους καθιέρωσα ως δίδυμο. Πέρασαν μόλις λίγους μήνες μαζί, αλλά έθεσαν τα θεμέλια της συνεργασίας τους. Και οι δύο είναι ευφυείς και δουλεύουν πολύ όταν η ομάδα δεν έχει τη μπάλα. Ο Έντερ είναι καλύτερος σαν δεύτερος επιθετικός, αλλά όταν είναι απαραίτητο μπορεί να παίξει και στην κορυφή. Οι δύο τους αλληλοσυμπληρώνονται τέλεια». 

Μάλιστα, ο Ιακίνι ισχυρίστηκε ότι ο «σπόρος» της χρησιμοποίησής τους ως επιθετικό δίδυμο στην Ιταλία, είχε πέσει σε μία συζήτηση που είχε κάνει με τον Κόντε πριν από χρόνια:

«Ο Κόντε κι εγώ είμαστε παλιοί φίλοι στο ποδόσφαιρο και μοιραζόμαστε την ίδια κουλτούρα για τη δουλειά μας. Πριν από κάποιο καιρό είχαμε πάει μαζί για φαγητό και μιλήσαμε για τον Έντερ και τον Πελέ. Του είπα ότι ήταν σημαντικοί για μένα στην Σαμπντόρια και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είναι σε θέση να λειτουργούν σε τόσο υψηλό επίπεδο μαζί».

Πλέον τα δύο πρώην «πουλέν» του Ιακίνι,  περιμένει η πιο δύσκολη ως τώρα αποστολή στα γήπεδα της Γαλλίας, δηλαδή να γίνουν οι πρώτοι στο τουρνουά που θα πετύχουν γκολ απέναντι στους Γερμανούς…